Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Llegir per alçar la paraula

La 'Directa', Virus Editorial, Sembra Llibres, Pol·len Edicions i Raig Verd ens aliem per defensar la lectura com una de les millors formes d’alimentar el pensament en la nova campanya d'hivern

Alcem la paraula quan tenim alguna cosa a dir: un punt de vista diferent, una informació abans silenciada, una opinió suggestiva, una reflexió que incomoda… i quan, a l’altra banda, hi ha algú que ens vol escoltar. I no només. Hi ha qui, a més d’escoltar, té ganes de fer alguna cosa al respecte.

Per alçar la paraula en un món en què la informació ho inunda tot i sovint ennuvola l’enteniment en comptes d’aguditzar-lo, no queda altra solució que ser molt curoses i selectives a l’hora de triar de quines fonts volem nodrir les nostres idees. En un moment com l’hivern, on el consum pren encara més protagonisme de l’habitual, la Directa, Sembra Llibres, Virus Editorial, Pol·len Edicions i Raig Verd, ens aliem per defensar la lectura com una de les millors formes d’alimentar el pensament.

Com no podria haver expressat millor Mar Vallecillos en una de les seves columnes publicades a la Directa, “no hi ha escriptura ni lectura sense voluntat de tocar i ser tocats, de transformar i ser transformats. I és per això que en aquests temps de pensament únic, de coordenades del joc inamovibles, cal defensar la lectura, com una catapulta de mons possibles”.

És precisament amb la intenció d’”escriure per tocar”, que el periodisme i la literatura alcem junts la paraula en aquesta campanya: per contribuir a generar pensament crític, per fer front a la sobreinformació que desborda les xarxes socials, per donar veu als moviments socials i als col·lectius minoritzats i per seguir denunciant les connivències amb el poder polític i econòmic.

Alçar la paraula és el títol de la campanya d’hivern d’enguany que, gràcies a l’aliança amb quatre editorials, promou que regaleu a alguna persona estimada una subscripció anual a la Directa junt amb un llibre de regal a triar entre quatre propostes.

Els llibres triats componen un ventall de temàtiques i enfocaments de la realitat que considerem interessants pel moment històric i polític en què ens trobem: Tardor (Raig Verd), de l’autora anglesa Ali Smith que, entre d’altres, parla de les transformacions que fan capgirar el seu país en aquesta època de l’any que sembla ser donada, allà i aquí, als grans canvis; Insubmissió (Sembra Llibres) de Joan Canela, en un moment de revoltes populars i desobediència civil arreu del planeta; El feminisme i les transformacions en la política (Pol·len Edicions) de Mari Luz Esteban, just ara que tantes ciutats del món ballen coordinades un mateix ritme per assenyalar les violències masclistes estructurals que pateixen les dones; i Ecofascismo (Virus Editorial) de J. Biehl i P. Staudenmaier que, en plena crisi mediambiental, ens sorprèn documentant com les polítiques ecologistes no sempre han anat de la mà de les esquerres.


Aquest hivern, regala Directa!

 

Enguany el #RegalaDirecta funciona a través d’un codi que es facilitarà a la persona que rep el regal per a què, introduint-lo al web i posant les seves dades personals, pugui activar la subscripció. Aquest codi constarà a la targeta-regal digital que rebrà la persona que fa el regal a través d’un correu electrònic, i que també està pensada per funcionar com a postal on escriure unes línies i poder-la entregar com a avançament i explicació del regal, mentre arriba el llibre. A la targeta-regal hi ha les passes a seguir detallades per a què la persona que rep el regal pugui fer efectiva la subscripció

A partir del moment que qui fa el regal hagi efectuat el pagament, l’editorial escollida procedirà a l’enviament del llibre al seu domicili. L’enviament del llibre trigarà entre 4 i 8 dies, tot i que a causa de la sobresaturació d’enviaments durant l’hivern, es pot allargar alguns dies més.

A continuació us deixem les sinopsis de cada llibre, perquè pugueu triar quina és la lectura que voleu regalar aquest hivern:


‘Tardor’ (Raig Verd) d’Ali Smith

Arriba la tardor. L’Elisabet observa els canvis en el seu entorn després d’un estiu que ho ha capgirat tot al seu país. Els governs deceben, les opinions es polaritzen, el temps passa… No pot evitar que les relacions de les persones que l’envolten es transformin, igual que ho fan les estacions, però sempre queda lloc per a l’esperança​.

Tardor és el primer llibre del quartet estacional d’Ali Smith, una obra lluminosa que reinventa les formes clàssiques d’escriptura i de relacionar-se amb el nostre present a través de la literatura. Ali Smith és una de les escriptores més importants i provocadores en llengua anglesa, i ha guanyat premis tan prestigiosos com el Costa Book Award, el Folio Prize, el Baileys o el Goldsmith. Ha estat finalista quatre vegades del Man Booker Prize.

 

‘Insubmissió’ (Sembra Llibres) de Joan Canela

20 de febrer de 1989. 57 joves es declaren insubmisos al servei militar obligatori de manera coordinada arreu de l’Estat. Els somriures i els cops a l’espatlla tracten de dissimular la tensió i la preocupació que els tenalla. Amb raó. El seu “no” iniciaria una llarga batalla contra un dels principals exèrcits de l’OTAN. Una campanya de desobediència civil que acabaria sent la més massiva i reeixida de l’Europa del final del segle xx. Durant els dotze anys següents, uns 50.000 joves van desbordar, literalment, l’Estat espanyol. I malgrat que prop de 1.700 insubmisos van acabar a la presó, finalment van provocar el col·lapse del model militar de lleva obligatòria. Però, qui eren aquests joves? Com van aconseguir guanyar?

A Insubmissió! Quan joves desarmats van derrotar un exèrcit, l’activista i periodista Joan Canela reivindica, mitjançant els testimonis dels protagonistes, el relat d’aquella lluita que ha estat silenciada durant dècades. Un gran moviment social i contracultural que va marcar una generació i en va beneficiar totes les posteriors. Uns fets històrics que ens demostren el poder de la desobediència civil, pacífica i col·lectiva. Un llibre, en definitiva, com a homenatge a aquells joves insubmisos que van aconseguir, sense disparar ni un sol tret, una de les derrotes més humiliants de les Forces Armades i el Govern del Regne d’Espanya.

 

‘El feminisme i les transformacions en la política’ (Pol·len Edicions) de Mari Luz Esteban

L’antropòloga i activista feminista escriu sobre el moviment feminista i els canvis que el feminisme ha viscut els darrers quaranta anys, des de l’experiència del País Basc.

El feminisme, sempre en moviment i transformació, es fa gran i es rejoveneix alhora. Quin és el moviment feminista actual? Com i on es crea el coneixement feminista?, com circula aquest coneixement? Hi ha un desequilibri entre la teoria i la pràctica? Com es garanteix l’èxit d’una política feminista? Reforma o ruptura o reforma i ruptura? Reflexions situades que transcendeixen les fronteres del territori i del feminisme, que no dicten sentencia sinó que més aviat són una espurna per al debat, una invitació per a repensar alguns dels temes estrella del feminisme: el poder, la violència, les cures.

El feminisme com un estar juntes, com un cos col·lectiu que aplega intel·lecte, raó, matèria, emoció, sensació, imaginació…

 

‘Ecofascismo’ (Virus Editorial) de Peter Staudenmaier i Janet Biehl

Per a moltes persones pot resultar una sorpresa saber que la història de les polítiques ecologistes no ha estat sempre inherent i necessàriament progressista. El seu paper en el si de les ideologies de tall feixista, i més concretament en el nacionalsocialisme, és una incòmoda veritat per a l’esquerra i l’ecologisme polític.

A través d’un exhaustiu treball documental, Peter Staudenmaier mostra les arrels ambientalistes i antroposòfiques en què se sustentava bona part del moviment nazi. Van convertir fins i tot l’agricultura orgànica, el vegetarianisme i el culte a la naturalesa en elements clau, no només de la seva ideologia, sinó també de les seves polítiques governamentals. Així mateix, la tasca propagandística de rellevants jerarques nazis o el vincle amb la naturalesa del moviment juvenil alemany –model per a l’organització militarista i disciplinària hitleriana – evidencien que allò “eco” conformava un dels seus eixos politicoideològics més importants.

L’escissió entre la qüestió social i l’ecològica –o les teories en què l’anàlisi anticapitalista està absent de la crítica a la degradació ambiental- brinda un espai polític i intel·lectual per a l’ecologisme autoritari. Aquest risc és encara major en l’actualitat, quan l’autoritarisme s’està naturalitzant com a solució política a totes les crisis d’un món estructuralment catastròfic. Els temes examinats en aquest llibre pretenen contribuir a reforçar un model de política ecològica crítica i de confrontació.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!