Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ecofeixistes d'ahir i d'avui

Treball conjunt de les ecologistes Janet Biehl i Peter Staudenmaier que recull els vincles i l'origen de l'ecologisme científic alemany, conceptualitzat per Ernst Haeckel, i els seus lligams amb un marc polític d'idees socialment reaccionaries. Aquest és un dels títols que donem a escollir com a regal per totes aquelles lectores que facin una nova subscripció a la 'Directa' en el marc de la campanya d'hivern

| Arxiu

Ecofascismo és un assaig d’investigació que ens acosta al moviment Volkisch i a les denúncies de la destrucció medi-ambiental i l’alienació de l’ésser humà que causava el procés d’urbanització i industrialització de principis de segle a Alemanya. I com en lloc de buscar els culpables en l’estructura socioeconòmica, els nazis van responsabilitzar d’idees com el racionalisme, el cosmopolitisme o la civilització urbana a un subjecte ja històricament criminalitzat: els jueus.

L’animalisme, el veganisme, el misticisme, l’higienisme, l’agricultura biodinàmica o la construcció d’infraestructures sota criteris medi-ambientals van trobar cabuda en bona part de les polítiques dels quadres del règim nazi

Així, pràctiques o idees com l’animalisme, el veganisme, el misticisme, l’higienisme, l’agricultura biodinàmica o la construcció d’infraestructures sota criteris medi-ambientals van trobar cabuda en bona part de les polítiques dels quadres del règim nazi. Així, es repassen els vincles i les afinitats ideològiques del moviment ecologista amb la “branca verda” del partit nacionalsocialista i com es van anar entrellaçant corrents aparentment dispars com el naturalisme, el nacionalisme i l’imperialisme.

Un assaig que pot sorprendre a més d’una lectora, ja que bona part d’aquestes idees i pràctiques es troben associades avui dia com a identitat dels imaginaris i postulats de l’esquerra del sud d’Europa. Una adscripció que, a la península Ibèrica, prové del naturisme dels anys ’20 i ’30, quan aquests corrents espiritistes, naturistes i higienistes provinents d’Alemanya van calar de manera inversa, en aquest cas entre amplis sectors del món obrerista i llibertari, donant peu a tota una cosmovisió que va acompanyar al moviment de principis de segle.

Aquesta edició d’Ecofascismo incorpora annexos amb correccions a les edicions anteriors, tot i que les autores mantenen la intenció amb la qual van escriure la primera edició. Polititzar l’ecologisme i no caure en falsos eslògans d’inclinació New Age com “ni d’esquerres ni de dretes, ecologistes”. Polititzar l’ecologisme des d’una perspectiva transformadora, emancipadora i antiautoritària, donant solidesa i contingut ideològic a les esquerres i evitant l’apropiació i manipulació d’aquesta lluita per part de formacions neofeixistes que, avui dia, des del Regne Unit fins a Finlàndia, defensen postures ecopatriòtiques com la preservació de la terra i l’odi a l’estranger.

#RegalaDirecta i t’enduràs un exemplar d’aquest llibre. Pots fer-ho aquí.

LLIBRE

Ecofascismo
Janet Biehl i Peter Staudenmaier
Virus Editorial, 2019
208 pàgines

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!