Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'onada d'acampades universitàries en solidaritat amb Palestina arriba a Catalunya

La concentració convocada aquest dilluns a la tarda al campus del Raval de la Universitat de Barcelona suposa un pas més en la pressió universitària, del país i internacional, per exigir tallar les relacions acadèmiques, polítiques i empresarials amb l'Estat d'Israel

Acampada a la Universitat de València en solidaritat amb el poble palestí, iniciada a finals d'abril | Lucas Guerra

Les acampades a les universitats en solidaritat amb Palestina arriben aquest dilluns a Catalunya. Estudiants, docents i personal administratiu de les universitats catalanes criden a una concentració avui a la tarda al campus del Raval de la Universitat de Barcelona, que ha de servir com a punt de partida “d’un procés de mobilització” al conjunt de les universitats públiques catalanes.

Tot i que, de moment, s’ha decidit que l’acampada a la UB funcioni de forma unitària, des de l’organització no descarten accions similars en altres facultats del país en els pròxims dies.

Alhora que l’acampada, les convocants de la mobilització —el Comitè Estudiantil en Solidaritat amb el Poble Palestí, Universitats amb Palestina i la Xarxa Universitària per Palestina— també han preparat activitats fins dimecres, dins de les “Jornades contra el genocidi”, que inclouen xerrades, concerts i assemblees en què es decidiran els següents passos.

L’acampada a la UB és, per ara, una acció unitària de les universitats catalanes, tot i que l’organització no descarta accions similars en altres facultats del país

Per aquest dimecres, hi ha convocat un claustre extraordinari de la UB, en què s’espera discutir, i potser aprovar, una moció en suport al poble palestí i pel “trencament de relacions institucionals i acadèmiques amb universitats, centres de recerca, empreses i altres institucions israelianes”, així com amb l’exigència de fer el mateix per part de la Generalitat de Catalunya i el govern de l’Estat espanyol.

El text, presentat per Universitats per Palestina i el Grup Palestina UB, ja ha estat aprovat en el claustre de la Universitat Politècnica de Catalunya, i s’espera que també ho faci la Universitat Autònoma de Barcelona durant aquest mes de maig.

En el cas de la UB, assenyalen els convenis que aquesta universitat té amb empreses com Abengoa, Carrefour, Siemens, AXA o HP.

Les convocants exigeixen a les universitats públiques catalanes que “condemnin la massacre i trenquin relacions amb l’Estat sionista i la resta d’entitats que hi fan negoci”

Aquests acords formen part del que els grups de suport a la població de Palestina consideren “una rentada de cara i aval per part de les universitats cap a l’Estat d’Israel”.

Per això, exigeixen a les universitats públiques catalanes que “es posicionin al costat del poble palestí, condemnin la massacre i trenquin relacions amb l’Estat sionista i la resta d’entitats que hi fan negoci”.

 

Pressió universitària global i en expansió

Les acampades en suport de la població a Palestina iniciades als Estats Units, s’han estès ja arreu del món per denunciar tant la complicitat de les mateixes universitats amb l’Estat d’Israel com el paper dels governs en el genocidi, inclòs el subministrament d’armes.

En molts casos, la resposta dels diferents rectorats ha estat la de permetre l’entrada de la policia als campus per a desallotjar amb violència les persones acampades. Als Estats Units es calcula que han estat detingudes més de 1.300 persones. A més, en alguns llocs, com la Universitat de Colúmbia, les manifestants han patit atacas de grups proisraelians.

Des del mes d’octubre, els bombardejos israelians han estat indiscriminats. Han destruït milers d’habitatges i infraestructures, incloses totes les universitats

Aquesta mateixa universitat ja ha anunciat la suspensió com a estudiants i la prohibició d’entrar als recintes acadèmics a moltes de les participants en les protestes.

En el cas de l’Estat espanyol, la primera acampada ha estat a la a la Facultat de Filosofia de la Universitat de València, on desenes de membres de la comunitat educativa hi són des de fa una setmana.

Aquestes acampades han aconseguit que no desaparegui del focus mediàtic el que està succeint a Gaza, on han estat assassinades més de 34.000 persones en mig any. Des de l’atac de Hamas el passat mes d’octubre, els bombardejos israelians han estat indiscriminats. Han destruït milers d’habitatges i infraestructures, inclosos els hospitals i totes les universitats.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU