Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Més d'un centenar de persones ferides i tres detingudes el primer dia de protestes contra la sentència

Els antidisturbis dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional espanyola deixen un balanç d'almenys 131 persones ferides (a les quals cal sumar la gent lesionada que no va ser atesa pel dispositiu del SEM), incloent-hi onze periodistes que exercien la seva activitat professional visiblement identificades. Dos joves de 30 i 22 anys han perdut massa testicular i la visió de l'ull, respectivament, el primer pels cops de porra d'un agent i el segon per l'impacte d'un projectil disparat per la policia. Entitats de drets humans denuncien nombroses irregularitats en l'actuació dels cossos i forces de seguretat

| Sarai Rua

Un total de 1.600 agents de les unitats d’antidisturbis de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra, juntament amb 1.800 efectius de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) del Cos Nacional de la Policia espanyola (CNP) i de les divisions d’ordre públic de la Guàrdia Civil, es van desplegar per tot el territori dilluns 14 d’octubre per fer front a les protestes contra la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem als líders socials i polítics independentistes.

L’operatiu conjunt va estar coordinat per comandaments de tots els cossos policials i responsables polítics de les cartes d’Interior, tant del govern espanyol com català, que en aquesta ocasió van ubicar el CECOR (Centre de Coordinació) a la seu del Departament d’Interior, situada a cruïlla del passeig Sant Joan i el carrer Diputació del barri barceloní de l’Eixample.

Les intervencions policials més dures van començar a partir de les cinc de la tarda, i especialment a partir de les vuit del vespre, quan els cossos policials van iniciar una operació a gran escala per aconseguir desallotjar la T1, que es va allargar durant més de tres hores

Les protestes més multitudinàries de la jornada es van produir a la terminal 1 (T1) de l’aeroport del Prat, on desenes de milers de persones convocades pel Tsunami Democràtic van acudir en un degoteig constant per bloquejar la seva activitat habitual. Les càrregues policials van començar a primera hora del migdia als accessos a l’estació de la línia 9 del metro i l’exterior de la planta de sortida dels vols. Tanmateix, les intervencions policials més dures van començar a partir de les cinc de la tarda, i especialment a partir de les vuit del vespre, quan els cossos policials van iniciar una operació a gran escala per aconseguir desallotjar la zona, que es va allargar durant més de tres hores.

El balanç que ha fet públic el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) és de 131 persones ferides: 115 a l’aeroport del Prat, 91 de les quals van ser ateses al mateix lloc dels fets, mentre que 24 van necessitar ser traslladades a centres sanitaris. Una d’aquestes manifestants és un jove de 22 anys que va ser ingressat a l’hospital de Bellvitge amb una lesió ocular, compatible amb l’impacte d’un projectil disparat pels antidisturbis, tot i que a hores d’ara encara es desconeix quin tipus de munició i de quin cos seria l’agent que l’hauria disparat. Segons l’hospital, el jove perdria la visió fruit de l’esclat del globus ocular i és molt possible que també perdi l’ull, tot i que encara està pendent d’una intervenció quirúrgica. A més a més, es té constància d’una altra persona ferida al crani, també per l’impacte d’un projectil.

Segons l’hospital, el jove perdria la visió fruit de l’esclat del globus ocular i és molt possible que també perdi l’ull, tot i que encara està pendent d’una intervenció quirúrgica

Paral·lelament, vuit persones van ser ateses a la ciutat de Barcelona (una de les quals va requerir trasllat sanitari), on la Policia Nacional espanyola va dur a terme càrregues policials a partir de les 22 h als voltants de l’edifici de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya de la Via Laietana i pels carrers del barri del Born i la Ribera, executant unes intervencions d’ordre públic que en territori català a priori són competència exclusiva dels Mossos d’Esquadra. La llista de lesionades es completa amb quatre ferides a Maçanet de la Selva, tres a Lleida i una a Reus.

Finalment, durant el matí de dimarts s’ha donat a conèixer que un noi de 30 anys ha estat intervingut per un traumatisme als testicles, que li ha produït la pèrdua de la massa testicular. Alerta Solidària, organització antirepressiva de l’esquerra independentista, ha fet una crida per recopilar imatges de l’agressió, perpetuada per un agent del CNP al vestíbul de la T1 a les 17.10 h.

Pel que fa al balanç de persones detingudes, en una conversa telefònica amb la Directa, la policia autonòmica catalana n’ha confirmat tres: una persona a l’aeroport del Prat, una a Mataró i una a Lleida. Segons ha informat Alerta Solidària, el detingut de Mataró va quedar en llibertat amb càrrecs el mateix dia, el de Lleida és menor d’edat i va quedar en llibertat pendent de declarar l’endemà a la Fiscalia de Menors, i el detingut a la T1 encara es troba detingut a la comissaria del Prat de Llobregat, on ha passat la nit i roman pendent de ser posat a disposició judicial.


Més enllà de les xifres i els protocols oficials

Com succeeix en la gran majoria d’episodis de repressió policial, les xifres oficials no reflecteixen la magnitud de les persones afectades per la violència policial, ja que moltes d’elles abandonen el lloc dels fets pel seu propi peu i no requereixen assistència sanitària in situ. Això provoca que no quedin recollides en les estadístiques oficials tot i que potser sí que es visita un centre sanitari posteriorment als fets, encara més si l’informe de les lesions patides no es porta als jutjats per presentar una denúncia. Durant les darreres hores les xarxes socials s’ha omplert de fotografies i missatges de gent agredida que no passarà a engrossir el balanç repressiu.

Durant aquesta setmana s’ha tornat a activar la xarxa Som Defensores, formada per observadores voluntàries que s’encarreguen de fer monitoratge i assistència a víctimes de vulneració de drets en contextos de protesta

Durant aquesta setmana s’ha tornat a activar la xarxa Som Defensores, formada per observadores voluntàries que s’encarreguen de fer monitoratge i assistència a víctimes de vulneració de drets en contextos de protesta, com ho van fer durant la seva estrena pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017. El dispositiu que van activar dilluns 14 d’octubre va recollir 19 persones ferides: 5 per cops de porra al cap, el jove amb l’impacte de projectil a l’ull, 4 persones més amb impactes de projectils de foam a altres parts del cos i 9 contusionades per cops de porra a braços i cames.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha recollit un total d’almenys deu periodistes agredides (tres d’aquest mitjà) durant l’exercici de la seva tasca professional per part dels Mossos i el CNP, que les van colpejar tot i anar visiblement identificades amb els braçalets i/o armilles del Col·legi de Periodistes. Nou d’elles van resultar lesionades per l’acció policial a l’aeroport de Barcelona i una a les càrregues de Via Laietana. Finalment, un onzè professional de la comunicació va resultar ferit també a la T1 per l’impacte d’un objecte llençat presumiblement per les manifestants.

Al seu torn, organitzacions de defensa dels drets humans com l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) i Irídia han criticat públicament algunes de les pràctiques exercides pels agents de Mossos i CNP. En declaracions a la Directa, l’advocat Andrés Garcia Berrio, part del dispositiu Som Defensores, considera que l’ús de bales de goma per part dels agents del CNP és “absolutament intolerable tenint en compte la prohibició del parlament de l’any 2014”. Cal recordar que aquest veto només afecta els Mossos d’Esquadra, únic cos competència exclusiva de la Generalitat, però segons el lletrat “hauria d’afectar des d’un punt de vista polític, sobretot quan el partit que està al govern de l’Estat va votar a favor de la prohibició a Catalunya”, motiu pel qual considera que s’han de demanar explicacions als responsables polítics del PSC. El mateix CNP ha esvaït totes les especulacions i ha confirmat l’ús d’aquests projectils altament lesius durant la jornada de protestes.

Molts agents van colpejar amb les porres de dalt a baix provocant persones ferides al cap, en una pràctica que a més de ser il·legal podria arribar a ser constitutiva de delicte

Aquesta no va ser l’única extralimitació en les funcions policials que es va poder veure ahir durant les protestes. Molts agents van colpejar amb les porres de dalt a baix provocant persones ferides al cap, en una pràctica que a més de ser il·legal podria arribar a ser constitutiva de delicte, tal com va succeir amb un agent dels Mossos que va ser condemnat a dos anys de presó i dos d’inhabilitació per una acció d’aquest tipus contra un veí de Sants durant les protestes contra el desallotjament i l’enderroc frustrat de Can Vies.

Garcia Berrio també critica un ús “irregular” dels projectils de foam emprats pels Mossos, que permeten un grau de precisió molt elevat a l’hora de ser disparats contra els seus objectius: “Es van llençar de baix cap a dalt, de forma desproporcionada, a gent en actitud pacífica i sense respectar les distàncies recomanables, que estan fixades en una distància superior deu metres”. Des de Som Defensores també carreguen contra els atacs a la llibertat d’informació i estan investigant quin tipus de gas van fer servir els Mossos en un episodi viscut a l’inici de la protesta de dilluns al vestíbul de l’estació del metro de la T1.

En darrer terme, molts agents –especialment dels Mossos d’Esquadra– anaven novament sense la identificació policial visible. Això suposa un impediment a l’hora de denunciar abusos, raó per la qual Irídia i Amnistia Internacional han presentat una iniciativa al Parlament per exigir que els efectius d’ordre públic vagin identificats pel davant i per darrere amb l’objectiu de “limitar amb més control i transparència les actuacions irregulars”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU