Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Milers de professionals de l’Institut Català de la Salut, dos anys pendents de l’assignació de plaça fixa

Les xifres d’interinatge en sanitat a l’Estat espanyol superen els percentatges permesos segons una directiva europea. Arran d’una ordre del Tribunal Suprem, el 2018 es van convocar oposicions a l’ICS en la majoria de categories sanitàries, però a Catalunya encara ara algunes persones estan pendents d’examen i altres, amb l’examen aprovat, segueixen sense destí

Infermeres del torn de nit a l'Hospital de Mollet | Àngel Garcia i Ariadna Creus - Banc Imatges Infermeres

Tècniques en prevenció de riscos laborals, especialistes en pediatria o tècniques especialistes en grau superior de laboratori de diagnòstic clínic van fer l’examen d’oposicions a l’Institut Català de la Salut (ICS) a finals de 2018 i els mèrits entre finals de 2019 i principis de 2020. Especialistes en medicina familiar i comunitària van fer l’examen d’oposicions el novembre de 2018 i fins al febrer de 2021 no les van convocar a lliurar mèrits. Llevadores, fisioterapeutes, auxiliars administratives, zeladores, tècniques de cures auxiliars d’infermeria o infermeria van ser convocades a examen a finals de 2018, van presentar-s’hi entre febrer i maig de 2019 i encara ara estan esperant la citació per presentar mèrits. Per a treballadores socials, odontologia o tècniques en anatomia patològica i citologia hi ha convocatòria pública d’examen però sense cap data a l’horitzó.

Fins a 17.000 persones es van presentar als exàmens per aconseguir alguna de les 8.195 places fixes de l’Institut Català de la Salut (ICS) -1.343 per a medicina de família, 3.301 per a infermeria, 185 per a llevadores, 1.588 per a tècnica especialista de grau mitjà sanitari en cures d’auxiliar d’infermeria, 474 per a zeladoria o 1.304 per a auxiliar administrativa. Moltes ja s’hi dedicaven, però aspiraven a fugir de l’interinatge i la inestabilitat.

Fins a 17.000 aspirants es van presentar als exàmens de la seva categoria per aconseguir una plaça fixa a l’Institut Català de la Salut. Moltes ja s’hi dedicaven però aspiraven a fugir de l’interinatge i la inestabilitat

Entre dos i tres anys després, milers de treballadores encara esperen, que se’ls assigni la plaça que han obtingut a l’ICS. Ara, amb els processos de selecció fixa relatius a les convocatòries realitzades a partir del 2018, que havien restat paralitzades, les afectades s’estan organitzant al voltant d’un col·lectiu que han batejat com Resolució Opos de l’ICS, Ja! i exigeixen l’agilització del procés i el correcte funcionament de la borsa de treball.


Oposicions per complir la llei

Per a la majoria de professions, les convocatòries arribaven després de vuit anys sense cap examen a la vista. La dotació apareixia als pressupostos generals de l’estat de 2017, que molt temps després responia a la directriu europea 1999/70/CE sobre límits a l’ocupació temporal. La disposició normativa havia dictat que el percentatge d’interinatge en sanitat a l’Estat espanyol era inadmissible i que havia de reduir-se a menys del 8%. El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, per la llei 3/2017 del 27 de juny, i els pressupostos generals de l’estat, fixaven que els exàmens s’havien de realitzar a totes les comunitats autònomes alhora amb diners del ministeri espanyol de Sanitat el 2018 amb l’objectiu de pal·liar la temporalitat.

Les opositores de l’Institut Català de la Salut, pendents de plaça dos anys després d’haver fet l’examen
Infermeres realitzen tests de la COVID-19 a usuàries d’una residència de Barcelona l’any passat |Joel Kashila


T
ot i aquesta premissa, la Laura comenta que ara tot són excuses: “han volgut actualitzar el sistema informàtic en ple procés d’oposicions i quan no falla el programa, l’excusa és que arriba una pandèmia… La podem entendre, però se’ns fa complicat quan veiem que en altres àmbits de l’administració, la COVID-19 no ha fet endarrerir processos“. Fa referència, per exemple als mestres: dos mesos després de l’examen, educació obria una convocatòria i les opositores que van aprovar ja fa un curs i mig sencer que treballen. “Ells ja tenen la seva plaça i nosaltres ni tan sols hem pogut presentar mèrits”, lamenta molesta. A més, en plena pandèmia, tot i les complicacions, ja han dut a terme unes noves oposicions. L’opositora afectada també assenyala l’exemple dels Mossos d’Esquadra com una de les administracions que cada any convoca noves places: “Enlloc hi ha problemes, només quan parlem de sanitat”.

Les auxiliars administratives i les zeladores van introduir mèrits en el Sistema de Gestió de Recursos Humans el març i el juliol respectivament, i avui segueixen sense data per presentar la documentació acreditativa

La situació d’incertesa ha fet que les 17.000 opositores s’organitzin. Denuncien que l’ICS no els facilita informació sobre quines seran les dates per reprendre els processos, la qual cosa angoixa milers de treballadores. Els preocupa especialment el cas de les auxiliars administratives i zeladores que van introduir mèrits en el Sistema de Gestió de Recursos Humans el març i el juliol respectivament, i que a hores d’ara segueixen sense previsió d’una data per presentar la documentació acreditativa.

El problema de les oposicions també està en el fet que jo, com a personal interina, no sé si la meva plaça actual ha sortit a concurs”, comenta la Laura. La mateixa llei recomanava que en el moment de convocar l’oposició, s’informés el personal interí si la seva plaça sortia a concurs. “Potser jo estic en un centre on estic molt bé i decideixo no presentar-me a oposicions per mantenir-me aquí i no córrer el perill que em donin una plaça a Barcelona. Però no ens han avisat de quines places surten a concurs i això implica que en el moment que s’adjudiquin, d’un dia per l’altre, em pot arribar una carta en què em diguin que em quedo sense feina perquè han ocupat la meva plaça. Això genera molta inestabilitat”, denuncia.


Un pacte polèmic entre sindicats i ICS 

Una altra aspirant a plaça fixa, la Verònica, explica que fa mesos que està penalitzada a la borsa de l’ICS i no pot treballar. L’any 2018 es va apuntar a l’examen i el 2019 va realitzar les oposicions. Des d’aleshores ha seguit treballant d’interina per a l’ICS a l’espera de la plaça d’infermeria que va guanyar. Durant l’esclat de la pandèmia es trobava treballant en una UCI per casos COVID, tot i que és una treballadora de risc i per això, va presentar peticions urgents de canvi de servei acompanyades d’un informe mèdic. No van ser ateses i es va veure obligada a deixar el servei i tornar a la borsa de treball, la via de contractació de treball temporal.

La renúncia a un lloc de treball de l’ICS provoca el retorn a la borsa i deixa la treballadora a zero punts fins a una nova baremació de les llistes. Teòricament, cada sis mesos es realitza la baremació, però ara mateix també es troba en stand by. En resum, la Verònica té una plaça aprovada però no entregada i es troba sense feina des de l’octubre perquè està penalitzada per haver demanat un canvi de servei.

Les opositores de l’Institut Català de la Salut, pendents de plaça dos anys després d’haver fet l’examen
Personal d’infermeria de l’Hospital de Mollet intercanvien informació |Àngel Garcia i Ariadna Creus - Banc Imatges Infermeres


A
questa situació és possible a causa d’un pacte de borsa  acordat el 22 de novembre de 2019 pels sindicats MC, SATSE i UGT amb l’ICS i que va quedar registrat al DOGC el 10 de gener del 2020. Els tres sindicats signants del pacte no representaven ni el 50% dels vots ni el 50% dels representants triats en les darreres eleccions sindicals. En termes generals, els serveis prestats guanyen pes i ara compten un 40%, però es limita a set anys el topall. La formació, que no caduca, també guanya pes fins a comptar un 30%, i fixa un topall de 500 hores. La nota d’oposició perd rellevància, d’un 40% a un 15%, i es té en compte la millor nota dels últims dos processos d’oposicions. Per tant, si se suspèn una de les dues darreres convocatòries, encara es manté la puntuació de l’aprovada. També baixa el pes de la valoració del comandament, d’un 20% a un 15%. Fora dels percentatges, les baremacions han passat de ser trimestrals a semestrals, per la qual cosa el temps d’actualització de la puntuació s’allarga. Quant al temps de contractació, el personal de l’àrea funcional sanitària pot gaudir de contractes de fins a tres mesos, prorrogables tres mesos més, sense seguir l’ordre de Borsa.

En el cas de l’ICS, la renúncia a un lloc de treball provoca el retorn a la borsa i deixa la treballadora a zero punts fins a una nova baremació de les llistes

CATAC-CTS no va voler signar-lo en considerar que empitjorava el pacte vigent aleshores, i fonts del sindicat asseguren que “malauradament, el temps ens està donant la raó, ja que no hi ha actualització de la borsa, ni se l’espera, i s’està fent servir una puntuació obsoleta de fa quasi dos anys per fer la contractació del personal”. A més, des del sindicat entenen que l’endarreriment en la publicació de la borsa vulnera el principi d’igualtat, mèrit i capacitat. Per molts cursos que es facin, consideren que no serveixen de res de cara a la contractació i que es facilita la contractació a dit, un fet que contribueix a crear malestar entre el personal.

Com a sindicat majoritari, CCOO tampoc va signar el pacte per a la nova borsa de treball: El principal motiu és que obre la porta a una contractació totalment arbitrària de professionals sanitaris, sense seguir l’ordre de puntuació de la borsa. Així, al personal sanitari se’l pot contractar tres mesos i prorrogar el contracte tres mesos més sense passar per la borsa. I tot seguit, si canviem una professional d’unitat productiva, es tornen a activar uns nous 3+3 mesos, també sense seguir la puntuació. A la pràctica, podria suposar anys i anys de contracte i, segons el nostre criteri, es vulneren els principis d’igualtat, mèrit i capacitat”. En el cas de les professionals de gestió i serveis no sanitaris, es poden seguir fent contractes mes a mes, també sense seguir l’ordre de puntuació de borsa, tal com s’havia anat fent amb l’anterior Pacte de Selecció Temporal. Un altre criteri que tampoc va ser ben acollit és el fet de valorar exclusivament set anys d’antiguitat com a serveis prestats a l’ICS.


Sense plaça fixa si vols canviar de servei

Verònica va sol·licitar un canvi de servei per escrit que van denegar-li. “L’única opció era marxar i tornar a entrar de nou. Vaig fer aquesta renúncia atenent-me a poder entrar en una nova baremació, però si no compleixen amb els tempos, mentre no s’actualitzi la borsa, estic fora”, lamenta. Teòricament, la puntuació s’actualitza dues vegades l’any, però l’última puntuació és del febrer del 2019, segons l’ICS, per problemes informàtics. Des de la plataforma Resolució Opos de l’ICS, ja! denuncien que aquesta situació possibilita la contractació a dit sense cap mena de control i assenyalen que “part del personal contractat en l’últim any ni tan sols apareix en el darrer llistat públic, mentre que molts dels que sí que hi són segueixen a l’espera de ser contractats”. A més, asseguren que és habitual que aquest tipus de contractacions es facin “sense respectar l’ordre de la borsa, concatenant contractes mes a mes, i vulnerant els principis d’igualtat, mèrit, i capacitat”.

Les opositores de l’Institut Català de la Salut, pendents de plaça dos anys després d’haver fet l’examen
Una infermera prepara la sala d’exploració d’urgències de l’Hospital de Mollet per a la propera visita. |Àngel Garcia i Ariadna Creus - Banc Imatges Infermeres


Ara, donada la situació de pandèmia, a la Verònica
no li falta feina en el sector, però denuncia amb vehemència que, comptant amb una plaça fixa a l’ICS, no pugui ni treballar d’interina a causa del temps que fa que no actualitzen la borsa. “La Generalitat em diu que no m’ho prengui com res personal, que s’ha de complir el pacte. Però no el compleixen i jo vaig sumant anys penalitzada”, assenyala. Després de setze anys formant part de l’ICS i d’haver aprovat una plaça fixa, no concep que estigui fora per un pacte entre tres sindicats. A més, entén que això no li hauria passat si ja ocupés la seva plaça, ja que com a personal fixe té dret a la mobilitat entre centres, cosa que no passa en el cas del personal interí.

Les 17.000 opositores afectades exigeixen l’acceleració del procés per tal d’aconseguir aquelles places que les estabilitzin, per poder triar on treballar i no patir per quedar-se sense feina o penalitzades

Les 17.000 opositores afectades exigeixen l’acceleració del procés per tal d’aconseguir places que les estabilitzin, per poder triar on treballar i no patir per quedar-se sense feina o ser penalitzades. Moltes consideren, tot i haver participat de la vaga del passat 10 de març, que les maneres de mobilitzar-se en el sector sanitari són escasses. Com comenta la Laura, “si deixes la teva feina, la feina no es deixa de fer. Si deu persones van a la vaga, aquests deu llocs s’han de cobrir i una professional ha d’assumir el doble de pacients amb tot el que comporta”.

En un moment en el qual s’ha evidenciat la importància d’un sistema sanitari públic i de qualitat, les opositores organitzades volen posar de manifest la situació de desprotecció i el seu malestar per la demora per finalitzar els processos de selecció fixa, i les irregularitats en la qüestió de contractació temporal a l’ICS. Demanen que es reprenguin els processos de selecció i que es vetlli per un funcionament correcte de la borsa de treball. 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!