És dissabte 25 de gener al Prat de Llobregat i són les nou del matí. Hi ha poc trànsit i la majoria de les naus del Polígon Industrial Fondo del Peixo estan tancades. Només s’aixeca una de les persianes. És l’antic Centre d’Estudis Llobregat, un immens immoble abandonat i rebatejat des de fa deu anys com a Centre Okupat Autogestionat La Llavor.
Des de primera hora es respira expectació. Un formigueig incessant i un murmuri creixent va omplint els passadissos del centre okupat. “La Llavor treballa per les que lluiten”, diu una pintada a la cuina-kafeta. Avui, dins d’aquestes parets, la frase pren tot el seu sentit. Més de cent persones provinents de cinquanta entitats i col·lectius s’han inscrit per assistir a una presentació tan misteriosa com esperada. Revoltes de la Terra és el resultat de més de dos anys itinerants de reunions, trobades, debats, estratègies i acumulació de forces entre persones i col·lectius ecologistes i en defensa el territori.
Davant d’un públic en cercle, un dels portaveus exposa que els darrers anys, “la situació ecosocial s’ha agreujat i l’espoli capitalista és implacable” per afegir que “si el sistema és totalitzant, també ho ha de ser la resposta”
Davant d’un públic en cercle, un dels portaveus exposa que els darrers anys, “la situació ecosocial s’ha agreujat i l’espoli capitalista és implacable” per afegir que “si el sistema és totalitzant, també ho ha de ser la resposta”. Aquest moviment ecologista es presenta com una nova “dinàmica de lluites” per a “aglutinar forces”, resseguint l’embranzida de moviments climàtics sorgits els darrers anys com Rebel·lió o Extinció o Soulèvements de la Terre. Revoltes de la Terra pretén organitzar trobades arreu del territori en aliança amb els grups locals, on combinar la reflexió i la proposta amb l’acció contra “projectes ecocides”. Alhora, especifica un portaveu, les trobades serveixen per “exemplificar i denunciar els mateixos problemes que hi ha a escala global”.
A cavall entre el moviment, l’organització i la confluència de col·lectius, la proposta, assenyala el portaveu, parteix de tres eixos: “confrontar el sistema tecnoindustrial amb bloquejos”, “aprendre a cobrir les necessitats per a sostenir la vida, crear comunitat, sobirania i autonomia” i “canviar el sentit comú, construir una nova mirada, una cosmovisió que superi l’individualisme, la destrucció de la natura i que respecti la resta d’espècies”.
Per una banda, Revoltes de la terra s’inspira en la feina de plataformes locals, gremials i territorials al llarg dels Països Catalans: des de SOS Costa Brava (Girona), Menys turisme més vida (Mallorca), Stop JJOO (Pirineu) o No a la Mat (Castelló) fins a Aigua és vida o Revolta Pagesa. Per l’altra, també busca el reforç d’entitats ecologistes històriques, que durant anys han tingut un paper destacat en les lluites pel territori, com el GOB Mallorca o Ecologistes en acció.
Diversitat generacional, territorial i estratègica
La composició d’aquest nou espai és rellevant: “Apostem per la diversitat, per l’amplitud, per unes trobades intergeneracionals, massives, festives, lúdiques, que confrontin i desbordin els marcs. Però a on, sobretot, la gent vingui, s’ho passi bé i vulgui tornar”, declara una portaveu.
“Abordem el conflicte jugant amb la composició de diferents estratègies de lluita: els recursos jurídics, la investigació, la denúncia o l’acció directa”
Poc després, celebra la diversitat que avui omple l’espai, apel·lant que aquesta continuï essent el fil conductor del funcionament de Revoltes de la Terra: “Abordem el conflicte jugant amb la composició de diferents estratègies de lluita: els recursos jurídics, la investigació, la denúncia o l’acció directa. Però també necessitem les infraestructures populars, una gran rereguarda de cures i totes les habilitats i coneixements de pagesos, artistes, professionals de la recerca, persones amb oficis, veïnes organitzades, activistes…”.
En coherència amb la idea de trobades arreu del territori, el perfil de les assistents a la presentació de Revoltes de la terra també és variat. Hi ha joves militants de moviments climàtics recents, ecologistes de velles generacions amb el cul pelat, veïnes inserides en plataformes locals que es defensen d’un pla urbanístic, d’una fàbrica química, o d’una incineradora, activistes dels moviments socials de tots els fronts de lluita, i també algun jove pagès.
Les procedències territorials de les persones que arriben també són imponents. Des del Pirineu fins a la plana de Lleida, del Camp de Tarragona a les comarques de Castelló, des de Mallorca a les costes de Girona, fins a Barcelona, el Vallès i tota l’àrea metropolitana. Als passadissos del centre social hi ha una petita mostra de materials de lluites d’arreu, des de les samarretes de Stop Agroparc Gelida fins als llibres dels Soulévements Soulèvements de la Terre. Però sobretot hi predomina el groc i negre, un manifest i una pancarta de presentació: “Som revoltes de la terra, som la terra que es revolta”.
A la presentació hi ha joves militants de moviments climàtics recents, ecologistes de velles generacions amb el cul pelat, veïnes inserides en plataformes locals i també algun jove pagès
Després d’un dinar amb productes del delta del Llobregat, el treball coral continua. Diferents resistències locals presenten les seves campanyes i estratègies per fer front a les amenaces als seus territoris, ja siguin mineres, plantes químiques, polígons industrials, macrogranges o autopistes.
Ja és fosc quan una ronda de valoracions posa el punt final a la jornada. Un històric militant de les lluites autònomes comparteix amb tothom la seva impressió de la trobada: “Gràcies per aquest dia i tot el que ha passat aquí. He gaudit i he reconnectat amb la il·lusió de veure tantes cares noves, tanta gent disposada a organitzar-se”. La gent retorna cap als seus territoris amb optimisme. La persiana del centre social s’abaixa de nou i Revoltes de la terra comença a caminar.