Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Nous vessaments d'aigües residuals contaminen els espais naturals de Castelldefels i Gavà

La població va conèixer l'episodi el passat cap de setmana, coincidint amb l'inici del desconfinament, tot i que l'avaria en la canonada d'aigües grises es va produir el 14 d'abril. En menys d'un any, s'han produït tres incidents d'aquest tipus i tant les entitats ecologistes com l'Ajuntament de Castelldefels demanen responsabilitats a l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Abocament d’aigües fecals a Castelldefels el setembre del 2019 | Arxiu

Per tercer cop en menys d’un any, grans quantitats d’aigües fecals han contaminat la Corredora Mestre de Castelldefels i l’Olla del Rei, la zona humida més important d’aquest municipi de la comarca del Baix Llobregat. El vessament es va produir el 14 d’abril per culpa d’un trencament de la canonada de l’Estació Elevadora d’Aigües Residuals (EAR), on es recullen totes les aigües grises dels diversos barris i urbanitzacions de Castelldefels i s’envien a la macrodepuradora de Gavà.

La plataforma Salvem l’Olla del Rei denuncia que és “una falta de democràcia elemental amagar a la població que hi ha hagut aquest problema gravíssim, que a més és perillós per la salut”

Tanmateix, fins al passat cap de setmana, quan el veïnat va poder sortir del confinament i ho va veure amb els seus propis ulls, la població no tenia coneixement d’aquest episodi. Per això, la plataforma Salvem l’Olla del Rei denuncia “l’opacitat i la manca de transparència per part de les administracions per no haver informat la ciutadania”. Josep-Lluís Moner, portaveu de la plataforma, assegura que s’han aprofitat de la situació de confinament i que és “una falta de democràcia elemental amagar a la població que hi ha hagut aquest problema gravíssim, que a més és perillós per la salut”, denuncia Moner. La plataforma també ha tingut constància d’altres vessaments al barri del Baixador de Castelldefels i a la Riera dels Canyars, a Gavà.

Les primeres persones que han sortit a passejar per la zona després del període de confinament han denunciat les males olors i el lamentable estat de l’aigua. “A l’alçada de la plaça de les Palmeres l’aigua del mar és de color negre i fa molta pudor, i a la superfície hi ha nombrosos objectes flotant”, descriu Lénaig Savary, enginyera de nacionalitat francesa i veïna de Castelldefels, qui el 2 de maig publicava diverses imatges de denúncia a les xarxes socials. Un altre veí, Christian Andrés Wagner, amenaça d’emprendre accions legals contra les administracions responsables, perquè afirma que el seu fill presumiblement ha emmalaltit després d’haver-se banyat a les aigües marines ja contaminades per bacteris procedents del vessament.

Abocament d’aigües fecals a la platja de Castelldefels |Arxiu

 

“Episodi rere episodi, aquestes aigües brutes arriben a la platja i si hi ha una mica d’onatge no s’acaben evacuant”, explica Josep-Lluís Moner. Així és com les aigües queden estancades i entren a l’estany a l’Olla del Rei, la zona humida més gran de Castelldefels, que es troba prop del Campus Baix Llobregat de la UPC. “Això contribueix a la mortalitat massiva de peixos”, explica Moner fent referència a episodis com l’aparició de desenes d’aquests animals morts el passat mes de juliol.

Membres de la plataforma Salvem l’Olla del Rei van poder parlar amb pagesos del voltant de la zona afectada, que fa uns dies van veure diversos camions cisterna de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballant-hi. Des de l’Ajuntament, el regidor de Via Pública, Nico Certo, confirma que l’avaria es va produir el 14 d’abril i des d’aleshores hi han treballat operaris de l’AMB, administració responsable de les reparacions. Segons Certo, l’incident es va produir al camí de la pineda, al terme de Gavà, en un punt pròxim on anteriotment ja s’havia produït un trencament.


Diversos abocaments i l’ombra de la construcció

En poc temps, hi ha hagut tres episodis en què la canonada de l’Estació Elevadora d’Aigües Residuals (EAR) ha abocat aigües fecals a la Corredora Mestre, el principal canal d’aigües fluvials. L’estiu de 2019, el trencament d’allò que les plataformes ecologistes anomenen el “tub de la vergonya” va provocar el tancament de la platja uns dies. Ara fa només uns mesos, el gener de 2020, l’Estació Elevadora de Castelldefels va estar abocant aigües residuals durant tres dies al canal. I aquest darrer episodi, en ple confinament, ha comportat setmanes d’intervenció i no s’ha fet públic fins al passat diumenge 3 de maig.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’AMB són les administracions encarregades d’aplicar mesures correctores si hi ha un vessament d’aigües residuals i van a parar a la platja. Un escenari que, segons les dades de l’ACA, és possible que es produeixi en cas d’una avaria a l’estació, ja que aleshores les aigües residuals es vessarien a través de les pluvials fins al mar.

En poc temps, hi ha hagut tres episodis en què la canonada de l’Estació Elevadora d’Aigües Residuals (EAR) ha abocat aigües fecals a la Corredora Mestre, el principal canal d’aigües fluvials

A banda del perill de contaminació, aquest entorn natural també ha estat amenaçat per la construcció. El 2018 la plataforma Salvem l’Olla del Rei va aconseguir aturar les obres que posaven en perill l’existència d’aquell entorn natural. S’hi havia de construir l’edifici de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), però finalment la pressió ciutadana va fer que l’espai es preservés.

Des d’aleshores, la confrontació amb l’Ajuntament s’havia convertit en col·laboració. “Passat el conflicte, l’Ajuntament ha acceptat la nostra proposta de canviar el Pla General Metropolità (PGM) perquè deixi de ser una zona urbanitzable”, assegura Moner. Precisament per això, des de la plataforma es van sentir molt enganyats quan l’Ajuntament va estar dues setmanes sense informar del nou abocament. Un cop han denunciat l’abocament mitjançant les xarxes socials de la plataforma, l’Ajuntament ha anunciat que demanarà explicacions a l’ACA i a l’AMB.

L’ACA i l’AMB són les administracions encarregades d’aplicar mesures correctores si hi ha un vessament d’aigües residuals i van a parar a la platja |Arxiu

 

El regidor de Via Pública, Nico Certo, argumenta que “l’abocament s’està produint des de fa tres o quatre dies, encara que l’avaria és del 14 d’abril” i que no va arribar a la platja fins al passat cap de setmana. Certo assegura que no hi ha afectació per la salut de la població perquè el bany està prohibit per causa de la pandèmia de la COVID-19, tot i que admet que hi ha “olors molt fortes” prop de la Plaça de les Palmeres. “Sabem que tenim un problema que s’està repetint molt sovint i tenim pendent una reunió amb l’ACA i l’AMB perquè es faci una inversió forta, no només de canonades, sinó també d’una nova estació per evitar totes les incidències que provoca”, explica el regidor, i afegeix que tenen constància que la inversió es podria fer a finals d’aquest any. Per la seva banda, l’ACA ha assegurat a la Directa que té previst fer contactes i reunions amb l’AMB i l’Ajuntament de Castelldefels “amb l’objectiu de trobar i impulsar les diferents alternatives a curt i mig termini per tal de garantir el correcte funcionament de les infraestructures de sanejament i el drenatge de les aigües pluvials cap a mar”.

Des de la plataforma Salvem l’Olla del Rei intentaran que hi hagi una intervenció de la Fiscalia de Medi Ambient, ja que segons Moner no és suficient amb demanar explicacions. “És un problema molt greu que s’enquista i les administracions no solucionen. Ja és de salut pública, no només salut ambiental”, denuncia el portaveu.


La resiliència de la natura

La plataforma precisament va néixer per defensar aquest espai natural, que és la zona humida més important de Castelldefels. Josep-Lluís Moner assegura que justament en la zona on van evitar que es construís l’edifici de l’ICFO ara hi ha una fauna molt rica, a diferència de la part del llac, on “cada vegada hi ha menys espècies per culpa dels abocaments”.

L’estany de l’Olla del Rei té altres funcions com recollir l’aigua de les pluges per evitar inundacions i ajudar a regenerar l’aqüífer del Llobregat

A més dels seus valors naturals, l’estany de l’Olla del Rei té altres funcions com recollir l’aigua de les pluges per evitar inundacions i ajudar a regenerar l’aqüífer del Llobregat. Però com també hi arriben aigües grises, hi ha el risc que aquestes aigües contaminades arribin també a l’aqüífer, tal com explica Moner.

Des de la plataforma temen que la tornada d’algunes activitats econòmiques, després del confinament, suposi una “barra lliure per fer accions agressives contra el medi ambient”. Per això, reclamen que s’aposti per activitats que permetin revitalitzar-lo. “Cal regenerar el medi a Castelldefels, que és molt ric, però està fet un desastre. Aquesta sí que és una inversió prioritària i reclamada des de fa temps”, reivindica Moner.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!