Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Okupada una antiga bodega amenaçada de demolició per alertar de la gentrificació al barri hospitalenc de Sant Josep

Després d'una cercavila pel barri en la qual han participat uns dos centenars de persones, s'ha fet pública la okupació del bloc que albergava l'antic bar bodega Charleston, un espai molt popular entre la gent gran del barri, avui desocupat i amenaçat de demolició per construir-hi un bloc de pisos nous. Amb l'acció, es pretén alertar de les conseqüències gentrificadores d'una frenètica activitat constructiva que ha convertit la segona ciutat catalana en nombre d'habitants en una de les que més ha vist incrementar el preu dels habitatges, deu punts per damunt de Barcelona

Un manifest llegit per dos avis del barri ha servit per fer pública l'okupació de l'antic bar bodega | Arxiu

A les 6 de la tarda d’aquest dissabte, un grup de veïnes de l’Hospitalet de Llobregat s’han reunit al Parc de la Serp, al barri barri de Sant Josep. Ni xarxes socials ni convocatòries a través del mòbil. El boca-orella ha  suficient per reunir a més de dos centenars de persones amb un clam compartit, “prou especulació i prou gentrificació”. Entre les congregades s’hi ha vist a gent de totes les edats. La lluita contra l’especulació ha mobilitzat, de forma transversal, a centenars de veïnes a la ciutat del Baix Llobregat en els darrers anys. Ja sigui per consciència, per afectació o per ambdós motius, moltes veuen perillar els seus barris en mans de la gran propietat i dels interessos de l’equip de govern municipal. La d’avui és una mostra més, de la creixent oposició veïnal que el consistori de Nuria Marín (PSC) està reben en els últims temps.

Després d’una estona concentrades al Parc de la Serp, les veïnes han iniciat una marxa festiva per diferents carrers del barri de Sant Josep, amb crits contra el model del govern municipal, basat, segons les plataformes impulsores de l’acció, en la construcció massiva d’edificis residencials i macroprojectes urbanístics, i s’han sentit també càntics contra l’especulació i la gentrificació. S’han vist moltes i imaginatives pancartes que retrataven irònicament, els greus problemes que pateix la ciutat.

En arribar al carrer d’Enric Prat de la Riba, el voluminós grup de veïnes s’ha aturat enfront del número 172, on es troba l’edifici conegut com a Charleston, pel nom de l’establiment de restauració que s’ubicava als baixos, avui desocupat i que és previst enrunar per construir-hi un bloc de pisos nous. Un cop aturades i de forma inesperada, una gran pancarta amb el lema ”Salvem Cosme Toda”, ha sigut desplegada des de l’interior generant un massiu i llargament mantingut aplaudiment de totes les veïnes assistents. Durant el llarg aplaudiment i els crits de suport de les persones concentrades, han sigut desplegades també les banderoles de diferents plataformes veïnals de la ciutat organitzades contra la gentrificació o de defensa del patrimoni, com Can Trinxet Viu, No Més Blocs i Stop Massificació-Cosme Toda, que s’han sumat a l’acció de recuperació popular de l’edifici. Aquests suports són també part del gran procés de concentració de força dels agents socials de la ciutat que s’ha materialitzat amb la construcció del moviment popular, Un altre Hospitalet és possible, del que formen part més de 30 entitats de l’Hospitalet.

Si comparem les xifres del segon trimestre del 2018 amb les del mateix període del 2019, el cost de l’habitatge va créixer un 3’64% a Barcelona mentre que a l’Hospitalet ho va fer un 14,04%

Dues persones d’edat avançada, veïnes de sempre del barri, han aparegut a la balconada de l’edifici i han llegit un manifest que reivindica l'”alliberament popular” de l’edifici emblemàtic, i han afirmat literalment, que l’acció era “un últim acte de dignitat d’un barri i una ciutat que mor a mans dels especuladors”.  “Porten temps construint gegantescos blocs i destruint cases i edificacions antigues, sense importar-los ni els seus habitants, ni les seves històries. Nosaltres, com a persones antigues, entenem el que això significa per al barri i per a nosaltres mateixes i hi estem totalment en desacord”, han proclamat. Després de la lectura del manifest, s’ha anunciat la voluntat de convertir l’antiga bodega –que segons les promotores de l’acció es va okupar fa una setmana– en “un espai per al barri”. A continuació s’ha fet una crida massiva a visitar l’espai com una forma de protegir-lo d’una possible intervenció policial de desallotjament i amb la voluntat de que, a partir d’ara, l’espai queda obert a totes les veïnes de la ciutat que comparteixin aquesta lluita. Amb la mateixa finalitat, s’ha convocat un esmorzar popular el pròxim dilluns a partir de les 7 del matí.

Durant la marxa prèvia a l’anunci de l’okupació, s’han vist moltes i imaginatives pancartes que retrataven irònicament, els greus problemes que pateix la ciutat |Carles Queralt

A la segona ciutat de Catalunya, en termes de població, el preu de l’habitatge ha patit un augment del 57% en els darrers cinc anys i, segons dades del Ministeri de Foment, en el segon trimestre de 2019 el cost mitjà dels pisos ha arribat a 2.198,6 euros el metre quadrat. Ha esdevingut així, la ciutat on s’ha produït un creixement més constant en el mínim temps. Si comparem les xifres del segon trimestre del 2018 amb les del mateix període del 2019, observem que el cost de l’habitatge va créixer un 3’64 a Barcelona mentre que a l’Hospitalet ho va fer un 14,04%. Aquest increment ha generat un veritable èxode entre les hospitalenques. Els desnonaments s’han normalitzat; actualment n’hi ha una mitja de dos setmanals segons fons de plataformes activistes en defensa de l’habitatge.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!