Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Oligarquies contra el procés

Les claus biogràfiques d’alguns dels patrons de la fundació que finança Societat Civil Catalana, on destaquen les figures de Josep Ramon Bosch i Jorge Buxadé

Si una cosa destaca de la Fundació Joan Boscà –a banda de l’opacitat dels seus números– és la rellevància dels membres del seu patronat. Entre els que hi figuren en l’actualitat o els que hi han passat des de la seva fundació l’any 2014, trobem des de destacats membres de l’extrema dreta fins a banquers, empresaris de l’elit econòmica espanyola, membres de l’alta burgesia catalana i, fins i tot, Eduardo Serra, qui va ser ministre espanyol de Defensa durant el primer mandat de José María Aznar (PP).

Josep Ramon Bosch Codina, juntament amb Juan Francisco Arza, és un dels dos únics membres que es mantenen al patronat de l’entitat des dels seus inicis. Bosch n’és el president i compatibilitza el càrrec presidint per segon cop SCC. Ja ho havia estat durant el període 2014-2015, fins que va presentar la dimissió al·legant motius personals. Pocs dies abans s’havia fet pública una investigació periodística que demostrava que Bosch operava des d’un perfil de Facebook sota la identitat falsa de Fèlix de Sant Serni de Tavèrnoles, a través del qual difonia continguts de naturalesa ultradretana i es dedicava a insultar i amenaçar independentistes.

A través d’aquest usuari a les xarxes socials –del qual Bosch sempre ha negat ser el titular– es va poder descobrir que l’actual president de la fundació també administrava un canal de YouTube sota el nom de Josep Codina, on hi havia penjats diversos vídeos d’homenatge als requetès del Terç de la Mare de Déu de Montserrat doblats amb la seva pròpia veu –tot i que el vídeo més rellevant era un compendi d’imatges apologetes del règim nacionalsocialista d’Adolf Hitler. El cas del perfil de Facebook va derivar en una querella per amenaces i injúries que va acabar arxivant-se perquè el jutge va considerar que el presumpte delicte d’injúries –el d’amenaces no va prosperar– ja havia prescrit.

Anteriorment, la relació de Bosch amb l’extrema dreta ja s’havia posat al descobert quan Nació Digital va destapar que havia fet un comentari a la xarxa lloant Blas Piñar. El cas es va publicar el mateix dia que es va saber que Bosch havia anat al monument franquista del Coll del Moro de Gandesa el 18 de juliol de 2013 en un acte d’homenatge al cop d’estat de 1936 organitzat per la Fundació Nacional Francisco Franco. Davant de les proves presentades, finalment SCC va haver de reconèixer la presència de Bosch a l’acte, tot i argumentar que hi havia anat únicament per acompanyar el seu pare.

Però la relació del president de la Fundació Joan Boscà amb l’extrema dreta no acaba aquí, perquè precisament Josep Ramon Bosch va ser un dels fundadors de l’associació d’extrema dreta Somatemps, la qual també va presidir fins a l’any 2015, en paral·lel a les presidències de Joan Boscà i SCC. No obstant, Josep Ramon Bosch sempre ha negat
o minimitzat la seva relació amb l’extrema dreta argumentant que l’única activitat política que havia tingut va ser a les files del PP fent costat a la candidatura a la direcció de Montserrat Nebrera, partit que va abandonar després que la llista descarrilés per la victòria d’Alicia Sánchez-Camacho.


Eurodiputat de Vox

Jorge Buxadé Villalba és advocat, cofundador d’SCC i de la Fundació Joan Boscà. Recentment ha estat escollit eurodiputat de Vox a les eleccions del 26 de maig. L’adreça on es va inscriure la fundació i la que consta actualment als seus estatuts és la mateixa del bufet d’advocats on treballa, Albácar, Clusa & Buxadé Abogados, amb domicili al carrer Pau Claris de Barcelona.

Va ser president del Fòrum Català de la Família, una entitat ultraconservadora coneguda pels seus postulats antiavortistes i contraris al matrimoni homosexual. Va ser membre de la candidatura de Falange Española de las JONS a les eleccions catalanes de 1995 i de Falange Española Auténtica als comicis de 1996. A les municipals de 2015 va ser candidat a l’alcaldia de Barcelona amb la coalició Vox – Família y Vida. Abans de la seva activitat al partit de Santiago Abascal, Buxadé també havia militat al PP fent costat a la candidatura de Montserrat Nebrera.

Buxadé, però, és recordat per ser l’advocat de l’Estat que el setembre de 2009, sota les ordres del Govern espanyol i de resultes d’una denúncia de Ciutadans, va impugnar la consulta independentista que es va celebrar a Arenys de Munt. Al seu blog personal hi té escrits molt polèmics lloant els soldats de la División Azul, José Antonio Primo de Rivera i l’ideòleg feixista espanyol Ernesto Giménez Caballero. Recentment també va transcendir, per una informació publicada a Eldiario.es, que el bufet Albácar, Clusa & Buxadé Abogados havia facturat 109.696 euros en quatre anys a través de la Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet, lligada al govern municipal de Badalona durant el mandat del popular Xavier García Albiol i de la qual Buxadé va ser secretari.

 

Claudio Boada Pallarés

Forma part de l’actual patronat de la fundació. És president d’honor del Círculo de Empresarios (el va presidir de 2004 a 2012). També presideix el Blackstone Group a l’Estat espanyol, una companyia multinacional de capital d’inversió especialitzada en actius immobiliaris –en té milers a l’Estat–, que popularment es coneix com a fons voltor. Va presidir la filial espanyola de Lehman Brothers. L’any 2013 va ser nomenat conseller independent del consell d’administració del Grupo Prisa. És fill de Claudio Boada Vilallonga, que en època franquista va ser el màxim dirigent de l’Instituto Nacional de Indústria i dels Altos Hornos de Vizcaya i durant la transició també va presidir diversos bancs.

 

Joaquín Villanueva Díaz de Espada

Patró actual de la fundació i president del Círculo de Navarra en Madrid. Soci fundador de Sociedad Civil Navarra. Segons el seu perfil de Linkedin, és patró d’una inexistent Fundació Sociedad Civil Catalana, és a dir, fa servir aquesta denominació en referència a la Fundació Joan Boscà. És soci del Círculo de Empresarios i presideix una empresa del ram de l’alimentació anomenada Fudeat, centrada especialment en el negoci dels càterings.

 

Carlos Perreau de Pinnick Doménech

Al web consta com a patró de la Fundació Joan Boscà des de 2015 fins a 2018. Perreau és llicenciat en Dret i Ciències Empresarials. Ha estat opinador a OKDiario. Va ocupar càrrecs de responsabilitat al Banco Urquijo i Citibank. L’any 1989 va ser escollit eurodiputat juntament amb el seu sogre, el polèmic empresari propietari del hòlding Rumasa José María Ruiz-Mateos, pel Partido del Trabajo y Empleo – Agrupación Ruiz-Mateos.

 

Javier Vega de Seoane Azpilicueta

És membre actual del patronat de la Fundació Joan Boscà. Va ser director general de l’Instituto Nacional de Indústria entre 1984 i 1987. Va presidir el Círculo de Empresarios entre 2015 i 2018, del qual és president d’honor. Ha presidit Ercros i Gestlink. Va ser membre dels consells d’administració d’IBM España, SEAT, CAMPSA o el Grupo Ferrovial. Actualment és el president de DKV Seguros i del consell assessor de la Fundació Integralia DKV.

 

Eduardo Serra Rexach

Segons l’històric del web de la Fundació Joan Boscà, Eduardo Serra consta com a patró entre 2015 i 2017, quan també va ser conseller independent de Deutsche Bank España. Va ser ministre espanyol de Defensa durant el primer govern de José María Aznar (1996-2000). Va presidir el Reial Institut Elcano d’Estudis Internacionals i Estratègics. Actualment presideix la patronal DigitalES, que agrupa grans empreses del sector de la telecomunicació.

 

Félix Revuelta Fernández

És una de les grans fortunes de l’Estat espanyol. Fundador i principal accionista de Naturhouse, multinacional de les botigues de dietètica i nutrició amb més de 2.000 franquícies arreu del món. En un debat al programa “El Cascabel” de 13TV va afirmar que donava “suport actiu” a SCC. Es va vantar de ser el primer a retirar les seves empreses de Catalunya. L’estiu passat es va reunir a Marbella amb Manuel Valls per preparar la seva candidatura a l’alcaldia de Barcelona.

 

Jaime Malet Perdigó

Des de 2002 és president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a l’Estat espanyol. Actualment, a banda de ser patró de la Fundació Joan Boscà, també ho és de la Fundació MACBA i la Fundación Consejo España – Estados Unidos. La candidata de JxCat a l’Eurocambra Erika Casajoana ha denunciat que Malet la va escridassar després d’un debat organitzat per la Cambra de Comerç nord-americana i va presentar una queixa a l’ambaixador per discriminació de gènere i ideològica.

 

Álex Ramos Torre

Malgrat no tenir un currículum equiparable al de la resta de patrons actuals de la fundació, Ramos és una figura rellevant perquè actualment ostenta el càrrec de vicepresident d’SCC, una entitat que també va presidir amb anterioritat durant un breu temps en substitució de José Rusiñol. És metge de professió, soci fundador d’SCC, militant del Partit dels Socialistes de Catalunya i membre de Federalistes d’Esquerres.

Article publicat al número 478 publicación número 478 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!