Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Onada de protestes contra el bloqueig del Govern espanyol al vaixell d'Open Arms

L'embarcació de rescat de l'ONG que vigila la mar Mediterrània es troba amarrada des del passat 8 de gener al port de Barcelona per una decisió de Capitania Marítima, un organisme del Ministeri de Foment espanyol, basada en motius de seguretat, ja que segons l'organisme no està garantit que el vaixell pugui desembarcar les persones rescatades en un port pròxim. Nombroses entitats i col·lectius han mostrat el seu rebuig a la mesura i secunden una manifestació aquest dissabte 19 de gener a Barcelona

92 persones. És el nombre de persones que l’ONG Open Arms calcula que han mort a la mar Mediterrània d’ençà que el passat dia 8 de gener la Capitania Marítima de Barcelona, depenent del Ministeri de Foment espanyol, bloquegés el vaixell amb el qual observen i denuncien les vulneracions de drets humans i rescaten les persones que es troben en perill intentant creuar la Mediterrània central. El responsable de l’autoritat marítima espanyola al·lega que la denegació del permís per salpar del port de Barcelona està basada en motius de seguretat, ja que segons l’organisme no està garantit que el vaixell pugui desembarcar les persones rescatades en un port pròxim i perquè la nau només pot transportar divuit persones. Com a resposta a aquesta decisió, des del col·lectiu Voluntarixs de Open Arms han convocat una manifestació que tindrà lloc aquest dissabte 19 de gener i que començarà davant la Delegació del Govern espanyol de Barcelona -situada al carrer Mallorca- per finalitzar a la seu de la Comissió Europea, al Passeig de Gràcia.

La decisió de Capitania Marítima significa, en la pràctica, “deixar desemparada la gent que arrisca la seva vida al mar Mediterrani, en el qual no hi ha cap equip operatiu de rescat formal per part de la Unió europea ni de cap Estat”, explica el cap de missió d’Open Arms, Riccardo Gatti. Segons dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), durant l’any 2018 van morir 2.275 persones intentant arribar a Europa per via marítima. Si es tenen en compte els últims cinc anys, la xifra s’eleva a 17.819 morts. En aquest context, Open Arms ha rescatat més de 59.000 persones a la Mediterrània només entre el setembre del 2015 i l’agost del 2018.

“Fa un parell d’anys érem dotze embarcacions de nou ONG les que treballàvem en el Mediterrani. Ara només quedem tres ONG amb tres embarcacions”, explica el cap de missió d’Open Arms, Riccardo Gatti

Per a Gatti, la decisió del Govern espanyol s’entén dins la “dinàmica de la Unió Europea (UE)”. “Fa un parell d’anys érem dotze embarcacions de nou ONG les que treballàvem en el Mediterrani. Ara només quedem tres ONG amb tres embarcacions. I no és degut al fet que hagi disminuït la necessitat, sinó que les accions dels països de la UE han portat a la desaparició de les entitats. En la mateixa línia s’expressen altres organitzacions de defensa dels drets humans, com Amnistia Internacional (AI). “Els dirigents europeus no poden continuar girant l’esquena a les persones atrapades en el mar i continuar distorsionant el debat sobre la migració per a benefici polític propi. Han d’acordar amb urgència una política de desembarcaments ràpids i predictibles d’acord amb el dret internacional, i un sistema de repartiment entre països de la responsabilitat sobre les persones que sol·liciten asil”, conclou l’investigador sobre migracions d’AI Matteo de Bellis en un comunicat de l’organització. Una situació que sembla que no arribarà, almenys pròximament, si s’atenen veus com la del ministre de l’Interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini, que en conèixer el bloqueig del vaixell d’Open Arms declarava a través de les xarxes socials: “Stop als contrabandistes i les ONG, també l’esquerra, a Espanya, s’adona que tenim raó”.

Open Arms ha presentat un recurs a la decisió del Capità Marítim de Barcelona. El cap de missió de l’ONG espera que l’autoritat es faci enrere i que es demani “als responsables de violar les normatives internacionals que les respectin”. “A nosaltres se’ns argumenta que no portem les persones l’abans possible a un port segur, com dicta la norma internacional, però aquest fet està determinat perquè estem impossibilitats per fer-ho, ja que Malta i Itàlia tenen els seus ports tancats. No som nosaltres els que violem la normativa, sinó que són els Estats d’Itàlia i Malta”, argumenta Riccardo Gatti. I rebla: “demanem al Govern espanyol que tingui el coratge de denunciar aquestes accions davant del Tribunal Internacional del Dret del Mar, i no haver de pagar nosaltres la violació de la normativa dels països”.


Pluja de suports

Des del moment que es va fer públic el bloqueig del vaixell el passat 8 de gener l’ONG Open Arms ha rebut nombroses mostres de suport. Només la manifestació d’aquest dissabte a Barcelona compta amb la col·laboració de més d’una vintena d’entitats, que van des d’organitzacions veïnals, com la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, a col·lectius pels drets de les persones refugiades, com Stop Mare Mortum o Casa Nostra Casa Vostra, passant per grups de música com Zoo o festivals com l’Esperanzah.

Moltes de les veus que han donat suport a Open Arms critiquen la decisió del Govern espanyol, que el passat mes de març, quan el PSOE encara era a l’oposició, va demanar l’alliberament del mateix vaixell quan es trobava retingut per les autoritats italianes a Sicília

Moltes de les veus que han donat suport a Open Arms critiquen la decisió del Govern espanyol, que el passat mes de març, quan el PSOE encara era a l’oposició, va demanar l’alliberament del mateix vaixell quan es trobava retingut per les autoritats italianes a Sicília. És el cas del Consell General de l’Advocacia Espanyola, que a través de la seva Subcomissió d’Estrangeria  “denuncia expressament que, de forma manifestament irregular, s’exigeixin requisits de compliment impossible, ja que no depenen de la voluntat de la mateixa ONG i que persegueix clarament la paralització de les activitats del buc Open Arms”. Altres entitats del sector jurídic, com la Unió Progressista de Fiscals o Jutgesses i Jutges per la Democràcia també han qüestionat la decisió del govern de Pedro Sánchez.

Des de l’àmbit de la política institucional, diverses accions han sol·licitat aixecar el bloqueig al vaixell. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha escrit una carta al ministre de Foment espanyol, José Luís Abalos, per resoldre “en la màxima brevetat possible els impediments administratius” que mantenen amarrada la nau. Per la seva banda, les Corts valencianes han demanat “permetre al vaixell abandonar el Port de Barcelona, facilitant així la realització de les tasques humanitàries en el Mediterrani i contribuint al salvament de vides i a la defensa dels drets humans de les persones migrades”. A escala europea, una vintena d’eurodiputats del Parlament Europeu demanaven el passat dimecres 17 de gener la fi del bloqueig del buc en un acte a Estrasburg (Estat francès).

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!