Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Veïnes d'un bloc del Poble-sec de Barcelona, en mans d'un inversor finlandès

L'edifici situat al número 38 del carrer Lleida és propietat des de l'any 2016 de l'empresa Vauras Investment, de capital nòrdic, que entre 2016 i 2017 va adquirir setze edificis a la ciutat. La seva filosofia de negoci, que consisteix a comprar, expulsar, reformar i vendre, no a llogar, posa en perill el sostre de les actuals habitants de l'immoble

Bloque llavors a carrer lleida 38 Barcelona | Victor Serri

Erich Marí va néixer, literalment, al número 38 del carrer Lleida del barri del Poble-sec de Barcelona. La seva mare hi va entrar a viure el 1958 i uns anys més tard, va donar a llum dins aquell habitatge. Ara, Marí, arran de la mort de la seva mare, podria quedar-se sense casa, tot i que el contracte de lloguer és indefinit. La propietat va enviar-li un burofax donant-li quinze dies per marxar, argumentant que, per llei, hauria d’haver avisat de la defunció de la titular del contracte. Sense un altre lloc on anar, està intentant negociar quedar-s’hi cinc anys més prorrogables amb una quota de 650 euros al mes: “visc amb el meu germà que té una discapacitat del 80% i més no puc pagar”. A més, afegeix, “la finca està feta una merda”. L’escala a mig arreglar, el seu pis amb humitats, la fusta de les finestres feta malbé i l’aigua de la pluja que s’hi escola. Aquesta és la situació l’edifici, que des del 2016 està en mans d’una empresa inversora d’origen finlandès: Vauras Investment.

A l’edifici, batejat com Bloc Llavors per l’Obra Social Barcelona i el Sindicat de Barri de Poble-sec després de l’okupació de sis pisos buits l’agost del 2017, a més d’un veí a l’àtic amb un contracte que acaba l’any vinent, hi ha diversos veïns i veïnes que tenen contractes indefinits de renda antiga

A l’edifici va ser batejat com Bloc Llavors després de l’okupació de sis pisos buits l’agost del 2017 per part de l’Obra Social Barcelona. Més tard, el bloc va rebre el suport del Sindicat de Barri de Poble-sec.  A més de les okupacions, hi ha un veí a l’àtic amb un contracte que acaba l’any vinent, hi ha diversos veïns i veïnes que tenen contractes indefinits de renda antiga. Amb el canvi de propietat, alguns van rebre una visita: “es van presentar a casa meva preguntant qui hi vivia, quina edat tenia… Em van dir que una multinacional finlandesa volia reformar la finca amb l’objectiu de posar els pisos a la venda”, recorda Marí. I té una explicació: perquè el model de negoci d’inversió immobiliària funcioni amb ple rendiment, les empreses també tenen en compte les característiques de les persones que habiten els “actius” abans de comprar. “Bitxo” o “cuques” són els qualificatius emprats en l’argot immobiliari per referir-se a les llogateres d’un bloc de pisos perquè rebaixen el valor monetari de les finques. No obstant això, l’edat avançada o un mal estat de salut però pot fer-lo pujar.

Com Vauras es dedica a comprar, reformar i vendre, no a llogar, tot i comprar tots els pisos del Bloc Llavors, va conservar la propietat horitzontal. Així, quan una inquilina de renda antiga ha mort o d’altres han marxat, ha dut a terme les reformes pertinents -associades a un increment del preu- i ha venut els pisos. Per tant, ara mateix ja hi ha habitatges que estan en mans d’altres propietaris. De fet, alguns pisos que han estat o estan a la venda apareixen a portals immobiliaris com Idealista o Fotocasa per uns 350.000 euros.

Des que les deu persones amb tres criatures menors d’edat van ocupar sis pisos, han intentat negociar amb Vauras lloguers socials: “Volem que es responsabilitzi d’una tasca social en tant que especulador que expulsa els veïns”, reivindica una veïna. De moment, poden respirar una mica més tranquil·les, perquè els desnonaments previstos pel set de gener es van suspendre a causa d’un defecte de forma en la comunicació, i de moment, encara no hi ha una nova data prevista.


Amb aliança autòctona per als negocis

Vauras és un nom que ressona a la ciutat de Barcelona perquè almenys entre 2015 i 2017 va adquirir setze edificis a la ciutat, la majoria a l’Eixample, Poble-sec i Ciutat Vella. Al bloc del carrer Leiva 37 del barri de Sants, va comunicar a la majoria de les veïnes que no els renovaria els contractes de lloguer però finalment, l’Ajuntament de Barcelona va exercir el seu dret a tanteig i retracte i ningú ha hagut de marxar de casa seva. Un any abans, en canvi, Vauras adquiria un bloc del carrer Roser del Poble-sec en una subhasta organitzada per la Generalitat de Catalunya. En tot cas, sota el paraigua de Barcelona Invest Oy, per aplanar-se el terreny i facilitar totes les operacions, des d’un bon principi, es va associar amb Palau & Manfredi, un grup empresarial que es dedica a adquirir edificis residencials, dividir-los en apartaments de luxe i vendre’ls, des de 1998.

Com a administrador de Vauras hi figura Heikki Matti Kaleruo, tot i que l’empresari de Palau & Manfredi, Bernat Palau de Belza, sol actuar com a representant en les operacions de compravenda. Palau de Belza té un total de vint càrrecs empresarials i és un dels principals accionistes del RCD Espanyol. Entre els negocis de Vauras i Invest Oy es troba el lloguer de cotxes de gamma alta, de super-iots i de jets privats.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!