La concentració a la plaça Catalunya de Barcelona ha rebutjat les agressions policials contra les professionals durant les mobilitzacions de la setmana passada contra la sentència del procés
Unes 200 professionals de la informació s’ha concentrat aquest dimarts per dir “prou”, prou a les agressions a periodistes. Durant la concentració s’ha llegit el manifest Sense periodisme no hi ha democràcia, on els sindicats i els mitjans denuncien que “s’estan vulnerant els seus drets”. Durant la lectura han recordat que “el periodisme té la funció social de fer d’arribar a la ciutadania la informació necessària per ser lliure a formar-se un criteri sobre els afers públics”. L’acte ha comptat amb el suport de l’Associació de Dones Periodistes, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Col·lectiu Ciutadella, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Sindicat de la Imatge i el Col·legi de Periodistes.
Les entitats adherides al manifest han volgut deixar clar que rebutgen les agressions “vinguin d’on vinguin”, encara que especialment “si vénen de servidors públics”. Han considerat que l’actuació policial ha sigut “desmesurada”, tant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Nacional espanyola. Han assenyalat que durant totes les agressions policials, les periodistes anaven identificades perfectament amb l’armilla i el braçalet reglamentaris. Per aquest motiu, les agressions policials mentre les periodistes feien la seva feina són “absolutament intolerables”.
Les professionals concentrades també han reclamat a la conselleria d’Interior de la Generalitat i al ministeri d’Interior que investiguin els fets i que es depurin responsabilitats. A més, han rebutjat la detenció del fotoperiodista d’El País, Albert Garcia, detingut quan cobria la vaga el divendres passat. Com els altres agredits i agredides, anava totalment identificat com a premsa. És per això que apunten que moltes agressions tenien l’objectiu “d’intimidar els periodistes per allunyar-nos dels llocs on es produeixen els fets i evitar que siguin testimonis dels abusos que puguin cometre”.
L’informe que ha presentat l’observatori Media.cat xifra en 65 les professionals agredides mentre cobrien els fets posteriors a la sentència del procés. Segons Elisenda Rovira, set de cada deu van ser causades per la policia, tant per la policia espanyola com pels Mossos. Rovira ha considerat “especialment preocupants” les pràctiques policials contra els periodistes, ja que “estan restringint el dret a la llibertat de premsa i el dret a la informació”. Ha especificat que encara que anaven identificats, els cossos policials, en alguns casos, “anaven deliberadament a atacar el periodista perquè deixes de gravar una altra detenció o altre fet”. El que els ha fet pensar que “hi ha maniobres deliberades per atacar als informadors o per impedir que es prengués testimoni del que estava passant”. Comenta que “ni el Departament ni el ministeri d’Interior espanyol han iniciat investigacions”, per això des de el Grup Barnils han demanat la dimissió del conseller Miquel Buch i del ministre en funcions Grande-Marlaska.
Una de les 65 agredides és Sira Esclasans, fotoperiodista freelance, col·laboradora de la Directa i d’El Nacional, i el dimecres 16 cobria les mobilitzacions davant la conselleria d’Interior, visiblement acreditada. Aquella nit li van disparar un projectil de foam directe a la cama
Una de les 65 agredides és Sira Esclasans, fotoperiodista freelance, col·laboradora de la Directa i d’El Nacional, i el dimecres 16 cobria les mobilitzacions davant la conselleria d’Interior, visiblement acreditada. Aquella nit li van disparar un projectil de foam directe a la cama. La fotoperiodista pensa que aquestes agressions pretenen “coaccionar el dret a la informació”. Comenta que aquests dies “han amenaçat els periodistes, separat expressament de certs llocs de conflicte, ens han agredit i disparat”. Encara que no s’atreveix a assegurar-ne el motiu, pensa que “no volen que fem la feina que fem o almenys com l’estem fent alguna gent”. En relació amb les denúncies, ha començat a demanar imatges del moment de l’agressió a les companyes periodistes, per saber d’on va venir el projectil de foam. Comenta que com són moltes periodistes agredides, “imagino que intentarem fer una denúncia conjunta i fer front a la situació”.
Un altre fotoperiodista agredit és Àngel Garcia. Va succeir el divendres 18, el dia de vaga i quan va haver-hi més disturbis, sobretot a la plaça Urquinaona, on la Policia Nacional espanyola va carregar amb bales de goma i gas lacrimogen. El fotoperiodista es trobava al carrer Fontanella, on hi havia un grup de manifestants fent barricades. Juntament amb un grup de periodistes, cobria l’acció policial contra les manifestants, quan alguns agents va apropar-se a on estaven i van carregar. Al seu company li van donar un cop de porra i a ell un altre cop a la cuixa. En tot moment, subratlla que va cridar “sóc premsa”, però el policia li va contestar “me da igual” i el va agredir. Garcia opina que “no fan distincions entre premsa i manifestants”.
Per finalitzar l’acte, periodistes i fotògrafes han demanat a la ciutadania i als participants en les manifestacions que respectin la labor dels professionals “per poder garantir els seus drets democràtics de la informació”, i als partits polítics “el respecte i el coneixement de la nostra feina”.