Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Procés Sankara, la victòria de qui persevera

Des de l'11 d'octubre, dotze persones estan sent jutjades a Ouagadougou (Burkina Faso) per tretze assassinats, l'any 1987, entre ells el de l'aleshores president burkinès, Thomas Sankara. Encara que els principals responsables dels fets (com Blaise Compaoré, que va prendre el poder a partir del magnicidi) són a l'exili o desapareguts, el procés és llegeix igualment com un moment històric al continent africà

El 15 d’octubre de 1987 es va produir un cop d’estat a Burkina Faso que va acabar amb l’anomenada Revolució Democràtica i Popular. Tretze persones van ser assassinades, entre les quals es trobava el president Thomas Sankara. El principal sospitós d’haver orquestrat aquesta massacre és Blaise Compaoré, que aquell mateix dia va proclamar-se nou president del país.

No va ser fins 27 anys més tard, quan una insurrecció popular va mobilitzar entre un i dos milions de burkineses per desallotjar-lo del poder, que Compaoré va abandonar-lo. Sense les mobilitzacions d’octubre de 2014, que van culminar amb la crema de l’Assemblea Nacional per evitar que es votés la modificació de la Constitució per allargar el seu mandat, els fets del 15 d’octubre de 1987 encara no s’haurien investigat.

El passat 11 d’octubre, finalment, es va iniciar el procés judicial que investiga els tretze assassinats. El principal acusat és Compaoré, que malgrat tot, continua exiliat a Costa d’Ivori i, per tant, se’l jutjarà en absència. Hyachinthe Kafando, el presumpte cap del comando executor, va fugir després de la insurrecció i va ser vist per darrera vegada a Costa d’Ivori l’any 2016. Els altres dotze acusats sí que estan presents a la sala d’audiències i durant els mesos vinents protagonitzaran un judici històric, no només per Burkina Faso sinó pel conjunt de l’Àfrica.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU