Amb la Revolució Industrial, la necessitat d’energia de les societats va començar a créixer exponencialment, i els combustibles fòssils –primer carbó, després petroli– reemplaçaren la fusta, el vent o els animals per convertir-se en la font d’energia dominant. L’acumulació de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera i el consum desmesurat de recursos han provocat una cursa a contrarellotge per descobrir fonts d’energia menys destructives i més netes: les renovables. L’hidrogen (H2) no és una font d’energia. No es troba a la Terra en dipòsits comparables als de gas natural o petroli. Com que cal produir-lo –invertint-hi una energia–, es considera només un mitjà “transportador” o vector energètic (una font d’energia secundària), de la mateixa manera que les bateries elèctriques. L’energia per produir hidrogen pot ser d’origen fòssil o renovable i, a l’Estat espanyol, el 99 % s’obté del gas natural i d’altres combustibles fòssils.
Si el produíssim amb energies renovables –el que s’anomena hidrogen verd–, sí que tindria potencial per facilitar el canvi de model energètic. Actualment –malgrat les seves limitacions i les dificultats de manipulació, emmagatzematge i transport– certes aplicacions en la indústria i en alguns àmbits del transport podrien ser transformades gràcies a l’ús d’hidrogen verd. Però, tal com s’està plantejant avui, no sembla més que l’últim ardit d’un sistema que continua sent totalment depenent dels combustibles fòssils. Es ven com la píndola màgica que posarà fi al canvi climàtic, malgrat el seu origen no renovable actual. La transició cap a una producció renovable d’hidrogen i la seva implantació han de ser pensades i planificades d’acord amb les necessitats reals, i només amb la incorporació de pràctiques decreixentistes en la nostra quotidianitat estarem realment atallant el problema de la sobreexplotació de recursos. En el cas contrari, només significarà un remei provisional per a un sistema que continua explotant territoris i acostant-se al seu propi col·lapse.
PER SABER-NE MÉS:
Yue, M. et al. | “Hydrogen energy systems: A critical review of technologies, applications, trends and challenges” | Renewable and Sustainable Energy Reviews, 146, 111180 (2021).
Züttel, A. et al. | “Future Swiss Energy Economy: The Challenge of Storing Renewable Energy” | Front. Energy Res. 9, 785908 (2022).
Ecologistes en Acció i Observatori del Deute en la Globalització | “Hidrogen: la nova panacea?” (2021).
Aquest article és fruit del treball col·lectiu de científiques de l’àmbit de la química, la física, la biologia i la comunicació científica.