Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 536?

Obrim portada amb les controvertides retirades de custòdia de menors de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat de Catalunya. Mares i entitats denuncien procediments "classistes" i "racistes". L'entrevista en profunditat és a la defensora dels drets de les persones preses Andrea Casamento, actual membre del Subcomitè de Prevenció de la Tortura de les Nacions Unides.

Dones que han perdut la custòdia de menors es rebel·len contra els procediments de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya. Denuncien que per aconseguir recuperar la custòdia s’ha de passar per un procés amb exigències inassumibles, i contra les quals moltes vegades la justícia inclou en el seu argumentari la síndrome d’alienació parental, rebutjada per l’OMS i l’Associació Americana de Psicologia. Un reportatge de David Bou, Sara Montesinos i Alaaddine Azzouzi. Fotografies de Sira Esclasans i Hannah Cahuépé. Gràfiques de Pau Fabregat.

La vida d’Andrea Casamento, a qui entrevistem a la secció “Miralls”, va canviar quan el seu fill de 18 anys va ingressar a una presó de màxima seguretat a l’Argentina. En l’actualitat és la primera persona que en representació de les famílies forma part del Subcomitè de Prevenció de la Tortura i altres Actes Cruels, Inhumans o Degradants de les Nacions Unides. Hi parla Vicent Almela, amb fotos de Joanna Chichelnitzky.

La defensora dels drets de les persones preses Andrea Casamento protagonitza el ‘Miralls’ |Joanna Chichelnitzky

 

A la secció “Impressions”, dos articles d’opinió. Un de Pol Albiñana, Carola Marimon, Josep Maria Ordóñez i Iolanda Vives, psicomotricistes de l’Associació per a l’Expressió i la Comunicació, sobre ‘La Marató’ de TV3 i la salut mental, amb il·lustració de Joan Manel Pérez. Un segon de l’ecologista i periodista Jordi Bigues, amb il·lustració de Guillem Arderius, que reflexiona sobre la proposta de construcció de nous reactors nuclears a l’Estat francès en el context d’emergència climàtica.

Ens endinsem a la secció de propostes alternatives amb un reportatge d’Ester Fayos amb fotografies de Mathías Rodríguez al voltant de diverses iniciatives al País Valencià que han permès renàixer de les ruïnes algunes aldees abandonades fa dècades, fixar població i crear un model de vida sostenible i cooperatiu. Viatgem fins Olla (El Camp de Túria) i Barchel (Els Serrans).

Renàixer de les ruïnes
Carlota Lasarte, una de les membres del projecte de repoblament de l’aldea de l’Olla (el Camp de Túria), amb la seua gossa, Garrofa. |Mathías Rodríguez

 

 

Comencem la nostra ruta internacional quinzenal amb una radiografia geopolítica de la divisió permanent a l’illa de Xipre, amb text i fotos de Xavier Palacios Mengod. Tot seguit un reportatge d’Irina Samy Cucurull sobre el laberint burocràtic en el qual es troben les persones que intenten travessar la frontera a Ceuta. I tanquem la secció amb una anàlisi sobre les veritats a mitges de l’Afganistan, de puny i lletra de l’investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Alejandro Pozo Marín.

Sara Romero signa un reportatge al voltant de l’obra de l’artista Josep Renau, figura preeminent d’una escola de cartellistes i grafistes que van excel·lir en l’art com a eina d’agitació social. Les imatges que il·lustren la peça han estat cedides per l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), on fins al mes de gener hi podreu visitar una exposició de l’obra de Renau.


Tot el que voldria dir-li a una dona vella 
és el relat d’Olga Codina, que il·lustra Alejandro Robles. Ressenyes culturals de Xavier Puig (Continent i contingut, Maria Hein), Ivan Alcázar (Soliloquis de nyigui-nyogui, Enric Casasses i Figueras) i Sara Blázquez (Dones valentes, Txell Feixas Torras).

Per últim, a la contraportada una entrevista a Ana Rutilia Ical Xoc. És advocada, lingüista i defensora del territori q’eqchi’ de Guatemala. “Per al capitalisme no som subjecte sinó objecte”, assegura en relació amb les multinacionals extractivistes. Preguntes d’Èlia Borràs Güibes i fotografies de Jau Herrero.

Suplement ‘Activistes per la vida’ 

A més a més, amb aquest número de la Directa trobareu el suplement de setze pàgines Activistes per la vida, un viatge per les lluites contra l’extractivisme a Guatemala i Hondures de la mà del fotoperiodista Gervasio Sánchez i de l’associació Entrepobles. Coordinat i editat per Marc Iglesias.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!