Justyna Wydrzynska es va enfrontar el 14 d’octubre a la tercera vista del judici on se li imputen càrrecs per ajudar una dona que necessitava avortar a Polònia, un país on el govern d’ultradreta, conservador i catòlic del partit Llei i Justícia (PiS) ha fet de la prohibició de l’avortament un atac directe als drets de les dones. Per aquest fet la poden condemnar a fins a tres anys de presó en el que és el primer judici a Europa contra una dona activista defensora del dret a la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE).
En un estat on les possibilitats d’aturar un embaràs són gairebé nul·les, a Justyna Wydrzynska se l’acusa d’haver facilitat píndoles de Misoprostol a una dona que va decidir avortar en un context de violència masclista i que, per aquest motiu, no podia viatjar fora del país per practicar un avortament segur.
El procés contra l’activista es remunta al mes de desembre de 2021, quan la policia, alertada pel marit de la dona a qui havia ajudat, va irrompre a casa de Wydrzynska per buscar medicació abortiva. Des d’aleshores, se li imputen càrrecs per ajudar a interrompre un embaràs i per la possessió de les píndoles. Així i tot, com explica l’acusada a la Directa, en la mateixa interlocutòria es recull que és una activista pel dret a l’avortament: “Tot i que va ser una decisió personal i no de l’organització a la qual pertanyo, no m’han imputat només pel fet d’ajudar a avortar sinó perquè soc activista”. Wydrzynska està convençuda que el seu és un cas polititzat des de l’inici: “Els jutges i fiscals antidrets estan intentant influenciar en la política”.
Wydrzyska assenyala a la ‘Directa’ que “tot i que va ser una actuació personal, no m’imputen per ajudar a avortar sinó perquè sóc activista”
L’audiència contra l’activista s’ha posposat per a principis de l’any vinent, perquè els principals testimonis, la dona que va necessitar avortar i el marit d’aquesta, no es van presentar a la primera vista. Des de diferents organitzacions es va demanar que no es multés la dona per incompareixença, perquè consideren que és difícil testificar contra la parella en una situació de violència masclista i davant la repercussió mediàtica generada pel judici. Així i tot, va rebre una multa de 3.000 zlotys (uns 630 euros), quantia que supera el salari mitjà a Polònia.
“Volen silenciar-me”
Un dels països europeus, juntament amb Andorra i Malta, amb una legislació més restrictiva en relació amb els drets sexuals i reproductius, és Polònia, on l’avortament només és legal quan la vida o la salut de l’embarassada corren perill (fins a les 22 setmanes) o quan l’embaràs és conseqüència de violació o incest (fins a les dotze setmanes). Aquesta restricció prové d’una sentència del Tribunal Constitucional de l’octubre de 2020, la qual va eliminar la possibilitat d’interrompre l’embaràs en cas de malformació del fetus, que suposava fins llavors la causa de gairebé la totalitat dels avortaments que es practicaven. Des de la promulgació de la sentència, que va anar seguida de manifestacions multitudinàries, ja han mort dues dones a les quals no se’ls va practicar una intervenció a temps. Tot i que el perill per a la vida de la mare és un dels motius reconeguts, la por a represàlies entre el personal sanitari va fer que no poguessin avortar fins que el cor del fetus es va aturar i ja era massa tard per salvar la mare.
Aquesta situació de vulneració de drets de les dones que posa en perill la seva vida i limita la llibertat de decidir sobre el seu cos és el que ha portat Justyna Wydrzynska i moltes altres dones poloneses a lluitar des de fa anys pels seus drets: “No he aturat les meves activitats: comparteixo informació sobre l’avortament i atenc trucades de dones que necessiten suport. Volen silenciar-me, però no tenen prou poder”, explica l’activista. Fins i tot, el fiscal ha presentat com a prova addicional contra ella un vídeo en el qual declara que continuarà amb les seves activitats informatives, tot i que avui dia compartir informació i orientació sobre el procediment no està tipificat com a delicte a Polònia.
Wydrzynska forma part i va ser una de les fundadores l’any 2016 del col·lectiu Abortion Dream Team, que treballa contra l’estigma de l’avortament a Polònia i ofereix assessorament sobre com avortar sense riscos. També presta informació i contactes d’organitzacions, bàsicament dels Països Baixos, el Regne Unit o Alemanya, a dones que necessiten viatjar per practicar una IVE. Alhora, aquesta organització és una de les que formen part de la xarxa Abortion Without Borders, una xarxa feminista transeuropea que facilita informació, orientació, suport econòmic i pràctic a persones de Polònia i altres països amb legislacions restrictives que necessiten accedir-hi. Enguany, en el marc del segon any del canvi de legislació a Polònia, ha proporcionat informació a 44.000 persones, i n’ha ajudat a 1.200 a viatjar a l’estranger per avortar. La majoria dels seus fons provenen de donacions i micromecenatge.
Un judici internacionalitzat
El de Wydrzynska és el primer cas a Europa en què se sotmet una activista a judici per facilitar píndoles abortives, cosa que pot suposar un precedent greu davant el creixement de la ultradreta al continent. Com explica Rosa Maldonado, membre de l’associació de sororitat internacionalista Mika –un col·lectiu de Catalunya que defensa els drets sexuals i reproductius– i que va anar al judici per donar suport a Justyna Wydrzynska i a les activistes poloneses, “mentre Justyna declara davant d’aquesta justícia patriarcal, capitalista i misògina, milers de dones avorten al món, moltes de forma il·legal i en situació de risc, i milers de dones feministes les acompanyen. Per això estic aquí: cal defensar la Justyna perquè els antidrets també hi són presents. Hem de construir xarxa feminista a tot el món i respondre als atacs cap a les dones que acompanyen avortistes”.
Durant la vista contra l’activista polonesa, organitzacions de diferents països es van concentrar a les portes dels jutjats, entre elles, col·lectius feministes i de drets humans com ara Amnistia Internacional de Polònia, Human Rights Watch o Women’s Link Worldwide, a més de representants de diferents ambaixades com a observadores internacionals. Amnistia Internacional ha declarat que cal retirar immediatament els càrrecs contra Wydrzynska: “En un context de lleis perjudicials sobre la IVE, les activistes com Justyna són essencials per garantir que a Polònia les persones embarassades no hagin de córrer el risc de sotmetre’s a un procediment insegur que posi en perill la salut i la vida”.
Les demandes feministes topen amb la dreta conservadora, catòlica i nacionalista que governa el país, que a les portes de les eleccions, s’està radicalitzant
En paral·lel amb el suport social a Wydrzynska, el moviment que reclama la modificació de la llei de l’avortament de Polònia està creixent. Més de 50.000 persones han signat una petició que demana al fiscal general que retiri tots els càrrecs i hi ha enquestes realitzades per mitjans digitals que mostren que gairebé el 70 % de la població polonesa està a favor d’una llei que permeti la IVE lliure durant les primeres dotze setmanes d’embaràs. “Abans, menys persones s’hi declaraven a favor, però amb aquest govern i les noves lleis la situació està canviant a favor nostre; també hem enfortit la xarxa amb les organitzacions feministes locals”, explica Justyna Wydrzynska. Al Parlament polonès van ser presentades Fins a 200.000 firmes demanant el reconeixement del dret legal a la IVE, tot i que el projecte de llei que ho havia de sancionar va ser tombat el passat mes de juny.
Les demandes del moviment feminista i de bona part de la població topen amb la dreta conservadora, catòlica i nacionalista que governa el país i que, a les portes d’unes eleccions generals l’any vinent, s’està radicalitzant. Compten amb el suport d’una part important de la població, com els grups conservadors que es van concentrar a l’exterior de l’edifici judicial durant la vista del cas Wydrzynska amb una pancarta gegant amb la imatge d’un fetus mort.
Tot i les amenaces i el risc d’ingressar a presó, Justyna Wydrzynska i les organitzacions pel dret a l’avortament continuen la seva lluita diària: “Tenim molta pressió pel que està passant, però no pararem. No tinc por del veredicte; si em trobés en la mateixa situació, ho faria una altra vegada”, assegura l’activista.