Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Diari de la lluita pel dret a l’habitatge

João França, periodista tot terreny, ens ha deixat un llegat documental sobre la lluita pel dret a l’habitatge a Barcelona. Habitar la Trinxera, editat per Octaedro, dins de la col·lecció Periodisme i Drets Humans, funciona com un diari d’experiències i moments clau de moviments socials com V de Vivenda, moviment pioner a l’Estat espanyol creat al voltant del 2006; el col·lectiu Miles de Viviendas, que va acollir les primeres jornades de Creative Commons a Barcelona basant-se en la cultura lliure, o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), entre molts altres. França també ens apropa al moviment okupa dels barris en l’època de l’Assemblea d’Okupes de Barcelona, que coordinava i sumava forces de centres socials i habitatges per a generar teixit social de manera autogestionada, amb moments referencials com les okupacions del Cinema Princesa a Ciutat Vella, la Hamsa i Can Vies al barri de Sants, o les Naus al barri de Gràcia.

 

Al llibre, trobem que abans del 15-M (2011) ja s’estava gestant una revolta, on la ciutadania s’anava organitzant contra els que volien segrestar els carrers i apropiar-se de la ciutat. També hi apareixen activistes que actualment ocupen càrrecs a la institució, com l’alcaldessa Ada Colau; la seva parella Adrià Alemany, coordinador de Barcelona en Comú; Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella, o Jaume Asens, tinent d’alcaldia.

Totes elles, peces clau en el desenvolupament del moviment pel dret de l’habitatge a la ciutat, juntament amb milers i milers de persones anònimes. Així mateix, hi ha pàgines dedicades a la repressió d’aquests moviments, a les alternatives, al moviment estudiantil, a la contracimera del G8 a Gènova i també, entre molts temes, a la gentrificació, que pren com a punt de partida la inauguració de la Rambla del Raval, el 20 de setembre del 2000, “quan 5.000 veïns i veïnes van ser expulsats de casa seva arran de la reforma”. A la cronologia final, trobem moments clau de la història d’aquesta lluita: des del naixement del Col·lectiu Squat de Barcelona (CSB) a El Periódico, el 9 de desembre de 1984, amb el titular “Nacen en Barcelona los ocupa-pisos”, fins a l’aprovació de la ILP de la PAH per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica, el maig de 2016. En resum, un mapeig de lluites, victòries i derrotes, experiències col·lectives i molta dignitat.

 

Article publicat al número 455 de la ‘Directa’

LLIBRE

'Habitar la trinxera'
João França
Editorial Octaedro
2018
176 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU