Denunciaven la precarietat laboral, l’explotació en els treballs de cures i la violència masclista. També demanaven garantir els drets sexuals i reproductius de les dones, després de l’intent d’Alberto Gallardón, llavors Ministre de Justícia, de modificar la llei i restar drets. Ho feien amb una performance, en una processó en la qual portaven una vagina de plàstic. I avui s’asseuen per això a la banqueta.
El judici contra les imputades per la performance de Cony Insubmís a Sevilla dirimirà si tres dones van cometre una ofensa contra els sentiments religiosos l’1 de maig de 2014. Les imputades van rebre notificació de la querella a finals de 2015. El 2016, una jutge va arxivar la causa, però l’Audiència de Sevilla va estimar el recurs de l’Associació d’Advocats Cristians, l’organització querellant i coneguda per les seves querelles ideològiques, com les moltes interposades contra clíniques que practiquen interrupcions de l’embaràs. Aleshores, quan es reobre el cas, queden com a imputades tres dones i deixen d’estar-ho els representants de la CGT, que en principi estaven també imputats, sindicat convocant de la manifestació en la qual s’inscriu la protesta.
“L’1 de maig de 2014 en realitat no va passar res, tot va ser molt tranquil”, diu Rocío Ballesta Meischsner, una de les imputades, quan se li demana que relati els fets. “El que puc dir és el que explicaré en el judici: vaig assistir-hi, hi vaig participar i no hi va haver mai intenció de faltar el respecte”, assegura. Ballesta no va participar en l’organització de la performance ni portada del Cony Insubmís. “El més a prop que vaig estar-hi va ser el moment que em vaig acostar a posar un imperdible”, recorda.
Segons Ballesta, la imputació de les tres dones –al costat d’ella està també imputada l’activista feminista Antonia Ávalos i una tercera dona que prefereix romandre en l’anonimat– ha estat aleatòria
Segons Ballesta, la imputació de les tres dones –al costat d’ella està també imputada l’activista feminista Antonia Ávalos i una tercera dona que prefereix romandre en l’anonimat– ha estat aleatòria. Hi havia unes 200 dones i la performance va transcórrer en la més absoluta tranquil·litat i en un ambient festiu, explica la dona. “Mai vaig tenir intenció d’ofendre’ls, ni a ells ni a cap veí del meu barri, que sé de quina germandat són i a qui tenen devoció”, diu Ballesta, que creu que la denúncia d’Advocats Cristians ha fet florir els conys insubmisos en altres parts de l’Estat: “Advocats Cristians ha aconseguit que sigui un símbol de resistència feminista i ara apareixen a tot arreu”, explica.
Advocats de Valladolid ofesos a Sevilla
Elena Martín és l’advocada que representa Ballesta i tampoc entén el criteri de les imputacions, atès que la protesta del Cony Insubmís va transcórrer en un ambient festiu i de total normalitat, sense la intervenció de la policia, que en cap moment va realitzar identificacions. “No entenem per què s’han ofès uns senyors de Valladolid quan aquí no es va ofendre ningú”, diu amb ironia, ja que l’organització que denuncia a la seva representada té seu a Valladolid. Martín recorda que la processó va passar per davant de la Macarena sense que es produís cap incident i explica que l’Associació d’Advocats Cristians va intentar que s’acceptés la seva demanda sense èxit en diversos jutjats fins que el número 10 de Sevilla la va admetre a tràmit.
A les tres imputades se les acusa d’un delicte d’ofensa als sentiments religiosos recollit en l’article 525 del Codi Penal i que comporta penes de fins a 3.600 euros de multa
A les tres imputades se les acusa d’un delicte d’ofensa als sentiments religiosos recollit en l’article 525 del Codi Penal i que comporta penes de fins a 3.600 euros de multa. L’Associació d’Advocats Cristians, a més, vol imputar un delicte d’odi recollit en l’article 510, però el Ministeri fiscal no veu aquest delicte.
L’advocada no espera una sentència diferent de l’absolució: una altra cosa seria incomprensible, ja que seria un atemptat contra la llibertat d’expressió, i així ho veuria el Tribunal Europeu, si calgués arribar fins aquí.
Suport
“Ens sentim molt recolzades, qualsevol expectativa s’ha desbordat”, diu Rocío Ballesta, que assegura que han arribat mostres de suport de Barcelona, Hamburg, París, Suïssa i de diversos països de l’Amèrica Llatina. Entre aquests suports es troben també els d’alguns integrants de confraries sevillanes “als que això els sembla una barbaritat”. El suport, diu, no sorprèn els que coneixen la Setmana Santa sevillana. A més d’aquests suports, les imputades estaran acompanyades per una concentració al jutjat penal número 10 (serà a l’avinguda de la Buhaira a partir de les 11.30 d’aquest dijous).
A més, algunes observadores assistiran al judici: advocades i activistes com Esther Sancho, en nom de la Comissió de Drets Humans i Estrangeria del Col·legi de l’Advocacia de Lleida; Ana Nahxeli del Col·legi d’Advocats de Barcelona; Patricia Orejudo, del Col·legi d’Advocades de Madrid; Laia Serra, també del Col·legi de Barcelona i Violeta Assiego, del Col·legi d’Advocades de Madrid.