Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

SAIDAVI, un servei d’assistència gratuïta

Informe Saidavi 2020 | Sira Esclasans

El Servei d’Atenció i Denúncia davant de situacions de Violència Institucional (SAIDAVI) d’Irídia ofereix assistència jurídica i psicosocial gratuïta a les persones que pateixen situacions de violència institucional en el marc del sistema penal català. És a dir, aquelles situacions en què les institucions públiques vulneren els drets de les persones per mitjà de l’exercici de la força física o psicològica, i els generen una afectació en la integritat física, psíquica o moral. En concret, al SAIDAVI s’atenen les vulneracions de drets comeses o permeses per agents de cossos o forces de seguretat, funcionaris penitenciaris o agents de la seguretat privada, quan aquests actuen per delegació de les funcions de seguretat que són competència de l’Estat.

Les funcions de l’equip jurídic són l’assessorament, l’acompanyament legal i la representació en els processos judicials que decideixi l’entitat. L’equip psicosocial duu a terme un acompanyament que s’orienta al reforç i a la resiliència en cas de danys i traumes, atén les persones afectades de manera directa, i també els seus familiars i altres persones de l’entorn des d’una mirada integral.

L’any 2020, el SAIDAVI ha atès un total de 96 casos de violència institucional. Un 42,7 %, han ocorregut a l’espai públic, seguides d’un 30 % a espais de privació de la llibertat

Al llarg de l’any 2020, el SAIDAVI ha atès un total de 96 casos de violència institucional. La majoria, un 42,7 %, han ocorregut a l’espai públic, seguides d’un 30 % registrades a espais de privació de la llibertat. Els casos de violència produïts en el context de les restriccions de la COVID-19 suposen el 18,7 % del total. En termes absoluts, dels 96 casos atesos, 16 s’han produït en context de protesta, 41 a l’espai públic (18 en context de les restriccions de la COVID-19), 29 en context de privació de llibertat (15 de presó, 8 de CIE i 6 de comissaria) i 10 en altres àmbits diversos, sobretot en contextos de desallotjament o en domicilis.

En total, el SAIDAVI ha litigat aquest any un total de 60 casos, 14 més que el 2019. D’aquest total, 33 són en context de protesta, 9 de presó, 8 de CIE, 3 de comissaria, 5 d’espai públic, 1 durant un desallotjament i 1 dins d’un domicili. Una dada remarcable és que el 37  % de les persones representades són racialitzades o migrants. Els 60 casos han suposat un total de 375 accions legals que s’han combinat amb l’acompanyament psicosocial, amb un total de 125 actuacions psicosocials dutes a terme, i amb accions comunicatives i d’incidència.

Respecte als cossos i forces de seguretat de l’Estat espanyol implicats en els casos que representa Irídia, hi ha un total de 122 agents policials investigats –dels quals 42 són dels Mossos d’Esquadra, 74 de la policia estatal i 6 de la Guàrdia Urbana de Barcelona–, 12 funcionaris de presons i 1 membre d’un cos de seguretat privada en l’exercici de funcions de seguretat en l’espai públic. Dels casos judicialitzats, 26 afecten agents de la policia espanyola, 21 d’agents dels Mossos d’Esquadra; 3 d’agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona o policies locals i, per últim, en 9 casos són funcionaris de presons i en 1 es tracta d’un agent de seguretat privada en l’exercici de funcions de seguretat en l’espai públic. És preocupant i representatiu que dels seixanta litigis en curs durant el 2020, només en tres casos el mateix cos policial ha dut a terme la identificació dels agents implicats.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU