Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La 'Directa' s'uneix amb quatre projectes transformadors per crear un espai comú a València

La llibreria la Repartidora, l’associació Per l’Horta, la cooperativa Formigues Liles, l’organització de cooperació per al desenvolupament Mundubat, l’arquitecta i experta en agroecologia Natalia Castellanos Ayala i el nucli de treball de la ‘Directa’ al País Valencià ens unim per crear un espai col·lectiu al barri de Benimaclet. En aquest espai, la 'Directa' obrirà la seua primera seu física al sud dels Països Catalans

Primer espai físic de la Directa al País Valencià, junt amb la Repartidora, Per l'Horta, Formigues Liles i Mundubat | Lucas Guerra

Fa sis anys que el nucli de col·laboradores de la Directa al País Valencià treballa per fer possible un mitjà de comunicació independent, cooperatiu, assembleari i autogestionat al sud dels Països Catalans. A poc a poc, amb treball de formigueta i pas ferm, hem anat creixent i arrelant-nos cada cop més al territori, fins a arribar a ser més d’una vintena de col·laboradores en diverses ciutats i comarques que volen fer un periodisme sense respondre als interessos de cap empresa o partit. Enguany volem fer un pas més enllà, reforçar els nostres vincles i crear comunitat, amb la creació d’un espai col·lectiu, de refugi i de construcció d’alternatives, junt amb entitats amb qui hem compartit victòries i derrotes.

La llibreria la Repartidora, l’associació Per l’Horta, hereva de la primera Iniciativa Legislativa Popular per la protecció de l’Horta de València (ILP), la cooperativa Formigues Liles, especialitzada en la facilitació i acompanyament individual i col·lectiu des d’una perspectiva feminista; Mundubat, una organització de cooperació al desenvolupament  centrada en la defensa dels drets humans, el feminisme i la sobirania alimentària; així com l’arquitecta i experta en agroecologia Natalia Castellanos Ayala, cofundadora de l’Associació Arrelaires i del col·lectiu Les Espigolaores, que treballen a través de l’articulació de la memòria, territori i coneixement ecològic local; i el quinzenal la Directa ens unim per crear un nou espai en comú a València.

Amb la campanya “Un espai comú a València”, es pretenen aconseguir 15.000 euros per poder dur a terme la reforma que necessita el local de 220 metres quadrats que disposem a Benimaclet |Lucas Guerra

 

Són diversos els criteris que ens defineixen i alcen els fonaments d’aquest espai, que s’ubicarà al número 8 del carrer Reverend Rafael Tramoyeres, al barri de Benimaclet de València. Practiquem l’autogestió, advoquem per la cooperació amb altres col·lectius i entitats per augmentar la incidència social, ens organitzem segons el principi democràtic d’“una persona, un vot” i entenem el nostre treball com a eina per la transformació en l’àmbit econòmic, laboral, mediambiental, social i cultural. A aquests principis vertebradors dels cinc projectes, se suma el fet de compartir orígens amb una d’elles, la Repartidora, amb qui durant aquests sis anys de trajectòria de la llibreria i el quinzenal hem compartit el mateix espai, on ens hem reunit, hem pres decisions i hem organitzat actes i presentacions per al veïnat. És ella, de fet, qui ens ha impulsat i ofert a formar part d’aquest projecte en comú i, així, també disposar de la primera seu física de la Directa al País Valencià.

Tot i que en temps de pandèmia i crisi econòmica semble que el més prudent siga aturar-se i minimitzar els riscos, els cinc projectes que formarem part d’aquest espai creiem que és necessari buscar nou llocs on reforçar i impulsar l’economia social i solidària i el cooperativisme, com a l’eixida a les crisis econòmica i climàtica i com a una forma de vida col·lectiva. Ampliar l’abast del pensament crític al País Valencià, difondre i consolidar les lluites i el discurs dels moviments socials, generar un espai per als col·lectius, fer d’aquest un lloc inclusiu, construït des de les cures, l’horitzontalitat i la interseccionalitat; fer d’altaveu i d’espai de trobada per a les iniciatives de l’economia transformadora i teixir xarxa entre els agents de transformació social de manera cooperativa són els objectius que mouran aquest espai.

Primer espai físic de la Directa al País Valencià. La Repartidora, plànol.

 

Per fer-ho possible, aquest dilluns, 26 d’abril, hem llançat la campanya “Un espai comú a València”, amb l’objectiu d’aconseguir 15.000 euros i poder dur a terme la reforma que necessita el local de 220 metres quadrats que disposem a Benimaclet. Amb el vostre suport, aquest constarà d’una llibreria especialitzada en pensament crític de noranta metres quadrats, amb capacitat d’albergar un fons d’entre 6.000 i 8.000 llibres; una sala polivalent de setanta metres quadrats per a fer presentacions, tallers, grups de lectura, trobades, rodes de premsa, assemblees…, i de la qual puguen fer ús els col·lectius de la ciutat; un espai de treball de cinquanta metres quadrats compartit entre diferents col·lectius i projectes de l’economia social i solidària, i un racó per a la xicalla, perquè les criatures i les famílies puguen gaudir de l’espai de forma més relaxada i inclusiva. Fem possible un nou espai en comú per al pensament crític, els col·lectius socials i la transformació social al País Valencià.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!