Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Salvador Puig Antich: 45 anys i un llibre

A través d’un recull de cartes, fotos, textos polítics i d’altres materials inèdits, un nou llibre col·lectiu recupera aspectes pràcticament desconeguts del pensament del jove militant del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL), executat el 2 de març de 1974 a la presó Model de Barcelona

 

Redacció Directa |@La_Directa

“Aquest és un llibre destinat a la recuperació de la memòria i a caminar cap a les llibertats autèntiques. Tornar a lluitar de debò, adequant-se als temps actuals. En el moment en què ens trobem, a l’Estat espanyol i en l’àmbit global, cal recuperar experiències de lluita autogestionària, i que la joventut pugui tenir referents, més enllà dels partits polítics que van pactar amb el franquisme en el seu moment i que ara ens governen.” Així s’expressa Ricard de Vargas Golarons, historiador i antic company de Puig Antich al Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL, per les seves sigles en castellà).

Vargas Golarons acaba de publicar Salvador Puig Antich, 45 anys després (Descontrol Editorial), volum en el qual destaquen les últimes cartes que va enviar el protagonista des de la presó de La Model de Barcelona, on va estar confinat després de ser condemnat a mort el 1973 –acusat d’haver matat a trets l’agent policial Francisco Anguas– en espera d’un indult del règim franquista que, malgrat el clam internacional, no va arribar mai. L’execució per garrot vil es va consumar el 2 de març de 1974; aquest dissabte farà 45 anys. Entre els documents que recull el volum hi ha missives a Margalida Bover, la seva companya íntima d’aleshores, així com textos d’agitació política signats pel mateix Puig Antich. En total, 360 pàgines amb documentació, fotos cedides per la família, cartelleria de l’època i materials inèdits recollits en una edició d’autoria col·lectiva coordinada per de Vargas.

“Els demòcrates i feixistes van plegar-se junts i amb els pactes de la transició van silenciar les lluites d’aquells anys”, reflexiona Ricard de Vargas, coordinador del volum. “Hi ha hagut un intent de recuperació de la figura de Puig Antich per part de l’antifranquisme i el catalanisme, quan ell no era ni una cosa ni l’altra. Era un anarquista”

El llibre inclou també una cronologia vital de Puig Antich així com dels fets sociopolítics més destacats d’una època marcada per la repressió de les acaballes del franquisme i les lluites del moviment obrer i de grups autònoms com el MIL i OLLA. “Amb diferents documents es pretén donar una visió multilateral de Puig Antich; un costat humà i familiar, amb  textos elaborats per les germanes de l’activista, així com d’altres de caràcter militant, com el signat per Jean Marc Rouillan [històric militant antifeixista, també membre del MIL i d’Action Directe]”, explica de Vargas. Finalment, el llibre inclou entrevistes i articles periodístics del mateix de Vargas, de l’historiador Sergi Rosés, de Felip Solé Sabatè, sobre el MIL i OLLA. (Editorial Descontrol)

“Els demòcrates i feixistes van plegar-se junts i amb els pactes de la transició van silenciar les lluites d’aquells anys”, reflexiona de Vargas. “Hi ha hagut un intent de recuperació de la figura de Puig Antich per part de l’antifranquisme i el catalanisme, quan ell no era ni una cosa ni l’altra. Era un anarquista. Atracar bancs era un mitjà, però era secundari. El que era important era la lluita obrera, l’autonomia”.

El llibre es presenta aquest divendres a l’Ateneu Popular de Nou Barris de Barcelona a partir de 2/4 de 7 de la tarda, en el marc d’un acte de recordatori pels 45 anys de l’assassinat de Puig Antich, del qual De Vargas forma part de la comissió impulsora. Coincidint amb l’esdeveniment també s’inaugurarà una exposició fotogràfica i l’actuació de diferents grups i cantautores locals i de l’Estat francès. Ricard de Vargas, que forma part de la comissió impulsora de l’acte, conclou: “És un acte de memòria però també un acte de present: perquè lluitar per les llibertats i la transformació social sempre és una cosa actual”. Per demà dissabte s’ha programat també una entrega floral al cementiri de Montjuïc, on està sepultat Puig Antich.

“Digue’ls que continuïn lluitant”

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU