Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

S'aprova la tramitació del canvi normatiu que obligarà les promocions privades de Barcelona a incloure un 30% d'habitatge social

El tràmit no és definitiu i s'haurà d'aprovar en un plenari del consistori a la tardor i ser ratificat posteriorment per part de la Generalitat. En la votació d'aquest dilluns 18 de juny, el PDeCAT, Ciutadans i el regidor no adscrit d'UDC s'han abstingut, mentre que el PP ha votat en contra. Els col·lectius en defensa del dret a l'habitatge celebren el resultat com una "victòria"

| Victor Serri

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona ha votat a favor d’aprovar una proposta per obligar les promocions privades a incloure un 30% d’habitatge de protecció social en totes les obres noves que es facin a partir d’octubre. L’aprovació ha estat possible gràcies als vots favorables de Barcelona en Comú i la CUP, que ja havien mostrat la seva predisposició per secundar la proposta. A més, també han votat a favor de l’aprovació els grups del PSC i ERC després que s’hagi retirat una clàusula que obligava a congelar les llicències de les noves promocions fins que entres en vigor la llei un cop fos aprovada en el plenari. El PDeCAT, Ciutadans i el regidor no adscrit d’UDC s’han abstingut. “No compartim el 100% de les mesures, però si l’objectiu últim, que és la protecció de l’accés a l’habitatge”, ha explicat el regidor demòcrata Jordi Martí, qui també ha emfatitzat en el fet que el procediment no ha sigut l’òptim. El PP ha estat l’únic grup polític que ha votat en contra. El regidor Daniel Mòdol (PSC) presidia la comissió i, malgrat el seu vot a favor, ha fet diversos retrets al govern municipal i, fins i tot, a les entitats que han traslladat la proposta al consistori. “No entenc que hi feia tot el dia la PAH amunt i avall reunint-se amb els grups municipals per negociar el contingut de la proposta a votar” s’ha preguntat Mòdol davant la premsa, i immediatament li ha respost la portaveu de la PAH Lucía Delgado –que era a la sala, amb una vintena més d’activistes per l’habitatge–, “doncs perquè nosaltres som les impulsores de la proposta”. Tot seguit el regidor independent dels socialistes ha matisat: “vull dir que perquè no feia el govern aquesta tasca de negociació, ho havien de fer ells”.

Des de Barcelona en Comú i la CUP veuen amb preocupació el fet que no s’hi hagi inclòs finalment la clàusula de la moratòria de les llicències fins a l’aprovació definitiva de la tardor i temen que es produeixi una allau de sol·licituds per eludir la nova normativa

El procés, però no s’acaba aquí: durant la tardor, el plenari del consistori barceloní haurà de votar la proposta, que després haurà de ser ratificada per la Generalitat. Des de Barcelona en Comú i la CUP veuen amb preocupació el fet que no s’hi hagi inclòs finalment la clàusula que incorporava la moratòria de llicències fins a l’aprovació definitiva i temen que es produeixi una allau de sol·licituds durant l’estiu per eludir la nova normativa. “Aquesta és una proposta que s’emmarca jurídicament en la llei del dret a l’habitatge i també en la llei d’urbanisme i que incorpora els elements que les dues lleis emmarquen” ha declarat Janet Sanz, quarta tintent d’alcaldia i regidora en cap de la comissió, qui també ha recalcat la “solidesa i rigorositat” legal de la proposta. D’altra banda, “des de la CUP Capgirem Barcelona volem alertar que la no inclusió d’aquesta moratòria obre la porta a tot tipus d’efectes no desitjats en la lògica de moviments de capital i especulatius” i asseguren que han decidit presentar una proposició d’urgència a la comissió, per tal que en cas d’aprovar-se “sigui efectiva la moratòria que determinats grups han volgut retirar, seguint el mandat dels interessos del capital”.

Des del carrer, s’ha celebrat com una victòria l’aprovació d’aquesta mesura |Victor Serri

Diferents col·lectius en defensa del dret a l’habitatge de la ciutat s’han concentrat a la plaça Sant Jaume, on s’hi han aplegat al voltant d’un centenar de persones. La PAH Barcelona, el Sindicat de Llogaters, l’Observatori DESC, la FAVB i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (entitats que integren el Grup Promotor de la Moció ‘Lloguer Públic Bcn’) han realitzat un acte simbòlic davant la porta de l’Ajuntament, en el qual s’ha realitzat una signatura simbòlica de l’acord en la que ha participat l’alcaldessa Ada Colau i dos regidors dels grup d’ERC. Una persona en representació de cadascuna de les entitats impulsores també ha signat el document davant d’un núvol de periodistes. Des del carrer, s’ha celebrat com una victòria l’aprovació d’aquest pas inicial, amb crits de “sí es pot, sí es pot” i una apel·lació als grups polítics per dur la tramitació fins al final. En un comunicat difós a mitja tarda el Grup Promotor ha alertat que “en els darrers dies, alguns dels lobbies més poderosos del sector immobiliari –lluny d’assumir responsabilitats– han activat fortes pressions que atenen als seus interessos privats i no pas a l’interès general” i que, de cara als propers mesos “serà absolutament imprescindible bastir una coalició veïnal i ciutadana molt robusta per fiscalitzar els partits, guanyar el pols als lobbies i assegurar que els grups polítics obeeixen al veïnat garantint el dret a l’habitatge”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU