Vora una trentena d’activistes pel dret a l’habitatge de València han ocupat aquest matí la seu de la servicer del fons d’inversió Divarian, Haya Real Estate, al carrer Cardenal Benlloch de València, i han protagonitzat la segona de les accions contra el fons, emmarcada en la campanya de mobilitzacions Cabanyal vs Divarian. L’objectiu d’aquesta campanya és evitar que les quatre famílies que viuen a l’edifici número 67 del carrer Vicent Brull 67 del Cabanyal, en mans de Divarian, es queden sense sostre i puguen aconseguir una alternativa habitacional al barri. La solidaritat amb les famílies del barri de València ha arribat fins al barri del Raval de Barcelona, on aquest dimarts, el Sindicat d’Habitatge del Raval va fer públic que havien ocupat un pis de Divarian per a una família, una acció que s’ha reivindicat en solidaritat amb la campanya organitzada per Espai Veïnal del Cabanyal i les famílies afectades.
Després de quasi una hora de negociació entre dues famílies, un membre d’Espai Veïnal del Cabanyal i responsables d’Haya Real Estate, que al principi han assegurat que no tenien cap vincle amb Divarian, les activistes han aconseguit que un representant del fons d’inversió es comprometés a convocar una reunió amb l’Administració i el col·lectiu al llarg de les pròximes setmanes. Per ara, amb aquesta campanya, s’ha aconseguit que Divarian ature l’execució de la quarta ordre de desnonament de la família de Sara, amb quatre menors a càrrec seu -de 15, 14, 9 i 6 anys-; i es continua a l’espera de què suspenguen el desnonament d’Abraham, Francesca i els seus dos fills, de 4 i set mesos, programat per al 28 de novembre. “Avui no s’han compromés a aturar-lo, però volen reunir-se d’ací a dues setmanes per parlar del seu cas”, ha explicat a la Directa Guillem Ribera, membre del col·lectiu.
El col·lectiu Resistim al Gòtic, de Barcelona, ha ocupat també la seu del Districte de Ciutat Vella, al carrer Ramelleres, per exigir a l’Ajuntament una reunió amb BBVA i Divarian
Just al voltant de la mateixa hora, vora les dotze del matí, el col·lectiu Resistim al Gòtic, de Barcelona, ha ocupat també la seu del Districte de Ciutat Vella, al carrer Ramelleres, per exigir a l’Ajuntament una reunió amb BBVA i Divarian i “arribar a un acord urgent per a paralitzar tots els processos de desnonament oberts”, tal com han reivindicat a través d’un comunicat. Les mobilitzacions van començar després de conéixer tres casos d’emergència habitacional, tots tres relacionats amb l’entramat de Divarian, en els immobles situats al número 33 del carrer Cera, al 20 del carrer Roig, i al número 3 de Riereta, on viuen, respectivament, una família monomarental amb dos menors, dos germans i tres estudiants, “obligades totes a ocupar per la situació insostenible dels preus de l’habitatge a Barcelona i el Raval”, han exposat.
Les activistes han donat per acabada l’acció després d’aconseguir una reunió amb Jordi Rabassa, regidor del Districte de Ciutat Vella; i amb la Regidoria d’Habitatge, el pròxim dilluns 11 de novembre; així com una reunió a tres bandes, amb les afectades, Haya Real Estate i l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu d’establir un lloguer social per a les afectades i per als casos que puguen eixir. Ambdós col·lectius han assegurat que continuaran mobilitzant-se fins a assolir els seus objectius i “en funció de les famílies que es vagen sumant”, ha subratllat Ribera.
L’entramat de Cerberus, Haya Real Estate i el BBVA
L’octubre de 2018, el BBVA va vendre els seus actius immobiliaris al fons d’inversió estatunidenc Cerberus Capital Management, un dels principals competidors de Blackstone. Ambdues entitats van crear una companyia per gestionar-los: Divarian Propiedad SA, amb vincles a Bulgària a través del seu president i príncep de Bulgària, Konstantin Assen Sajonia. El 80% dels actius de Divarian són propietat de Cerberus, gestionat a l’Estat espanyol pel fill major de l’expresident espanyol José María Aznar, José María Aznar Botella, a través d’una filial, Haya Real Estate; mentre que el banc conserva el 20% del capital social. Segons algunes pàgines d’informació mercantil, el banc manté actius immobiliaris a través de dos directius, Cesáreo Rey-Baltar i José Ferris Monera, que també formen part del consell d’administració de la constructora Metrovacesa, impulsora del Programa d’Actuació Integrada (PAI) al barri de Benimaclet.
Durant tots aquests anys, Cerberus ha engreixat les seues propietats a través de la compra de gegants carteres de préstec i actius adquirits a les entitats financeres. Algunes de les seues principals operacions van ser l’adquisició de 17 milions d’euros d’actius immobiliaris de la Sareb, l’anomenat banc dolent, en l’any 2012; de 7.300 milions d’euros d’immobles i crèdits promotors de Cajamar, o la compra de 35.700 immobles que pertanyien a Banco Santander en setembre de 2018.