Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat d’Habitatge del Raval atura Blackstone i aconsegueix lloguers de 700 euros mensuals

Els quinze dies de programació ininterrompuda per aturar el fons voltor estatunidenc acaben amb una victòria. Dissabte es van tancar les negociacions i el veïnat del número 99 del carrer Hospital del barri del Raval de Barcelona ha aconseguit aturar el desnonament amb data oberta i lloguers "assequibles" a set anys per a set famílies

Després de quinze dies, anuncien en roda de premsa que han aturat el desnonament i han aconseguit lloguers de 700 euros | Victor Serri

Avui fa quinze dies que el veïnat del carrer Hospital 99 amb el Sindicat d’Habitatge del Raval van donar el tret de sortida a una programació ininterrompuda de quinze dies per aturar Blackstone. La Tiguerita, Tribade, Santa Salut, Las Bajas Pasiones, Jahzzmvn… van escortar les habitants de l’edifici amenaçades per un desnonament per part del propietari més gran del món, que abans que acabés el 2018 tenia uns beneficis de vora 400 milions d’euros. Just quan acaben quinze dies de témer la comitiva judicial i la policia, el Sindicat ha anunciat la victòria: han fet recular Blackstone i han aturat el desnonament amb data oberta. De les nou famílies que viuen a l’edifici, set s’hi queden, les més vulnerables, -repartides en sis pisos-, amb lloguers “assequibles” de 700 euros al mes.

Dissabte es van tancar les negociacions. Després de l’esgotament físic i psicològic de les dues últimes setmanes, han preferit fer un anunci més discret, davant de l’emblemàtica escultura del gat de la rambla del Raval. Un escenari ben diferent del passatge de Bernardí Martorell, catalogat com a bé cultural d’interès local, i on aquests dies s’han fet tallers de perruqueria, de flamenc, de circ, cinema a la fresca i s’ha ballat molt. “Som un sindicat petit que tenim en comú ser pobres i una diversitat absoluta que és la nostra força. També tenim un enemic comú: els especuladors”, explica Helena Martín. Són un “sindicat petit” que ha aconseguit una victòria important.

El DJ Jahzzman al carrer Hospital 99 |Victor Serri

 

Encara no s’han firmat els contractes de lloguer a set anys, però a l’acord escrit, Blackstone es compromet a cobrar lloguers de 700 euros i l’Ajuntament de Barcelona a garantir al fons d’inversió que les famílies paguin: si els diners que han de destinar a l’habitatge suposen més del 30% dels seus ingressos, el Consistori abonarà la diferència. El fons assumeix una rehabilitació dels pisos sense que les inquilines hagin de marxar del bloc perquè es podran anar movent d’habitatge, ja que en queden tres de buits. A l’acord, el fons parla de «lloguers assequibles» en uns pisos que tenen entre 90 i 100 metres quadrats. Però, per exemple, Ana Servín, José Luís Rodrigo Aguilar i els seus dos fills actualment tenen uns ingressos que no superen els 400 euros al mes.

L’oportunitat de comprar l’edifici per part de l’Ajuntament ja va passar de llarg. El 2016, l’edifici encara no estava en mans de Blackstone, i es va plantejar la possibilitat de comprar la finca, que finalment va descartar. El Consistori va explicar a la Directa que el propietari en aquell moment “va tenir problemes registrals que es van allargar durant mesos i que impedien fer qualsevol operació”.

Joana Sales, portaveu del Sindicat, ha subratllat que es tracta “d’un precedent històric per a la lluita per l’habitatge” i ha volgut agrair a la resta de sindicats de Barcelona el suport, així com a tots els artistes que s’han apropat i han actuat al festival #RavalvsBlackstone o han difós per xarxes mostres de suport. Més enllà de la resistència veïnal al carrer Hospital, les xarxes han bullit, hi ha hagut un escarni contra uns dels directius del fons estatunidenc, Eduardo Mendiluce Fradera, i ciutats com Berlín, Londres o Madrid han celebrat manifestacions per denunciar la praxi del gegant inversor. “Aquesta victòria no és una excepció, sinó un precedent”, insisteix Sales, “continuarem defensant la nostra gent pis a pis, carrer a carrer, barri a barri”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!