El judici contra el regidor de Badalona José Téllez -Guanyem Badalona en Comú- ha quedat vist per a sentència, després d’una vista oral carregada de tensió que es va celebrar aquest dijous al jutjat penal 7 de Barcelona. La jutgessa del cas es va encarar en diverses ocasions al regidor badaloní, una escena enregistrada en vídeo i àudio pels serveis tècnics de la Ciutat de la Justícia, per recordar-li que a la sala només podia parlar del que es refereix a l’incident pel qual la Fiscalia li demana una pena de sis mesos de presó i sis d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic per un presumpte delicte de desobediència greu. L’audiència pública del judici va estar limitada a una vintena de cadires, incloses les de la premsa.
L’edil i mà dreta de Maria Dolors Sabater va voler expressar la seva opinió en relació al processament per haver intervingut durant un incident el 25 de setembre de 2017 entre activistes independentistes i policies locals
Després de la declaració dels policies locals –contraris a Téllez– i dels testimonis veïnals –favorables a Téllez–, l’edil i mà dreta de Maria Dolors Sabater va voler expressar la seva opinió en relació al processament per haver intervingut durant un incident el 25 de setembre de 2017 entre activistes independentistes i policies locals. “Als càrrecs públics ens fan jurar per imperatiu legal la Constitució Espanyola, no només l’article 2 o el 155, també hi ha l’article 20, que diu que qualsevol ciutadà té dret a expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l’escrit o qualsevol altre mitjà de reproducció. Un article que també s’inclou a la Declaració Universal dels Drets Humans i espero que es tingui en consideració també en aquesta audiència. Si avui estem aquí, és per un excés i abús de la funció del Ministeri Fiscal, i només vaig voler salvar la imatge d’una policia local de proximitat que en cap cas s’ha de veure forçada per instruccions irregulars de la Fiscalia a reprimir drets bàsics fonamentals de la Carta de les Nacions Unides…”.
Àudio: Diàleg entre José Téllez i la titular del jutjat penal número 7 de Barcelona
Aleshores el va interrompre la jutgessa: “L’última paraula és per aclarir els meus fets no per tenir el seu aforament (…)”. Però Téllez va perseverar: “El meu paper va ser de mediador i en cap cas vaig exigir res. Estem aquí avui perquè…”.
I la jutgessa, clarament enutjada, el va tallar de nou: “en tot cas si vol fer valoracions, tothom pot tenir idees, però estem única i exclusivament pel delicte, la resta és que no interessa a aquest tribunal que és el que ha de posar la sentència. Vostè pot fer les seves manifestacions on vulgui, però aquest és un procediment penal i hem de seguir el ritual…”.
Téllez no va llançar la tovallola i hi tornava: “Li respecto però jo només volia dir que crec que estem aquí…”. I la jutgessa ni tan sols li va deixar acabar la frase: “aquí no estem per creences, estem única i exclusivament perquè vostè, segons el ministeri fiscal, va desobeir els agents de la guàrdia municipal de Badalona, la resta no interessa a aquest tribunal, perquè no hi pot entrar, les idees tothom té les seves idees i és molt respectable que tothom les tingui…”.
I per quarta ocasió ho intentava el regidor: “no és per defensar les meves vides….”. I trepitjant-li la veu, la jutgessa l’aturava de nou: “això ja ha quedat clar, d’acord? Si fora d’això vol dir alguna altra cosa que no sigui el seu debat, però únicament aquí estem parlant de defensa…”.
Gesticulacions de la fiscal i cara de pocs amics de la jutgessa, però Téllez hi tornava per cinquena vegada. “Sobre la meva actitud en el dia dels fets, tornaria a fer el que vaig fer, ho tornaria a fer de la mateixa manera en les mateixes circumstàncies, tenint en compte el context, era cinc dies abans del referèndum de l’1 d’octubre, hi havia cossos policials provinents de l’Estat espanyol, la policia nacional i la guàrdia civil…”. I ja disposada a tancar el torn d’última paraula la jutgessa li va reblar: “Senyor Téllez, no faci al·legats polítics…”. Téllez contraargumentava: “és per posar context…”. I la jutgessa rematava: “No, no, no el context tothom ho sap, perquè tristament tothom ha tingut accés, no és moment per fer un discurs, és el dret a l’última paraula no per fer un discurs. Vista l’última paraula, queda vist per a sentència, poden marxar tots”.
Solidaritat des del carrer
Amb aquestes paraules va finalitzar la vista oral contra el regidor badaloní, dues llargues hores durant les quals la representant del ministeri Fiscal va acusar Téllez amb el següent argumentari: “l’acusat no es va limitar a exposar la seva disconformitat [en relació a la confiscació de cartells d’Òmnium per part d’agents de la policia local], va anar molt més enllà, es va atribuir la potestat de decidir i ponderar, una potestat que no li pertocava, va fer prevaldre la seva voluntat de manera rebel amb absolut menyspreu al principi d’autoritat que estaven exercint en aquell moment agents de la policia local”. Montse Salvador, advocada defensora de Téllez, va negar la major. “El que es va intervenir són uns cartells on hi deia: ‘Hola República. Hola Europa’. Sense referències a l’1 d’octubre ni al referèndum, es tractava de material simplement independentista i la seva difusió està emmarcada en l’exercici de la llibertat d’expressió. La confiscació d’aquest material no va ser legítima, no va ser ajustada a dret i per tant la intervenció del senyor Téllez no era cap desobediència, perquè els agents no estaven emparats per la instrucció de la fiscalia”.
Les limitacions d’aforament de la sala de vistes no van impedir que a l’exterior de l’edifici s’hi concentressin desenes de persones en solidaritat amb el regidor
Les limitacions d’aforament de la sala de vistes no van impedir que a l’exterior de l’edifici s’hi concentressin desenes de persones en solidaritat amb el regidor, com ara l’exalcaldessa de Badalona Maria Dolors Sabater, el tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens o el vicepresident d’Òmnium Marcel Mauri, entre d’altres. En finalitzar el judici Téllez va sortir de la Ciutat de la Justícia i es va dirigir a la gent concentrada, perseverant en les seves idees i manifestant la seva voluntat de seguir defensant “els drets fonamentals de la ciutadania de Badalona”. A una cinquantena de metres de distància s’ho miraven una quinzena d’agents de la Policia Local de Badalona, que reien i feien gestos de desaprovació cap al regidor.