Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Substitució de classe

El 1907, l’autoritat de Buenos Aires decreta un augment dels impostos que fa que les propietats de les cases d’inquilinat (conventillos) de diverses ciutats argentines s’apressen a carregar els preus dels lloguers a famílies que a partir d’aquell moment haurien de destinar la pràctica totalitat dels seus sous a pagar-los: “Els inquilins d’un conventillo propietat de Pedro Holterhoff, situat al carrer Ituzaingó 279, rebutgen pagar el lloguer. Al voltant de 500 conventillos responen a la mesura de força i el moviment s’estén a Rosario, Bahía Blanca, Mar del Plata, Mendoza i La Plata. A Buenos Aires, unes 120.000, és a dir, al voltant d’un 10% de la població de la ciutat”. Així és com descrivia la premsa local l’inici de la “revolta de les escombres”, durant la qual milers de persones van negar-se a pagar els lloguers que imposaven les propietats.

Aquests dies, a Porta 4 (al barri de Gràcia de Barcelona), Verónica Pallini i Mikel Fernandino presenten En alquiler, escrita pel mateix Fernandino, en què investiguen la tensió existent entre els fets de principis de segle XX descrits més amunt i el fenomen de la gentrificació que cent anys després fa estralls a tantes ciutats arreu, també a Barcelona. Gràcia, Sant Antoni, la Barceloneta o el Born han vist transformat d’arrel el seu teixit de barri per grups inversors i promotors que no han trobat obstacles a l’hora de canviar la fesomia de barris sencers.

La història ens l’expliquen dues Victòries, rebesàvia i rebesneta, a les quals les separen un segle però que senten un fil de connexió: el de la consciència de classe que les situen a un marge, el de les desposseïdes. Perquè la proposta de Pallini i Fernandino posa el focus en la rellevància del paper de les dones, que perden la llar, el barri i la capacitat de decidir sobre on i com viure.

Amb una escenografia austera que deixa l’escenari gairebé nu, Pallini interpreta les dues Victòries i estableix un diàleg entre elles, que afronten un problema similar de maneres diferents, que no s’arreceren en la ingenuïtat d’un optimisme infundat, però que sí que albiren un bri d’esperança en la companyonia i la solidaritat d’allò comú, en el sentiment de pertinença a una comunitat.

TEATRE
En alquiler
Mikel Fernandino
i Verónica Pallini
Sala Porta 4 (Barcelona)

Article publicat al número 454 de la ‘Directa’​

 

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;