Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

The District es fortifica: tanques, càrregues policials, pols de colors i manifestants ferides

La protesta va concentrar unes 200 persones al matí, que no van poder accedir al recinte firal a causa d'un fort dispositiu policial. Hi ha haver una desena de persones ferides, 64 identificades i un militant detingut.

| Miquel Muñoz

La terrassa de la cafeteria que hi havia a la vora de la Fira de Barcelona tenia només sis taules, i era com una clariana entre enormes edificis d’oficines. La majoria estaven ocupades per homes amb camisa blanca i pantalons blau marí. Portaven al coll l’acreditació de The District, el congrés que reuneix als grans noms del sector immobiliari. Feien un cafè, descansaven i comentaven el matí. Un havia vist molta policia, un altre un rastre de pols de colors per terra, però no acabaven d’entendre què havia passat. No havien vist res més. I és que, després de dos anys consecutius de protestes per la celebració de The District a Barcelona, l’organització, amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, es va encarregar ahir que res alterés el curs de l’esdeveniment.

El congrés immobiliari The District reuneix a fons d’inversió com Rockfield, Stoneshield o Blackstone, el tenidor amb més habitatges de lloguer de l’Estat espanyol. En un context de crispació per l’augment sostingut del preu del lloguer i per la regulació fallida de l’arrendament de temporada i per habitacions, The District posava més llenya al foc. Fins a 100 sindicats d’habitatge i col·lectius feministes, ecologistes i antiracistes havien convocat una jornada de protestes davant del que consideraven una “fira d’especuladors”. A dos quarts de nou del matí, unes 200 persones es van concentrar a l’estació d’Europa Fira. Un fort dispositiu policial va rebre les manifestants amb dues barreres de tanques, una protegint l’entrada de la Fira i l’altre més endavant, a l’extrem del carrer de les Ciències. Després de les protestes dels anys anteriors, en què algunes activistes van tacar amb pols de colors als assistents al congrés, aquest any l’organització no ha volgut córrer riscos: fins a una vintena de furgons dels Mossos d’Esquadra blindaven l’esdeveniment.

Càrregues a la sortida del Metro Fira
Càrregues dels antiavalots de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra a la sortida del metro Europa-Fira |Miquel Muñoz

 

Les manifestants es van posar en marxa cap a dos quarts de deu, vestides amb màscares i impermeables de colors. Després d’un primer intent fallit de trencar una filera de tanques, la protesta va entrar al metro i va sortir a la parada Europa-Fira. Allà, a la sortida, un altre cordó policial els barrava el pas. Aquest va ser el moment de més tensió del matí, quan Mossos d’Esquadra van carregar contra les persones que estaven a dalt de tot de les escales, provocant algunes caigudes i una desena de persones ferides. Una de les manifestants va haver de ser traslladada a l’hospital amb el braç trencat. Després de recular amb el metro fins al punt inicial, la manifestació va tornar a topar amb un dispositiu d’uns vuit furgons policials on es van tornar a viure moments de tensió. Allà, van llençar pols de colors contra alguns agents.

Mossos d’Esquadra van carregar, provocant algunes caigudes i una desena de persones ferides. Una manifestant va haver de ser traslladada a l’hospital amb el braç trencat

Cap a les 11 h, davant la impossibilitat d’acostar-se al recinte, l’organització es va dirigir cap a l’edifici del Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya, on hi ha la seu dels departaments com Territori i Habitatge, i van accedir a la segona planta clamant consignes contra els desnonaments, “força sindicat”, “cap veïna fora dels barris” o “fora especuladors”. Al migdia, l’organització va donar per acabada la convocatòria. Va ser aleshores quan els Mossos van encapsular un grup de manifestants que marxaven per l’avinguda de la Zona Franca i els van retenir més de mitja hora. Fonts policials confirmen 64 identificacions i una persona detinguda per danys en edificis públics. El Sindicat de Barri del Poble Sec va convocar una concentració de suport a la comissaria de les Corts i el militant va quedar en llibertat a la tarda. La protesta no va arribar a alterar el curs del congrés, però, tot i això, Marta Espriu, portaveu de la Plataforma contra The District la valorava positivament: “estem contentes perquè que ens hem mostrat fortes per tercer any consecutiu davant la celebració d’aquest congrés”.

Marta Espriu: “l’administració pública està al costat dels especuladors no de les habitants de la ciutat”

Considerava que The District eren “els responsables de què es pugui especular amb el nostre habitatge, de convertir Barcelona en aquest parc d’atraccions on es pot celebrar la Copa Amèrica, la cursa de Fórmula 1 o la desfilada de Louis Vuitton, i també són els responsables que incrementin a un ritme frenètic els pisos d’arrendament temporal i els lloguers d’habitacions”. Per altra banda, criticava el paper institucional: “aquest desplegament policial ens reafirma que l’administració pública està al costat dels especuladors, no de les habitants de la ciutat”.

 

Manifestants llencen pols de colors al cordó policial que bloqueja l'accés a la Fira de Barcelona
Manifestants llencen pols de colors al cordó policial que bloqueja l’accés a la Fira de Barcelona |Miquel Muñoz

 

Totes les peces del tauler del joc immobiliari

Darrere de les tanques metàl·liques, dins del The District, l’ambient era molt diferent: es respirava tranquil·litat i entusiasme. La rebuda la feien els exhibidors de la Comunitat i de l’Ajuntament de Madrid, “regió convidada” al congrés, i a banda i banda del passadís principal hi havia tota mena d’empreses que cobrien tots els segments del negoci del real state: agències immobiliàries com JLL, consultories com Deloitte, plataformes de lloguer com Badi i també Caixa Bank, Banc Sabadell i Banc Santander. L’impulsor de The District és l’empresari Juan Velayos i l’empresa organitzadora és Nebext. Aquest any, la direcció està en mans de Josep Jorge, fundador i soci únic de Fomenti, una consultoria del negoci immobiliari i Gema Traveria, professora a la Universitat de Barcelona i directora de Rebuild, una cimera que promou l’edificació industrialitzada. Per la seva banda Velayos és exconseller de la promotora Neinor Homes i fundador de l’empresa d’inversions JV20 Investment & Advisory, una empresa que també s’exhibeix al The District.

A The District hi ha agències immobiliàries com JLL, consultories com Deloitte, plataformes de lloguer com Badi i Caixa Bank, Banc Sabadell i Banc Santander

Les mesures de sostenibilitat tenien una presència significativa al congrés, representaven un element llaminer pels inversors. Ens ho explicava el fundador d’una empresa emergent que treballa amb intel·ligència artificial per minimitzar la despesa energètica dels edificis, que no va voler donar el seu nom a La Directa ni el de la seva corporació. Assegurava que en tots els exhibidors trobaríem algú que ens parlaria de sostenibilitat: “és una nova tendència, just ho estàvem comentant”, deia mentre conversava amb dues altres congressistes. Cap d’elles tenia constància de la protesta que havia transcorregut al matí. A la mateixa conversa també mencionaven l’ESG, (les sigles d’Enviromental, Social i Governance), que apel·lava a la responsabilitat social de les empreses pel que fa a la seva organització i a la seva acció exterior. En aquests termes, Henry Gallego, CEO de Ktesios SOCIMI, especialista en habitatge accessible, en una conferència que rebia el nom de “La SOCIMI de la España vaciada”, reconeixia que l’habitatge era una necessitat i matisava: “No som una ONG, som inversors, per això hem de combinar la rendibilitat amb l’impacte social”.

Entrada a The District
Entrada principal a la fira The District |Júlia Mas

 

Vam parlar amb dos responsables de Smart Rental, una empresa de co-living. El co-living, juntament amb el corporate living i el coworking són dues tendències a l’alça en el sector. Igual que en els altres casos, després d’algunes preguntes, ens van demanar que no mencionéssim els seus noms. El co-living “té l’objectiu de solucionar la necessitat de la gent que ve de fora i no vol llogar una casa sencera”. Està destinat, sobretot, a estudiants estrangers, per estades curtes, que compartirien les zones comunes d’un habitatge per 500 o 600 euros mensuals. Quan els hi vam preguntar per la pujada del preu de l’habitatge de lloguer, que arriba a 868 euros mensuals a Catalunya i a 1193 euros mensuals a Barcelona, ens van repetir que “no estàvem posant el focus en el problema”. En canvi, plantejaven que “el focus està a alliberar el sòl (donar permís de construcció d’obra nova), construir més habitatge”, i afegien “si Barcelona es vol posicionar com una ciutat que atregui a estrangers, si n’entren un milió s’haurà de construir un milió de cases”. La necessitat d’incrementar l’oferta d’habitatge semblava ser el punt de partida de diversos congressistes i conferenciants. El mateix Juan Velayos, en algunes ocasions s’havia manifestat en contra de la regulació en matèria d’habitatge, i considerava que el que calia era generar més oferta. Concretament, deia que a l’Estat espanyol s’haurien de construir 100.000 habitatges nous sumats als 80.000 que ja es construeixen anualment.

Juan Velayos, en algunes ocasions s’ha manifestat en contra de la regulació en matèria d’habitatge, i considerava que el que calia era generar més oferta

L’administració pública catalana també hi té representació a través de Barcelona Catalonia, que va rebre la visita de l’alcalde Jaume Collboni a mitja tarda. Es tracta d’un organisme integrat per l’Ajuntament de Barcelona, l’àrea metropolitana i l’Incasòl, amb l’objectiu de “posicionar el territori com a lloc on venir a crear els espais que es necessiten a Barcelona”. Tal com resava el lema –Invest!– que hi havia al material gràfic de l’expositor, buscaven atraure inversors per “crear un cercle virtuós, que algú s’atreveixi a construir aquests habitatges, laboratoris, oficines, dins d’uns límits i intentant calibrar les necessitats de tota la ciutat”, que recordava, “és una de les més regulades”. No van voler respondre preguntes sobre la protesta del matí.

The District celebrarà dos dies més de congrés en què també hi tindran lloc els The World Class District Awards, patrocinats per La Vanguardia, CaixaBank, Smart Rental, CBRE i Azora. El teló de fons, la Copa Amèrica de vela, a la que es convida a assistir des del web de la cimera. I darrere del teló de fons queda la ciutadania i els moviments socials, concretament, separades per dues fileres de tanques metàl·liques.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!