El 2020 ha estat un any del tot excepcional, un any que tothom voldrà o intentarà oblidar, ple de patiment, angoixa i incerteses. El 15 de març les nostres vides van fer un tomb imprevist i vam entrar en una nova dimensió desconeguda de confinaments i tocs de queda. N’hem tret grans aprenentatges, del pitjor de la societat però també del millor. Les xarxes de suport mutu s’han fet presents a barris i pobles, alhora que s’ha posat en valor la vida i viure-la de manera digna. Enmig d’aquesta espiral tensa i emotiva, hem seguit treballant en un periodisme transformador i, si en fem balanç, podem afirmar que el 2020 ha estat un any del tot reeixit. Els grans temes d’obertura del nostre quinzenal en paper han aconseguit incidència i han estat una eina de transformació social.
Iniciàvem l’any amb una portada on apareixia la silueta de l’antiga central tèrmica de Cercs rere el títol “Revolta contra la incineració”. Una opaca societat empresarial pretenia reciclar part de les instal·lacions i ubicar-hi un forn crematori de residus. La lluita veïnal i ecologista ho va aturar in extremis, amb la denegació del projecte per part del Departament de Territori i Sostenibilitat. El mes de febrer l’arrencàvem amb “Tancat per monarquia”, on detallàvem el patrimoni immobiliari de la Casa Reial espanyola, una institució que a finals de 2020 està més qüestionada i desprestigiada que mai. I al març posàvem sobre la taula el debat sobre les ampliacions dels aeroports del Prat i Son Sant Joan, que a nou mesos vista ens sembla extemporani, amb terminals buides i un descens de l’activitat del 90%. El mes de maig alertàvem del “Control per la cara”, amb una investigació sobre un qüestionat projecte de l’Ajuntament de Barcelona per instal·lar càmeres amb reconeixement facial a la via pública.
Enmig d’aquesta espiral tensa i emotiva, hem seguit treballant en un periodisme transformador i, si en fem balanç, podem afirmar que el 2020 ha estat un any del tot reeixit
Resseguint la màxima del periodisme que #DeixaEmpremta –aquest Nadal les persones subscriptores rebreu una cartolina amb aquest lema–, durant el juny la investigació “Natura de souvenir” alertava dels plans per desenvolupar un parc temàtic que amagava obscurs interessos financers a les comarques de muntanya de Castelló, l’Ebre i el Maestrat aragonès. Les reaccions no es van fer esperar i el projecte va ser desestimat per les institucions públiques i finalment descartat pels seus inversors.
I ens endinsàvem a la tardor revelant qui s’amaga rere els milers d’habitatges buits al nostre país: BBVA, Sareb, Blackstone, CaixaBank i Bankia. L’any l’hem tancat amb la investigació “Identitats suplantades”, que ha demostrat l’espionatge a organitzacions de l’esquerra independentista, moviments socials i entitats llibertàries des de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra. Un any ple de periodisme transformador, un any en què hem deixat empremta.