Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un any posant la informació silenciada sota el focus

Recuperem les investigacions més significatives que hem publicat en el darrer any. Des de les manipulacions de la Copa Amèrica a Barcelona fins a les xifres d'habitatges de protecció oficial que en els pròxims anys deixaran de ser-ho, passant pels projectes urbanístics que s'estan construint en zones inundables

| Pau Fabregat

L’any 2024 serà recordat per l’empitjorament i l’expansió territorial de la guerra a Gaza, la catàstrofe produïda per la dana al País Valencià, la caiguda del règim de Bashar al-Assad a Síria, la tornada al poder de l’extrema dreta als Estats Units o el cas d’abusos i assetjament sexual d’Íñigo Errejón a l’Estat Espanyol. Són temes dels quals s’ha parlat molt i dels quals, des de la Directa, hem intentat donar una visió allunyada de la dels grans mitjans de comunicació.

Més enllà d’això, però, hi ha altres qüestions que han passat de puntetes per l’agenda informativa. Temes que, o bé han estat silenciats o bé s’han explicat de manera innòcua, sense indagar qui hi ha darrere o per què es produeixen.

En aquest sentit, des de la Directa, hem volgut fer memòria d’aquest darrer any, treure pols als silencis mediàtics, i recuperar els temes que, a cop d’investigació periodística, hem posat sota el focus.

 

A primera línia de riuada

Des de l’inici de la catàstrofe de la dana, la Directa ha fet un seguiment exhaustiu d’allò que ha passat al País Valencià i que no apareixia als grans mitjans de comunicació. Així mateix, hem fet investigacions en profunditat com la que vam realitzar al voltant del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana, que va encarregar el 2023 una “biblioteca” de missatges a un equip multidisciplinari de la Universitat d’Alacant i que no es va fer servir durant la dana del 29 d’octubre.

Per altra banda, hem investigat la situació a les lleres del Llobregat, el Besòs, el Túria, el Xúquer i el Segura, on es preveuen nous projectes urbanístics, que no s’aturen, malgrat les veus d’alarma de plataformes veïnals i de la comunitat científica pel creixent perill de desbordament en el context d’emergència climàtica.


Les manipulacions de la Copa Amèrica

La Directa va treure a la llum que la cobertura mediàtica de la regata és seguida realment per 68 milions d’espectadores, molt per sota dels 941 milions publicitats per l’organització. La previsió de 2,5 milions de visitants que va estimar l’Ajuntament de Barcelona era fruit d’un mètode de recompte que sumava tothom que circulava pel front marítim, incloent-hi el veïnat dels barris litorals. Per altra banda, amb la mirada posada en aconseguir la declaració d’Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic per facilitar les subvencions i les exempcions fiscals, l’organització va publicitar unes dades que multiplicaven per catorze el nombre de visitants i els índexs d’audiència.


Habitatge de desprotecció oficial

43.077 habitatges a Catalunya, 67.612 al País Valencià i 7.098 a les Illes deixaran de tenir la condició d’habitatge protegit fins al 2030 a conseqüència d’un model que ja permet desqualificar gran part d’aquest parc residencial i que ha desencadenat conflictes entre grans propietàries i inquilines.


Oci blanc

La producció artificial de neu s’ha convertit en l’única via per garantir l’activitat a les estacions d’esquí del Pirineu. La inversió cada vegada més alta en sistemes d’innivació de les pistes i les seves implicacions ambientals remen a contracorrent dels pronòstics climàtics. Al mateix temps, l’oci relacionat amb l’esquí està precaritzat la situació de l’habitatge al Pirineu.


Aqüífers envasats

L’opacitat que envolta les plantes envasadores d’aigua mineral posa en alerta entitats que qüestionen aquesta indústria, regulada per una llei franquista, que explota un bé comú i escàs. A més, l’ús generalitzat d’envasos de PVC i polietilè, materials que desprenen milers de fragments, posa en qüestió el relat de l’aigua mineral com un producte que reforça la dieta saludable.


Màrqueting zero net

Les operacions de rentat verd corporatiu, habituals fins i tot en els sectors més contaminants, no només són pràctiques enganyoses per les consumidores, sinó que actuen com un fre davant el ritme d’implantació de les mesures que han d’evitar travessar la línia vermella d’augment de la temperatura global.


Migrants abans que menors

Mentre que l’edat mitjana d’independitzar-se a l’Estat espanyol és de 30 anys, a Àfrica milers d’adolescents d’entre 14 i 18 anys han de deixar la tutela familiar i emprendre rutes migratòries plenes de violències. Les que arriben a la Península han de lluitar per l’autonomia enmig d’un sistema d’acollida que les tracta com a migrants a controlar abans que com a menors a protegir.


Vellesa venuda

Amb el 84 % de les places de llars geriàtriques privatitzades als Països Catalans, grans grups controlats per fons d’inversió com DomusVi, Colisée, Orpea, Vitalia Home o Amavir fan negoci. Treballadores i familiars denuncien greus mancances en les condicions laborals i en la qualitat de l’assistència a les residents.


Bombolla d’Hidrogen

Les grans companyies del sector energètic proclamen que l’hidrogen és un combustible perfecte per revertir l’escalfament global, però organitzacions com Greenpeace, Ecologistes en Acció o l’Observatori del Deute en la Globalització alerten que és una “falsa solució”. Alhora, la dinàmica extractivista del Sud Global com a subministrador del Nord es reprodueix amb projectes europeus vinculats a l’hidrogen ‘verd’, en països com Namíbia, el Marroc o Algèria.


Tirania estètica

La banalització dels riscos i les agressives campanyes comercials de les grans cadenes de clíniques privades han contribuït a l’auge del negoci de la cirurgia i la medicina estètica, on han aterrat grans grups sanitaris i fons de capital. Figures referents a les xarxes empenyen a modificar el cos per acostar-se a un patró de bellesa. Per mitjà de TikTok i Instagram, les intervencions estètiques han entrat de ple en el marc d’opcions de la gent més jove.


Bibliodiversitat amenaçada

La formació de grans conglomerats multinacionals com Planeta o Penguin Random House, que creixen a còpia d’absorbir altres editorials i publicar milers de volums, és determinant en l’evolució del sector dels llibres en català. Tanmateix, això no ha aturat la proliferació de projectes de petit format, en molts casos capdavanters en qualitat i innovació.


Més investigació

Enguany, hem continuat posant el focus en els policies infiltrats en moviments socials i hem participat en el desemmascarament de nous agents que es feien passar per activistes, alhora que hem seguit l’evolució de les infiltracions que vam destapar anys enrere.

No són els únics casos de repressió policial que hem posat sota la lupa. A principis d’any, per exemple, explicàvem que la policia havia instal·lat una càmera per espiar una casa okupada al barri de Gràcia de Barcelona, i a la primavera recuperàvem el cas de Brian Ríos, que el 2022 va morir sota custòdia dels Mossos d’Esquadra.

A banda de la repressió policial, aquest any hem continuat seguint de fit a fit l’activitat de l’extrema dreta i entre altres qüestions hem destapat qui hi ha darrere del Frente Orellut. També hem posat la mirada sobre les grans empreses i la seva manca de transparència. Així, hem situat al punt de mira en la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt o en els 10.000 metres quadrats d’horta protegida que Mercadona ha convertit en un pàrquing.

Finalment, també hem seguit de prop tot allò que té a veure amb el genocidi a Gaza perpetrat per l’estat d’Israel, com per exemple, l’armament que s’envia a la regió des del port de València.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU