Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un brot de covid incrementa la tensió al CIE de la Zona Franca

Col·lectius i entitats en defensa dels drets humans han presentat una queixa al jutjat de control del CIE de Barcelona i confirmen que hi ha almenys 23 interns contagiats, diversos en vaga de fam i que la Policia Nacional espanyola hauria utilitzat agents antidisturbis i gas lacrimogen per contenir la situació

Entrada principal al CIE de la Zona Franca de Barcelona | Borja Rius

La campanya Tanquem els CIE, Irídia, SOS Racisme i Migra Studium han fet públic un comunicat on denuncien una “mala gestió” d’un brot de covid dins del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Tots quatre col·lectius han presentat una queixa davant del jutjat d’instrucció 30 de Barcelona, en funcions de control d’aquest centre de reclusió per a persones en situació administrativa irregular i han demanat “mesures efectives per garantir l’atenció adequada a les persones internes”.

Segons han pogut recollir aquestes entitats, que fan visites i seguiment dins del centre tot i els entrebancs i prohibicions posats per la direcció des de l’inici de la pandèmia, ara mateix ja hi hauria 23 persones contagiades, que estarien aïllades de la resta d’interns però compartint cel·les d’entre quatre i sis persones. “La tensió acumulada dins del CIE s’ha incrementat i ha augmentat la conflictivitat: hi ha interns en vaga de fam i un intern ha manifestat idees suïcides”, asseguren. També expliquen que per contenir la situació dins de les instal·lacions han intervingut agents antidisturbis de la Policia Nacional espanyola “amb l’agreujant d’utilitzar armes amb gas lacrimogen dins del centre”.

Des de la irrupció de la covid, Tanquem els CIE i la resta de col·lectius han denunciat reiteradament que el centre de la Zona Franca “no reuneix les condicions per fer front a un brot de covid”, tal com va confirmar l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el servei sanitari del mateix centre

Per tots aquests motius, les entitats denunciants demanen que els jutjats de control i la fiscalia d’estrangeria facin visites d’inspecció sorpresa que incloguin entrevistes confidencials i aleatòries als interns, que es requereixi l’actual protocol d’actuació sanitària del CIE sobre gestió de contagis i quarantenes, així com que les persones infectades siguin traslladades a un lloc adient –fora del CIE– per complir l’aïllament. En relació amb el brot, també demanen que el jutjat reclami el registre i les històries clíniques dels interns que han donat positiu, a fi que un metge forense pugui valorar si s’han pres les mesures adequades. A més a més, fa temps que hi ha queixes reiterades per part dels interns que se’ls serveix menjar fred i de baixa qualitat, així com que a les dutxes no hi ha aigua calenta.

Des de la irrupció de la covid, Tanquem els CIE i la resta de col·lectius, així com els mateixos interns, han denunciat reiteradament que el centre de la Zona Franca “no reuneix les condicions per fer front a un brot de covid”, tal com va confirmar l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el servei sanitari del mateix centre. De fet, durant la pandèmia es van suspendre i restringir les visites als interns fins que els jutjats de control van decretar-ne el restabliment fruit de les denúncies d’aquestes mateixes entitats. Tanmateix, la direcció ha establert un requisit previ d’instància per part de la persona interna que consideren “entorpeix greument el funcionament de les visites i vulnera els drets de les persones internes”, motiu pel qual demanen al jutjat de control que dicti una resolució que obligui el CIE a autoritzar l’entrada i la visita d’intèrprets i voluntaris d’ONG, familiars i d’advocades a demanda o amb simple acceptació per part de la persona interna.

La preocupació sobre la situació a l’interior del complex de la Zona Franca és creixent, per això el conjunt d’entitats exigeixen que es requereixi informe del CIE sobre la necessitat, utilitat i proporcionalitat de la presència d’agents antidisturbis en el recinte, així com de la disponibilitat i l’ús eventual de gas lacrimogen. Al seu torn, també demanen poder conèixer el protocol sobre autòlisi i antisuïcidi del CIE i la seva aplicació als interns durant el mes de gener i el protocol mèdic vigent sobre atenció a persones en vaga de fam. Marta Bolinches, advocada d’Irídia, confirma que la direcció ha tornat a prohibir totes les visites i exigeix que “no es pot tolerar que excusant-se en la situació de pandèmia al CIE de Barcelona s’estiguin restringint el dret de visites dels interns a diferència del que està passant als centres penitenciaris o a altres CIE de l’Estat”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!