“Actuen com actuaria un fons voltor o un banc, alienes a la realitat, mentre després al seu entorn educatiu presumeixen de compromís social”. Amb aquest nivell d’indignació es van manifestar aquest dimarts en roda de premsa els representants de Casa Àfrica i Resistim al Gòtic a les portes de l’edifici amenaçat de desnonament al carrer Canuda. Han rebut una ordre de llançament del jutjat de primera instància 44 de Barcelona amb data de 6 d’abril, on els ordenen sortir de la finca sense oferir-los cap alternativa. La suposada moratòria de desnonaments anunciada pel govern de Pedro Sánchez no ha aturat la decisió judicial, ja que el jutjat considera que no s’han acreditat tots els requisits de vulnerabilitat i criteris exigits. “És impossible aportar tota la documentació requerida pel reial decret llei en casos de persones no regularitzades quan els jutjats estan fent una interpretació especialment restrictiva”, denuncia l’advocada Sònia Olivella que porta la defensa del cas.
L’immoble en qüestió es troba molt a prop de la Rambla, va ser ocupat ara fa dos anys i hi viuen més de trenta persones “en diferents situacions de precarietat”
L’immoble en qüestió es troba molt a prop de la Rambla, va ser ocupat ara fa dos anys i hi viuen més de trenta persones “en diferents situacions de precarietat”. Segons detalla l’Adama, un dels portaveus, el primer pis l’habiten dues famílies amb menors i els pisos superiors estan habitats per les persones que conformen el projecte Casa Àfrica, totes elles migrants sense papers provinents de diferents països africans i que “vertebren un projecte no només d’habitatge, sinó també d’acollida i assessorament des de i per a persones migrants africanes”.
El passat mes de novembre es va aconseguir aturar una primera amenaça de desnonament i es va obrir un procés fallit de negociació entre l’empresa Estudis d’Hoteleria i Turisme CETT (adherida a la Universitat de Barcelona) i les ocupants, amb la mediació de l’Ajuntament de Barcelona. El consistori, però, ha descartat adquirit la finca i el regidor del districte de Ciutat Vella Jordi Rabassa “lamenta les presses en la venda de l’edifici i la no atenció a les necessitats socials”. Rabassa critica que la propietat “no ha ofert cap alternativa i ha traspassat a l’ajuntament tota la responsabilitat”. Des de Resistim el Gòtic i en relació amb les negociacions també carreguen contra l’Ajuntament, ja que consideren que no va aprofitar el temps de la negociació “en un exercici d’irresponsabilitat i deixadesa institucional que ha tirat per la borda els esforços veïnals”. Per la seva banda, un responsable del centre universitari d’Estudis d’Hoteleria i Turisme, via correu electrònic, ha refusat “per ara” fer cap declaració a aquest mitjà. Al conseller d’administració del CETT hi figuren diversos professors d’economia i empresaris i n’havia estat conseller l’exvicepresident del Barça Joan Gaspart.
Al conseller d’administració del CETT hi figuren diversos professors d’economia i empresaris i n’havia estat conseller l’exvicepresident del Barça Joan Gaspart
Es dona la circumstància que l’actual direcció del CETT hauria negociat la venda dels baixos de l’immoble a l’entitat El Foment de Girona per mitjà de la societat mercantil Monbeca Immo SLU, qui recentment ha dipositat unes arres per adquirir-lo però sense haver-ne aconseguit encara la titularitat. “Costa de creure que aquest comprador no conegués l’ocupació de la finca abans de pagar les arres, i costa de creure, també, que dues entitats com el CETT i el Foment de Girona, de suposat caràcter social, educatiu i cultural puguin posar-se de perfil en una situació tan delicada com aquesta”, reblen des de Casa Àfrica i Resistim al Gòtic.