Castelló de la Plana pretenia exhibir el seu múscul davant la irrupció de l’extrema dreta i la visita de Santiago Abascal a la ciutat el passat 25 d’octubre de 2019, amb motiu de la campanya electoral per als comicis del 10 de novembre. El col·lectiu feminista Subversives Castelló va convocar una concentració i “besada popular” a la plaça Peixateria per mostrar el seu rebuig a una formació masclista, homòfoba i racista. Mitja hora més tard, una cinquantena de persones, acordonades per diversos agents de la Policia Nacional espanyola, acabaren desplaçant-se fins a l’avinguda del Mar, a escassos metres del recinte de concerts, fires i mercats, on el president de Vox celebrava el seu míting, amb la finalitat de boicotejar-lo. Tot i que van intentar tallar el trànsit i arribar fins al recinte firal, la Policia Nacional espanyola, que va carregar en diverses ocasions, els va barrar el pas i va identificar de manera aleatòria a algunes de les presents. Els aldarulls han comportat ara la imputació d’almenys dues de les activistes que van ser identificades en una de les protestes amb més violència policial viscudes a la capital de la Plana.
Una de les imputades, membre del col·lectiu Subversives, està sent investigada per “desobeir els mandats dels agents, en participar en una contramanifestació amb la intenció de boicotejar un míting polític, fent cas omís als agents” i per “encoratjar els manifestants i insultar el polític i els agents” amb un megàfon, segons l’atestat policial. No obstant això, l’activista, qui prefereix preservar la seua identitat, assegura que, tot i que sí que van intentar apropar-se al recinte de fires, en cap moment “van travessar el cordó policial”. “Ens vam quedar a uns 100 metres de distància del lloc on s’estava celebrant el míting i no vam tallar el trànsit”, afegeix. Així mateix, afirma que tampoc va insultar Abascal i la policia: “Segurament, vaig cridar ‘fora feixistes de Castelló’ o ‘fora les forces d’ocupació’, però no vaig insultar ningú”. La manifestant va ser identificada en dirigir-se a alguns dels agents per preguntar-los per què havien detingut a un dels fotògrafs presents, a qui estaven identificant en un furgó policial.
Ambdues activistes estan sancionades amb una multa de 601 euros, com a autores d’una infracció greu de desobediència o resistència a l’autoritat prevista en l’article 36.6 de la Llei 4/2015 de Protecció de Seguretat Ciutadana
L’altre dels imputats, un jove que també havia assistit a la contramanifestació, una vegada finalitzada l’acció, va ser identificat mentre esperava el tram en la parada situada enfront del recinte firal. Segons consta a la denúncia, també està sent investigat per “desobeir els mandats dels agents de l’autoritat, quan estava participant en una contramanifestació”. Ambdues activistes estan sancionades amb una multa de 601 euros, com a autores d’una infracció greu de desobediència o resistència a l’autoritat prevista en l’article 36.6 de la Llei 4/2015 de Protecció de Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a Llei Mordassa. L’activista feminista i amb un fort compromís antifeixista insisteix que es van manifestar contra un partit que “nega la violència masclista i que defensa unes idees que no respecten la llibertat sexual i de gènere”. “Aquesta és la violència estructural que patim, dia a dia, les dones, les antifeixistes, que ens organitzem per tal de fer cure aquest Estat patriarcal i repressor”, ha manifestat Subversives a través d’un comunicat.
A aquestes causes se suma una segona denúncia, interposada per l’Ajuntament de Castelló el 19 de novembre de 2019, contra una altra de les membres de l’assemblea feminista. El Consistori acusa l’activista de “penjar cartells publicitaris en llocs no autoritzats (una paret de la via pública)” en l’avinguda Doctor Clarà, una infracció de caràcter lleu recollida en l’article número 12 de l’Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana, per la qual la normativa estableix multes de fins a 750 euros. Segons ha explicat a la Directa la denunciada, a qui se li demanen 150 euros, ella i dues companyes més havien estat penjant cartells amb motiu de la manifestació del 25-N, però “ho havíem fet en una façana que ja estava deslluïda i on ja hi havia molts cartells”. “Ens van retenir durant mitja hora, ens van identificar i ens van confiscar la cola, l’única prova que tenien de què nosaltres estiguérem encartellant”, incideix.
Per a l’activista feminista, les denúncies que han rebut al llarg de l’últim mes mostren el retrocés que s’està vivint en l’exercici del dret a la manifestació, a través d’unes lleis que “han estat fetes per a coartar la llibertat d’expressió i el dret a la manifestació”. Per ara, les tres manifestants han recorregut les denúncies i es troben a l’espera de la resolució dels recursos.
Vox es querella contra Subversives
Fa tres setmanes, la formació d’ultradreta va anunciar a través d’un comunicat que s’havia querellat contra Subversives per unes pintades del rostre d’Abascal amb un tir en el front, aparegudes el mateix 25 d’octubre en diverses zones de Castelló i signades pel col·lectiu. Ara, la formació les acusa d’un delicte d’amenaces, contemplat en l’article 169.2 del Codi Penal; així com d’un delicte d’odi, recollit en l’article 510. Segons va considerar el partit en l’escrit, les pintades “es realitzen amb l’ànim manifestament deliberat de causar el terror, tant a ell [Santiago Abascal], com als seus integrats i simpatitzants”.
No és la primera vegada que Vox utilitza aquest tipus de mecanismes judicials per introduir el seu relat als mitjans de comunicació. És per això que des de Subversives, que encara no han rebut cap notificació de la querella, la qual asseguren que recorreran, consideren que l’estratègia de la formació d’extrema dreta és “generar notícies” i “estar present als mitjans”, sobretot, a causa del moment polític “que hem viscut i vivim, per la situació a Catalunya i el debat d’investidura d’aquesta setmana”. “Ens consta que Vox estava assabentat de les pintades des del primer dia, però és ara quan s’han querellat”, afegeixen.
Intensificació de la criminalització mediàtica
Arran de les pintades del rostre d’Abascal i la querella contra el col·lectiu anunciada per la formació d’ultradreta, s’ha iniciat una campanya de criminalització mediàtica per part de la premsa local i espanyola. Primer va ser Ok diario, per després agafar el relleu els diaris Abc o Castellón Información. Aquest últim, el passat dimarts, atribuïa a les membres de Subversives l’autoria d’unes altres pintades en defensa d’ETA, aparegudes en el municipi de Borriana (Plana Baixa). Segons han denunciat les activistes, l’assemblea “no ha realitzat aquestes pintades” i han subratllat que els diaris només han donat cobertura a les declaracions de Vox, sense contrastar cap informació.
Davant d’aquesta persecució, el col·lectiu ha anunciat que organitzarà diverses activitats antirrepressives, amb l’objectiu de recaptar els diners necessaris per a fer front a les sancions econòmiques que les puguen notificar. “Aquesta repressió, que té com a objectiu atemorir-nos i dividir-nos, no ens aturarà. No callarem davant les seues denúncies. No silenciaran el moviment feminista i antifeixista”, ha conclòs en un comunicat Subversives, qui ja ha rebut mostres de solidaritat d’infinitat de persones que simpatitzen amb l’organització, tant de la ciutat, com d’altres municipis i col·lectius de barri i antifeixistes.