Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un fons d’inversió suec pren el control de quatre centres sociosanitaris de Barcelona

El Grup Colisée, en mans del fons suec EQT, ha adquirit la gestió dels equipaments sanitaris de Blauclínic que presten serveis públics. La gestió privada del centre Isabel Roig, al barri de Sant Andreu, ja acumula deu anys de queixes

Manifestació per una gestió pública al sociosanitari Isabel Roig, el 28 d'octubre de 2021 | Arxiu

Des del mes de juny, quatre centres sociosanitaris fins ara gestionats per l’empresa privada Grup Blauclínic estan en mans del fons d’inversió suec EQT, a través de Colisée, que va anunciar l’adquisició amb una nota de premsa. El grup d’origen francès compta amb més de 6.200 llits residencials en 59 centres a l’Estat espanyol i és la quarta gestora més gran de centres geriàtrics a Europa.

Des de novembre de 2020 és EQT qui controla el grup francès, després d’adquirir la participació majoritària a un altre fons nòrdic, IK VIII Fund. Dos mesos abans, el fons suec havia comprat el portal immobiliari Idealista a Apax Partners. Els quatre centres sociosanitaris de Barcelona que Colisée ha sumat al seu negoci desenvolupen servei públic: Putget Dolors Aleu, Hospital Sant Jordi de la Vall d’Hebron, Isabel Roig i Clínica Barceloneta. A més de la nota del grup empresarial, una treballadora de Blauclínic ha confirmat a la Directa que l’empresa ha estat absorbida i que, tot i que la marca es manté, ja “no és la interlocutora”. Aquest mitjà no havia pogut contactar amb el Grup Colisée en el moment de publicar l’article.

Dels quatre centres de Barcelona de gestió privada, dos són edificis de titularitat pública: el Putget Dolors Aleu, al costat de la plaça Lesseps, i l’Isabel Roig, el sociosanitari de referència del Servei d’Atenció Primària (SAP) Muntanya de Nou Barris. De fet, Trini Cuesta, activista del col·lectiu d’Entitats Sap Muntanya i infermera jubilada, explica que quan es van assabentar del canvi, van reunir-se amb el coordinador general del Consorci Sanitari de Barcelona, Jaume Estany, qui va assegurar que no en sabien res.”L’operació sembla que s’ha fet al marge de les institucions”, denuncia Cuesta.

Tot i que els convenis ja no estan vigents, el departament ha explicat a la ‘Directa’ que mentre no s’aprovi una llei d’harmonització “es mantenen els actuals convenis, contractes i concerts”

El conveni a través del qual tant el centre Putget Dolors Aleu com l’Isabel Roig es van integrar al Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), com a centres d’internament sociosanitaris, està signat pel CatSalut amb Clínica Barceloneta SA -identitat jurídica del grup Blauclínic. Ara, però, és el Grup Colisée, dirigit a l’Estat per Gerard Santfeliu, l’empresa que passa a prestar el servei, ja que, segons indica, integra els equipaments de Blauclínic a la seva xarxa assistencial. El Departament de Salut ha confirmat a la Directa l’adquisició per part de Colisée del 100% del capital de la Clínia Barceloneta –Blauclínic– i afegeix que continua operant amb aquesta mateixa societat, “circumstància que fa que segueixin vigents els actuals contractes i convenis amb CatSalut i per tat no altera la naturalesa de la relació entre aquesta societat i amb Salut”.

Però es dona la circumstància que la vigència de l’acord entre CatSalut i Blauclínic ha vençut. Entre els acords signats consta que el conveni serà vigent a partir l’1 de gener de 2012 fins al 31 de desembre del mateix any, prorrogable anualment, amb una durada màxima de deu anys. Per tant, el termini màxim va finalitzar el gener d’enguany. El departament ha aclarit a la Directa que, mentre no s’aprovi la Llei d’harmonització de les fórmules de gestió no contractuals i d’ordenació funcional dels serveis de salut amb càrrec a fons públics, “es mantenen els actuals convenis, contractes i concerts”.


Un negoci lucratiu per a Colisée

El grup Colisée estén els seus tentacles a través dels serveis per a gent gran i persones amb dependència no només a l’Estat francès i espanyol, sinó també a Bèlgica, Itàlia, la Xina i recentment a Portugal. En total: més de 358 centres residencials, 19.000 professionals i més de 30.600 llits a Europa. A l’Estat espanyol opera des de València, sota la marca La Saleta Care, un grup que va comprar a principis de 2019 per desembarcar-hi i que va reportar-li un increment en la facturació de més del 65%, fins als 96 milions d’euros. “Com darrere hi ha un fons d’inversió que ha de repartir dividends, l’objectiu és el rendiment econòmic”, subratlla Cuesta.

Darrere dels grans grups privats que lideren el rànquing d’operadors com DomusVi, Grupo Vitalia Home, Amavir o el mateix La Saleta Care hi ha fons d’inversió com IGC, CVC Capital Partnets, Creadev o EQT

A més de l’absorció de Blauclínic i, per tant, de la gestió dels centres que gestiona, Colisée també ha anunciat que té previst l’obertura d’una residència i centre de dia per a persones grans a l’avinguda del Paral·lel de Barcelona, que comptarà amb 193 places.

Les residències i alguns serveis sociosanitaris per a gent amb dependència s’han convertit en un negoci molt lucratiu. Per això, darrere dels grans grups privats que lideren el rànquing d’operadors com DomusVi, Grupo Vitalia Home, Amavir o el mateix Grup La Saleta Care hi ha fons d’inversió com Intermediae Capital Group (IGC), CVC Capital Partnets, Creadev o EQT.


Deu anys de queixes

Però abans que aterrés Colisée, el sociosanitari Isabel Roig ja acumulava una llarga llista de crítiques. Durant deu anys, explica Cuesta, “hem recollit queixes d’usuaris sobre la mala qualitat del servei. Fins i tot, la filla d’una dona que va morir ingressada va interposar una denúncia als jutjats”. Molts pacients ingressen al centre, derivats de l’Hospital de la Vall d’Hebron per recuperar-se d’una operació o d’un episodi greu de salut, però segons Cuesta, n’hi ha molts que no milloren o fins i tot empitjoren, a causa de la manca d’atenció de qualitat.

Abans que aterrés Colisée, el sociosanitari Isabel Roig ja acumulava una llarga llista de queixes “sobre la mala qualitat del servei”, denuncia Trini Cuesta

Des de la coordinadora SAP Muntanya i la comissió de salut veïnal del Districte de Sant Andreu consideren que el principal problema és “la manca de personal que pateix el centre”. Per aquesta raó van demanar informació sobre el nombre de professionals per a cada lloc de treball i categoria existents i la memòria econòmica de 2018-2019. Com que no obtenen cap resposta, enguany van recórrer a la Llei de Transparència i Bon Govern de la Generalitat que va comunicar que una entitat privada prestadora de serveis públics “no està obligada a subministrar la informació referent a la plantilla de personal de què disposen” i que “el Servei Català de la Salut no disposa d’aquesta informació”.

El que sí que van poder comprovar –informació a la qual ha tingut accés la Directa– és que el centre sociosanitari Isabel Roig va tancar el 2018 amb un benefici net de 292.000 euros i el 2019 de 325.000.

Des de la Coordinadora SAP Muntanya denuncien que el resultat de la gestió privada d’aquests serveis “és una precarització de les condicions laborals, menys recursos i menys personal, factors que afecten negativament al dret dels malalts a tenir una atenció digna”. Per tant, reclamen una gestió pública que, en el cas del centre sociosanitari Isabel Roig, es podria fer a través del Parc Sanitari Pere Virgili. De moment, mentre encara esperen el resultat d’una auditoria dels centres sociosanitaris a Catalunya que CatSalut va adjudicar a Deloitte, el juliol de 2020, per 290.000 euros, un fons d’inversió ja en controla quatre a Barcelona.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU