Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un grup de matons assetja el nou espai veïnal okupat a l'Eixample de Barcelona

L'immoble feia una dècada que estava abandonat i ha estat batejat com La Mecànica pels tres col·lectius que l'han recuperat: La Xarxa de Suport mutu de la Sagrada Família-el Poblet, la Comuna d'aliments i el Sindicat d'Habitatge de l'Eixample Dret, que han denunciat el propietari i sis persones més per amenaces i coaccions

Moment en el qual es va fer pública l'okupació de La Mecànica el passat dilluns 30 de novembre | Arxiu

La Dreta de l’Eixample, en concret el barri de la Sagrada Família, té un nou espai de trobada veïnal des del passat dilluns dia 30 de novembre. Els tres col·lectius que han recuperat l’immoble ubicat al número 487 del carrer Aragó –entre Castillejos i Padilla– van entrar-hi una setmana abans de fer-ho públic per evitar un desallotjament exprés, i ho han aconseguit. Tanmateix, la pressió de la propietat i el grup de matons que l’acompanya no cessa, amb el pretext que el local era el seu magatzem privat on guardaven coses, afirmació que diverses veïnes dels edificis adjacents neguen.

L’edifici té dues plantes i s’hi accedeix mitjançant una gran persiana. Les okupants l’han batejat com La Mecànica perquè havia estat un taller de cotxes abans de passar a l’estat d’abandó en el qual la propietat l’ha mantingut durant deu anys. L’empresa de promoció immobiliària, Montemar S.A., és qui figura darrere de la titularitat de la finca, i Antonio Martínez Rubio la persona que consta com a administrador únic de la societat.

L’empresa de promoció immobiliària, Montemar S.A., és qui figura darrere de la titularitat de la finca, i Antonio Martínez Rubio la persona que consta com a administrador únic de la societat

Des del primer moment en què es va fer córrer la veu de l’okupació, les activistes denuncien que estan sent assetjades per homes relacionats amb la propietat. “Abans de la roda de premsa de dilluns es va presentar la propietat amb quatre persones darrere que portaven eines per forçar la porta”, assegura una portaveu de La Mecànica. Les activistes es van ficar davant, els van persuadir d’executar un desallotjament il·legal i van aconseguir que els Mossos d’Esquadra els identifiquessin.

L’endemà, grups de matons sense elements identificatius visibles, tots ells formats per homes corpulents de mitjana edat, van prosseguir amb la seva estratègia d’intimidació, passant per davant de l’espai veïnal i fent fotografies des de la vorera de davant a les persones que s’hi concentraven a la porta per protegir-lo de l’amenaça de desallotjament. Les okupants expliquen que en un moment, un d’ells es va parar davant seu i els va advertir “veurem quants sortiu vius d’aquí, vindrem molts”.

Protesta contra Antonio Martínez Rubio a la seu d’Automòbils Dimarán, societat en la qual el propietari del local de La Mecànica també figura com a administrador únic |Sergi Richards

 

Aquesta amenaça explícita va provocar que les veïnes truquessin als Mossos, que segons expliquen van trigar una hora a aparèixer. “Ell ja havia marxat i no el van identificar, però tenim fotografies seves i el vam veure parlar amb el propietari”, afirmen des de La Mecànica, al mateix temps que confirmen que la policia sí que va poder identificar dos homes més que durant tot el dia passaven per allí increpant i fent gestos amb la mà de tallar el coll. “Teníem una sèrie d’activitats muntades que no vam poder fer per aquesta situació; cinc persones més es van acostar corrent cap a les set de la tarda per intentar entrar al local i vam haver d’abaixar corrents la persiana”, recorden.

La propietat no ha interposat cap denúncia contra les okupants, extrem que avala la hipòtesi que segueixen optant per fer-los fora de forma il·legal

Tots aquests episodis succeïts entre dilluns i dimarts van portar els col·lectius a decidir fer un pas endavant i denunciar els fets a comissaria com a presumptes delictes d’amenaces i coaccions, que haurien estat comesos per les set persones que s’ha aconseguit identificar i fotografiar. La denúncia es va incorporar a les diligències obertes pels Mossos arran de l’okupació i de les diferents intervencions que han hagut de fer pels incidents anteriorment relatats, dels quals els agents van aixecar sengles atestats. Es dona la circumstància que la propietat no ha interposat cap denúncia contra les okupants, extrem que avala la hipòtesi que segueixen optant per fer-los fora de forma il·legal.

No obstant això, La Mecànica ha decidit no quedar-se de braços plegats i dimecres a la tarda una cinquantena de persones van marxar des del nou espai veïnal fins a la seu del concessionari Automòbils Dimarán, a tocar de la cantonada del mateix carrer Aragó amb Roger de Flor, societat anònima de la qual Antonio Martínez Rubio –amb múltiples càrrecs a diferents empreses– també figura com a administrador únic. Rere una pancarta amb el lema “Antonio Martínez Rubio contracta matons per fer fora les veïnes”, les manifestants van demostrar la seva voluntat de resistir i desenvolupar el seu projecte comunitari, malgrat que la mateixa nit els matons van tornar altre cop a fer acte de presència.


Un espai obert al barri

El projecte veïnal de La Mecànica està impulsat per la Xarxa de Suport mutu de la Sagrada Família-el Poblet, la Comuna d’aliments i el Sindicat d’Habitatge de l’Eixample Dret. La Xarxa de Suport mutu va néixer arran de la pandèmia de la COVID-19 “per donar resposta allà on les institucions no han arribat” i han desenvolupat projectes com l’Armari del Poblet, per intercanviar roba de segona mà, o l’Escoleta Popular, que té previst arrencar els acompanyaments a infants el mes vinent al nou espai okupat.

Per la seva banda, La Comuna també és un col·lectiu de recent creació i les seves membres s’organitzen per reciclar aliments al mercat i els comerços del barri cada dissabte, evitar que es llencin a les escombraries i –juntament amb donacions de veïnes– garantir el dret a l’alimentació. Finalment, el Sindicat d’Habitatge de l’Eixample Dret és el col·lectiu més veterà i ja fa dos anys que lluita pel dret a l’habitatge, contra els desnonaments i la gentrificació.

Els col·lectius asseguren que l’okupació s’ha produït després de demanar a l’ajuntament que els cedissin un espai segur on poder trobar-se i dur a terme les seves activitats: “Només hem rebut negatives i evasives”

Segons afirmen al manifest “hem decidit alliberar aquest espai abandonat per defensar una vida on les nostres necessitats no estiguin supeditades al capital”. Al seu torn, carreguen contra els governs espanyol i de la Generalitat, així com l’Ajuntament de Barcelona, en considerar que han continuat “sense aplicar les mesures que aportessin solucions a les misèries que vivim als nostres barris. És més, el que han fet és posar-se al servei dels rics”.

Els col·lectius asseguren que l’okupació de La Mecànica s’ha produït després de demanar a l’ajuntament liderat per Ada Colau que els cedissin un espai segur on poder trobar-se i dur a terme les seves activitats: “Només hem rebut negatives i evasives”. La presentació del projecte i el seu manifest van cloure amb un clam conjunt que han adoptat com a lema: “No ens conformem amb sobreviure. Tenim clar que a través de l’organització, el suport mutu i la lluita crearem noves formes de viure i tornarem al poble allò que és del poble”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!