Explorem la tasca de diversos col·lectius, grups de voluntariat i associacions del centre de Barcelona que acompanyen joves migrats sense família que viuen al carrer, els reparteixen bosses de menjar i habiliten espais comunitaris perquè puguin celebrar plegats el ritual diari de l'iftar, el trencament del dejú durant el període del ramadà, que va acabar aquest dimecres, 12 de maig
maig 14, 2021
El ramadà significa, per a la comunitat musulmana, una de les celebracions més sagrades, que es viu amb un fort sentiment de família. Durant un mes es practica dejú per posar-se en la pell d’aquells qui menys tenen. Però com el viuen els joves migrants que han arribat sols a Barcelona?
Dos col·lectius de la ciutat s’asseguren que cada tarda aquests joves, molts d’ells menors no acompanyats, puguin celebrar l’iftar, o trencament del dejú, en comunitat i amb un plat calent.
A l’Ateneu del Raval, el col·lectiu Jardins de Sant Pau, que treballa durant tot l’any amb aquests joves que viuen al carrer, prepara cada tarda durant el més sagrat més de seixanta bosses amb harira –sopa marroquina– calenta, i altres aliments que després es reparteixen al parc de les Tres Xemeneies, per acompanyar els joves en aquesta celebració.
Al mateix temps, a l’Hospital de Campanya de Santa Anna, l’associació Dones Marroquines de Catalunya junt amb un equip de voluntàries d’aquesta parròquia, també està preparant el menjar per a la celebració. Després de recitar uns càntics de l’Alcorà, els joves trenquen el dejú en comunitat en un menjador muntat al pati de la parròquia.
Amb l’Associació Dones Marroquines de Catalunya, a la Parròquia de Santa Anna, abans de trencar el dejuni, es crida a la pregaria i es reciten uns càntics de l’Alcorà. | Júlia Arnau Allué
Tots els paquets de menjar es porten en carros des de l’Ateneu del Raval fins al parc de les Tres Xemeneies on es repartiran entre els joves i tots aquells que ho necessitin. | Júlia Arnau Allué
El Col·lectiu Jardins de Sant Pau prepara més de seixanta bosses amb els àpats tradicionals del ramadà, com la harira –una sopa típica del Marroc– , ous y “msemen”, un pa tradicional, a més dels dàtils per trencar el dejú. A la foto, Noemí y la Marcelle. | Júlia Arnau Allué
La shebaquia es un dolç tradicional durant la celebració del ramadà. | Júlia Arnau Allué
La Malika y la Merche dues voluntàries del Col·lectiu Jardins de Sant Pau preparen racions amb tres dàtils, aliment amb el que trenquen el dejú. | Júlia Arnau Allué
La Faouzia Chati, directora de l’associació Dones Marroquines de Catalunya, s’encarrega cada dia de preparar la harira per a les més de cinquanta persones que assisteixen a la parròquia de Santa Anna per celebrar l’iftar. La resta de voluntàries y voluntaris s’encarreguen de repartir tots els aliments en safates. | Júlia Arnau Allué
Una voluntària de l’hospital de campanya de Santa Anna reparteix harira. | Júlia Arnau Allué
L’Id al-Fitr és la festa de fi de ramadà: ha acabat el dejuni d’un mes. Les voluntàries del col·lectiu Jardins de Sant Pau ho han celebrat amb un esmorzar al parc de les Tres Xemeneies amb alguns dels nois amb qui treballen, alguns d’ells voluntaris també en aquesta iniciativa. | Júlia Arnau Allué
La Kawtar, membre del col·lectiu, pinta un cor amb henna al braç de l’Ayoub. | Júlia Arnau Allué
Al final de tot, s’han pintat entre ells amb henna la paraula ‘oummi’ (mare en àrab), entre altres coses. | Júlia Arnau Allué
L’Id al-Fitr és la festa de fi de ramadà: ha acabat el dejuni d’un mes. Les voluntàries del col·lectiu Jardins de Sant Pau ho han celebrat amb un esmorzar al parc de les Tres Xemeneies amb alguns dels nois amb qui treballen, alguns d’ells voluntaris també en aquesta iniciativa. | Júlia Arnau Allué