Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un supermercat Aldi soterrarà la vil·la romana del Roser de Calella

La Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella lluita des de l'any 2020 per aturar el projecte de construcció d'un supermercat Aldi sobre unes restes arqueològiques mil·lenàries

Obres sobre el jaciment romà de Calella | Arxiu

La preservació de la memòria històrica, en tant que és fonamental per generar identitat col·lectiva, també ho és per saber d’on venim i “fomentar un vincle amb la humanitat passada i futura”. Amb aquesta filosofia, la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella lluita perquè la construcció d’un supermercat Aldi no invisibilitzi unes restes arqueològiques d’una vil·la romana encabida en el que va ser un centre de producció vitivinícola dels segles I aC i I dC.

Segons expliquen des de la plataforma, el projecte de construcció del supermercat malmet les restes i els treu valor perquè, tot i que la intenció del govern municipal sigui convertir el jaciment en un museu, “no es tracta només de conservar d’alguna manera, sinó d’una manera que tingui sentit”. Per aquest motiu reivindiquen un nou projecte perquè les futures generacions puguin gaudir d’aquest tresor del patrimoni de la vila. La lluita de l’entitat fa més de dos anys que dura i va consolidar-se per fer front els fets succeïts el febrer del 2019, quan es va aprovar el canvi en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del municipi de Calella. Aquesta modificació del  POUM va ser la que va donar llum verda a la construcció del supermercat Aldi, amb els vots de l’equip de govern municipal (format pel PDeCAT i el PSC).

La plataforma va publicar un manifest que assegurava que tirar endavant amb la construcció “invisibilitza les restes de la vil·la i les deixa en un espai que no les posa en valor”, “afecta la integritat del jaciment” i “subordina el patrimoni col·lectiu a interessos privats”

Poc després, la plataforma va publicar un manifest que assegura que tirar endavant amb la construcció “invisibilitza les restes de la vil·la i les deixa en un espai que no les posa en valor”, “afecta la integritat del jaciment” i “subordina el patrimoni col·lectiu a interessos privats”. L’entitat demana al consistori i a l’empresa que reconsiderin la ubicació del supermercat i el traslladin més al nord, on no hi ha restes arqueològiques. També demanen a la Generalitat que intervingui per “fer complir el sentit autèntic i profund que es proposa la legislació sobre patrimoni cultural (LPCC)”.

Un centenar llarg de veïns i veïnes del poble i més de mig miler de tot el país han signat el manifest, de manera que la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella és conscient que no estan soles en la seva reivindicació. La lluita continua més activa que mai i ha tingut diversos episodis recents. El 17 de març van demanar al president Pere Aragonès que intercedeixi per aturar les obres i poder convertir el jaciment en un jardí arqueològic. El 15 de juny, membres de la plataforma van ser a la Tribuna d’Arqueologia celebrada al Palau Marc de Barcelona. En aquesta activitat organitzada pel Departament de Cultura van criticar el projecte, assegurant que alguns dels pilotatges i enceps de la construcció “destrueixen, malmeten i mutilen parts del jaciment i l’invisibilitzen per sempre”.


Les obres no s’aturen

Encara que es descobrís el jaciment del Roser-Mujal, les obres continuen i la plataforma en fa un seguiment gairebé al minut. Més enllà del suport popular, la plataforma ha trobat en els Comuns i la CUP la seva gran aliança en la lluita. Des d’aquestes formacions insisteixen que han fet tot el possible legalment per buscar els mecanismes i les solucions per frenar el projecte, però la CUP apunta “buscarem tots els mecanismes i anirem a instàncies superiors”. Els anticapitalistes defensen que “qualsevol contracte es pot trencar” i asseguren que “si es volgués aconseguiríem vies legals per frenar aquest projecte, però no hi ha voluntat”, assenyalant així la resta de forces polítiques representades al Ple municipal.

jaciment romà Calella
Les obres continuen sobre el jaciment de la vil·la romana del Roser |Arxiu

La plataforma denuncia que, a mesura que han anat avançant els treballs de construcció, s’han anat produint noves destrosses. “La vil·la ha quedat irremeiablement fragmentada i espatllada”, lamenten. D’aquesta manera, si no hi ha un gir de 180 graus, el supermercat serà una realitat i el jaciment es convertirà en un museu, mentre a sobre s’hi construirà un edifici de sis plantes amb dos nivells de pàrquing, un supermercat i tres plantes de pisos.


Reunió amb la Generalitat

Des de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella han explicat a la ‘Directa’ que recentment els ha arribat una confirmació per reunir-se amb la directora general de Patrimoni de Catalunya, Sònia Hernández i la cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia, Maite Miró, per tractar la situació de les restes arqueològiques afectades per la construcció de l’Aldi.

La reunió arriba, després que la Plataforma hagi compartit per diversos canals de comunicació la carta que des de l’entitat dirigeixen al president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. A la missiva s’ha reclamat accions fermes davant  “l’espectacle lamentable i agònic de destrucció progressiva del patrimoni històric, dut a terme amb el vistiplau dels qui tenen la responsabilitat de protegir-lo”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!