Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un videojoc promou les dones dins les vocacions científiques i tecnològiques

L’organització WIGES desenvolupa '3 Chicas in Tech', un videojoc que visibilitza figures femenines referents de les STEM (acrònim en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) com Katerine Johnson, Ángela Ruiz Robles o Ada Lovelace

| Arxiu

Encara avui dia existeix una gran bretxa de gènere dins les vocacions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques en anglès). Segons dades elaborades per l’Observatori de la Igualtat de Gènere, a Catalunya només el 8% de totes les dones universitàries són titulades en graus d’enginyeria o arquitectura. Una estadística que contrasta amb el percentatge d’homes que assoleix aquestes titulacions, un 27,8%. De la mateixa manera, només el 30,9% de l’ocupació en les branques laborals d’informació i comunicació correspon a les dones, davant del 69,1% d’homes que treballen en aquests àmbits. És degut a aquestes desigualtats que la Fundació Esplai va començar la campanya #ChicasInTech, que des del 2018 promou la figura femenina dins les STEM.

En col·laboració amb aquesta campanya, l’organització sense ànim de lucre Women in Games España (WIGES) publica 3 Chicas in Tech, un videojoc per a Windows i Mac que ja està disponible a la pàgina web de Fundació Esplai de forma gratuïta i en català. L’obra té l’objectiu de visibilitzar i promoure les dones en els camps de la tecnologia i la ciència a través d’una experiència interactiva en què la protagonista coneix diferents personatges històriques.

Les jugadores hauran de cooperar amb Ángela Ruiz Robles, la mestra lleonesa nascuda el 1895 a qui hauran d’ajudar per a crear l’artefacte precursor del llibre electrònic

En el videojoc s’encarna la Sofia, una noia que vol dedicar-se al món de la ciència i la tecnologia. La protagonista viatja fins al Centre de Dones Enginyeres, on haurà d’intentar ajudar les dones que hi treballen. Ada Lovelace és una d’elles. Nascuda el 1815, és coneguda com la primera programadora de la història i, dins del joc, hem de col·laborar amb ella perquè pugui desenvolupar el seu algoritme informàtic. La Sofia també coneixerà Katerine Johnson (1918-2020), la matemàtica afroamericana que va encarregar-se de calcular la trajectòria del vol de l’Apol·lo 11 a la Lluna. I de la mateixa manera, les jugadores hauran de cooperar amb Ángela Ruiz Robles, la mestra lleonesa nascuda el 1895 a qui hauran d’ajudar per a crear l’artefacte precursor del llibre electrònic.

Videojoc tres chicas in tech |Arxiu

 

Aquest seguit de protagonistes van ser escollides directament per nenes i joves participants de la campanya #ChicasInTech. Unes participants que, tot i només poder seleccionar tres finalistes, van haver de decidir entre més de quinze dones referents de les STEM. Entre elles, personatges com Rosalind Franklin, descobridora de l’estructura molecular de l’ADN; Stephanie Kwolek, inventora del kevlar, el material de les armilles antibales; o Hedy Lamarr, inventora de la tecnologia que ha permès el desenvolupament de les connexions wifi. D’altra banda, les enquestades també van tenir poder de decisió pel que fa a aspectes del disseny de l’obra com la seva estètica píxel art, l’ambientació de ciència-ficció o el gènere del videojoc.

3 Chicas in Tech es basa en la resolució de puzles senzills i el progrés a través d’escenaris de plataformes. Amb tot, el Centre de Dones Enginyeres i els diferents objectius a complir són simplement una excusa a partir de la qual la jugadora ha de prendre consciència de l’existència de dones referents dins la ciència i la tecnologia. El videojoc, per tant, no se centra en la dificultat o el repte, sinó en la coneixença de les seves protagonistes i la participació en la seva història. “La idea de crear un videojoc va sorgir arran de la necessitat de crear un recurs que fos educatiu i també divertit a la vegada”, comenta Noelia Fort, tècnica de la Fundació Esplai i coordinadora del projecte. “Volíem crear un recurs molt versàtil, que pogués funcionar amb nenes i joves de totes les edats”, continua.

Les protagonistes van ser escollides directament per nenes i joves participants de la campanya #ChicasInTech. Unes participants que, tot i només poder seleccionar tres finalistes, van haver de decidir entre més de quinze dones referents de les STEM

Gisela Vaquero, cofundadora de WIGES i directora de 3 Chicas in Tech, fa èmfasi en la influència que tenen els videojocs al seu públic: “Són un mitjà d’informació cultural que determina moltes conductes i formes de pensar en els jugadors i jugadores que, a més, passen moltes hores exposades”. Per això mateix, també recalca la importància de “generar videojocs amb personatges femenins que siguin forts, empoderats, independents i líders” per a poder crear així noves conductes en les nenes i joves jugadores. Woman in Games España, creadora de 3 Chicas in Tech, és una organització que tracta d’ajudar i promoure a les dones desenvolupadores i jugadores de videojocs. A banda de projectes com aquesta obra, també realitzen activitats com tallers de disseny i programació, trobades no-mixtes o investigació i difusió de dades sobre les dones en la indústria.

Amb el desenvolupament de 3 Chicas in Tech, des de WIGES han volgut sortir dels estereotips de gènere que usualment observen dins la cultura del videojoc per a crear una obra curta i senzilla, però amb un clar fi pedagògic i constructiu. Noelia Fort comentava el següent en referència a 3 Chicas in Tech, “crec que en un sector tan masculinitzat com els videojocs, on es reprodueixen violències masclistes el dia a dia, és important que hi hagi cada vegada més jocs i continguts que trenquin amb aquests estereotips, rols i formes de pensar i comportar-nos”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU