Arriba la traducció al castellà de Toolkit, una guia pràctica que acumula, en les seves 526 pàgines, recursos i exemples per acabar amb la violència masclista des d’una perspectiva comunitària
i interseccional amb totes les formes d’opressió. Un treball desenvolupat per Creative Interventions (CI), que va néixer el 2004 a Oakland, als Estats Units, inspirada en Incite! Women, Gender Non-Conforming, and Trans people of Color Against Violence, una organització d’àmbit estatal nascuda l’any 2000. Aquell mateix any, milers de persones, la majoria de comunitats racialitzades, es van trobar en una primera conferència “El color de la violència” a Santa Cruz, per trobar respostes comunitàries per fer front a la violència, allunyades del que el sistema ofereix: punitivisme, càstig, policia i presons. Aquesta experiència va posar les llavors d’aquest treball.
Creative Interventions (CI) va néixer el 2004 a Oakland, als Estats Units, inspirada en Incite! Women, Gender Non-Conforming, and Trans people of Color Against Violence, una organització d’àmbit estatal nascuda l’any 2000
A primeres, les més de 500 pàgines d’aquest manual, descarregable i públic, poden espantar. Però tenen tot el seu sentit: acumulen tres anys de treball pràctic. La primera part ens situa en perspectiva: la intervenció comunitària o justícia transformadora que “demana ajuntar-nos per crear respostes que siguin equilibrades, sensates i reflexionades. Construir des dels nostres vincles”, expliquen. Aquesta mirada recomana que totes les persones s’impliquin, i convida a involucrar, fins i tot, “les persones que han fet el mal” com a aliades potencials. L’ús del llenguatge i la terminologia és quelcom important (i controvertit) i proposen escapar d’etiquetes com la paraula agressor perquè, segons el CI, no permeten la transformació. Les següents pàgines estan plenes de pràctiques detallades i exemples reals per anar seguint.
Es tracta d’un manual basat en la saviesa de generacions anteriors i en les respostes creatives que han sortit de les comunitats per fer front a la violència interpersonal. Tal com exposen des de l’equip de traducció, aquest treball arriba a les nostres mans rere la necessitat de tenir eines transformadores que serveixin a les comunitats LGTBQI, on també es donen relacions i situacions de violència: en els cercles de lluita, en les relacions d’intimitat. I té com a objectiu principal generar transformacions comunitàries i trencar amb la individualització de la violència que perpetua el sistema.