És la tercera vegada que membres de l’empresa de desallotjaments extrajudicials Antiokupa Tarraco es presenten a l’edifici del carrer Sant Salvador del barri barceloní de Gràcia, on viu Ana amb el marit i la seva filla de tretze anys. La família denuncia assetjament i amenaces, tant presencialment com per telèfon, i ha interposat una denúncia davant els Mossos d’Esquadra amb el suport del Sindicat d’Habitatge de Gràcia.
Fa més d’un any i mig que Ana va començar a viure al pis del barri de Gràcia com a cuidadora interina d’una senyora gran, i des del desembre de 2022, amb el consentiment de la família, també comparteix l’habitatge amb la seva filla menor d’edat i el seu marit. A principis d’any, quan la senyora que cuidava va morir, Ana va començar a buscar una alternativa habitacional, però pel fet de trobar-se en situació administrativa irregular no pot signar cap contracte de lloguer. “Vaig intentar contactar amb la propietat sense èxit per intentar arribar a un acord adaptat als meus ingressos, ja que faig unes hores cuidant gent gran”, explica la veïna.
L’empresa contractada per la propietat, Antiokupa Tarraco, té com a administrador únic Andrei-Gabriel Samoca i la seva seu es troba a Mont-roig del Camp
La propietària del pis que consta al Registre de la Propietat és Maria-Rosa Guillén Cabrol i Amat Immobiliaris l’empresa que l’administra. Després de parlar amb el veïnat, el Sindicat ha confirmat a la Directa que la propietària té el bloc sencer, però ja hauria venut dos pisos i n’està reformant un altre. Alhora, les activistes van contactar amb el grup immobiliari per advertir que estaven permetent que “matons” accedissin a l’edifici, però Amat va respondre que qui estava cometent un delicte era Ana, ocupant el pis. Per la seva banda, la immobiliària assegura a la Directa que no han contractat Antiokupa Tarraco i que l’habitant del pis no s’ha posat en contacte amb Amat, més enllà d’un correu del Sindicat. “Estem disposats i oberts a parlar-hi i transmetre el missatge a la propietat”, exposen.
L’empresa que estaria actuant en nom de la propietat, Antiokupa Tarraco, té com a administrador únic Andrei-Gabriel Samoca i la seva seu es troba a Mont-roig del Camp. Al web es defineixen com “especialistes en desokupar i recuperar immobles, d’okupes i inquilins morosos, mitjançant la mediació amb departament jurídic propi”. Pel Sindicat, darrere aquesta definició, s’amaguen “amenaces, assetjament i agressions a famílies vulnerables” i asseguren que, malauradament, són pràctiques “molt comunes”.
L’última visita de l’empresa antiokupa va tenir lloc ahir, dimarts 18 d’abril, cap a quarts de vuit del matí. Dos homes van accedir al portal i es van dedicar a picar a diferents timbres de l’edifici. Per aquesta raó, un veí va trucar als Mossos d’Esquadra i dues patrulles van fer acte de presència, però no van arribar a parlar amb Ana, que es trobava a casa.
Amenaces per telèfon i la porta rebentada
“La primera vegada que van venir, es van dedicar a intimidar-nos”, recorda la denunciant. Era el 27 de març a la tarda i l’afectada se’ls va trobar davant la porta del seu domicili quan tornava amb la seva filla cap a casa. “Hi havia tres homes corpulents amb unes samarretes negres amb una inscripció de l’empresa Antiokupa Tarraco”, descriu. Segons ha fet constar a la denúncia, li van dir que venien de part de la propietària, que havia de marxar i que era “una simple cuidadora”. “La van acorralar i pressionar perquè marxés, sense cap ordre judicial”, especifiquen des del Sindicat. De fet, per ara, no tenen constància que hi hagi cap procediment judicial obert.
Els fets més greus, que també s’inclouen en la denúncia, van succeir la matinada del passat 7 d’abril quan la família estava dormint. Passats dos quarts de tres, van sentir soroll i cops, i quan Ana va apropar-se a la porta d’entrada del pis va veure que estava totalment trencada i oberta. També havien rebentat el vidre d’una finestra del costat, que dona a l’escala. “Vaig veure per la finestra com un home encaputxat baixava les escales”, denuncia. Fins i tot la veïna del davant va sortir de casa espantada i el veí de dalt va trucar els Mossos, que únicament van comunicar-li que denunciés els fets.
Ana ha tornat a comissaria per ampliar la denúncia i incloure els missatges amenaçadors que està rebent per telèfon mòbil. Entre les comunicacions hi ha clares amenaces, com “No tienes miedo por tu hija verdad?”, “te vamos a joder la vida, si no quieres finalizar esto de modo voluntario”, “Desbloquea el número que te escribió. Y llegar a un acuerdo. Si no te vamos a joder la vida”. Així mateix, també han deixat per escrit un missatge racista: “Hijo de la gran puta. Peruano de mierda”.
La família d’Ana viu sota pressió i amb la por al cos. La situació, denuncien des del Sindicat, els obliga a estar “constantment en alerta, sense poder fer una vida normal. A més, la tensió té conseqüències en la seva salut”. Afortunadament, afegeix Ana, el veïnat li fa costat.