Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una guia del Ministeri de Treball espanyol qüestiona malalties com la fibromiàlgia

El Govern espanyol ha editat una Guia per a metges i metgesses que relaciona malalties com la fibromiàlgia o la síndrome de fatiga crònica (SFC) amb factors psicològics i i posa més obstacles per accedir a atenció mèdica i pensions. La publicació del document, que ha posat en peu de guerra a entitats de malaltes i especialistes, coincideix amb la difusió d’un estudi de la Universitat de Stanford (EUA) que demostra l’origen biològic del SFC

Concentració de suport de la Plataforma PAICAM a Naty López Gama | Freddy Davies

A partir d’ara les malaltes de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica (SFC) ho tindran encara més difícil per accedir a atenció mèdica i prestacions socials. El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social espanyol ha fet pública una guia per als metges i metgesses d’atenció primària i també dels Tribunals Mèdics que vincula aquestes i altres malalties amb factors psicològics. La mesura ha posat en peu de guerra les associacions de persones afectades, les quals denuncien que no s’ha tingut en compte els avenços científics dels darrers anys i es proposen tractaments que “poden ocasionar greus perjudicis per a la salut”.

En un comunicat que compta amb el suport de més de 25.000 signatures i 150 entitats, asseguren que “és una guia que empitjora la situació social i laboral dels pacients”. L’advocat del Col·lectiu Ronda Jaume Cortés ho explica amb més contundència: “l’Administració vol impedir que aquestes malaltes (la majoria són dones) tinguin accés a les pensions que els corresponen”, responent només a “criteris econòmics” en lloc de sanitaris. Amb vint anys d’experiència representant el col·lectiu als tribunals, Cortés denuncia que el document “s’ha aprovat sense cap mena de consens amb especialistes i entitats de malaltes, ni cap criteri científic”, i s’hi diuen “bestieses importants”.


Manca d’investigació, atenció mèdica i prestacions

El document, titulat “Guia d’Actualització en la Valoració de Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica, Sensibilitat Química Múltiple, electrosensibilitat i Trastorns somatomorfs. 2ª Edició”, posa en el mateix sac quatre malalties del sistema immunològic i neurològic i els Trastorns somatomorfs, que és com darrerament s’anomenen els trastorns psicosomàtics o d’origen psicològic.

La Guia posa en el mateix sac quatre malalties del sistema immunològic i neurològic i els Trastorns somatomorfs, que és com darrerament s’anomenen els trastorns psicosomàtics o d’origen psicològic

Es tracta d’una autèntica garrotada per un col·lectiu que ja porta anys denunciant la discriminació que pateixen respecte a altres malalties per la manca d’investigació, d’atenció mèdica i d’accés a prestacions socials. Es calcula que fins a un 5% de la població mundial podria patir alguna d’aquestes malalties i més del 90% són dones. També es denuncia discriminació en clau de gènere. Fa no massa anys va passar el mateix amb una altra malaltia que avui gaudeix de ple reconeixement: l’esclerosi múltiple.

Aquestes malalties, anomenades amb el genèric de síndromes de sensibilització central (SSC), són patologies cròniques i complexes que poden arribar a ser invalidants. Els símptomes són fàcils d’explicar per les malaltes –infecció rere infecció, migranyes o altres desordres neurològics, dolor i esgotament aguts—però no tan fàcil de determinar el seu origen a través de les proves mèdiques habituals.


“Un enorme pas enrere”

Per celebrar el Dia Mundial del SFC, el passat 12 de maig, les associacions van sortir al carrer a denunciar un document que representa “un enorme pas enrere”, segons Montse Reyes, activista de la PAICAM, la Plataforma d’afectades de l’ICAM (el tribunal mèdic català). Arreu de l’Estat les entitats de malaltes s’han manifestat davant de 33 seus de l’INSS. A Barcelona la convocatòria la van impulsar les entitats DOLFA, Fibroapoyo i la PAICAM, i va reunir una vintena de persones per reclamar la retirada immediata del document de la discòrdia.

Montse Reyes, activista de la PAICAM, explica que a Catalunya “estan vetant especialistes i donant d’alta persones malaltes, i et deriven a la sanitat privada quan ja no saben què dir-te, així que ja no tens dret ni a baixes ni a incapacitats de cap mena”

Reyes, que pateix diverses d’aquestes patologies, explica que aquí a Catalunya la situació ja era greu abans de la publicació de la Guia. “Estan vetant especialistes i donant d’alta persones malaltes, i et deriven a la sanitat privada quan ja no saben què dir-te, així que ja no tens dret ni a baixes ni a incapacitats de cap mena”, es queixa. I “ara”, afegeix, “en lloc de fer la investigació que estem reclamant ens responen amb un document que diu que les nostres malalties són psicològiques”. “És un retard de vint anys mentre als EUA estan fent avenços”.


Als EUA descobreixen com detectar el SFC

Fa pocs mesos, la Universitat de Stanford (EUA) feia públic un estudi que planteja per primera vegada un mètode diagnòstic per demostrar la presència de la síndrome de fatiga crònica (SFC) a través d’una anàlisi de sang. És l’avenç científic més important fins al moment sobre aquestes patologies i donaria resposta als qui vinculen el SFC amb factors psicològics. L’autor principal de l’estudi, el prestigiós catedràtic de bioquímica i genètica Ron Davis, assegura que es tracta d’una “prova científica de què la malaltia no és una invenció de la ment del pacient”.

Tot i els darrers avenços científics, per què es continua intentant ocultar la realitat d’aquestes malalties? Dir que una malaltia psicosomàtica és equivalent a ocultar el seu origen biològic, i ens allunya encara més de la cerca d’un tractament per a les persones que la pateixen.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!