Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una setmana per fer créixer les economies transformadores illenques

Per cinquè any consecutiu, l'economia social i solidària de les Illes treu pit i es visibilitza, el dissabte 28 de setembre, amb la Fira del mercat social en els jardins de la Misericòrdia de Palma, on s'agruparan en un mateix espai moltes de les iniciatives Illenques. Enguany a més, les organitzadores expandeixen la fira amb una setmana "de les economies transformadores" que s'estendrà des del 20 fins al 28 de setembre

Una imatge de la fira de l'any passat | Arxiu

“Estirar” la Fira és una de les tres grans novetats de la cinquena edició de la Fira del mercat social de les Illes: “en lloc de tenir una Fira farcida d’activitats, hem volgut fer de la setmana prèvia a la fira, la setmana de les economies transformadores, on diverses entitats duran a terme activitats de reflexió i sensibilització i, en el cas dels comerços, faran descomptes i ofertes especials. Tot amb la intenció de deslocalitzar la Fira i arribar a més gent; així com tenir més presència a la part forana”, explica Arena Petit, membre de Bauma S.Coop, una cooperativa que treballa en l’organització del Mercat Social.

Els altres dos canvis respecte a les edicions anteriors són què la fira redueix a un dia, el dissabte 28, i que el mateix dia -com a novetat importada d’altres Fires del Mercat Social de la resta de l’estat- realitzaran una Install Party. Des de l’organització expliquen que “a part que els expositors, a la fira, s’habilitarà aquesta zona amb una wifi potent on poder-se donar d’alta immediata a diferents serveis. Només amb el DNI i un IBAN es podrà fer la migració a serveis ètics tant de mobilitat [ecotxe, necessari dur carnet de conduir], com serveis financers [Coop57 o Fiare], assegurances [Arç, s’ha d’aportar la pòlissa actual] o energia [SomEnergia, caldrà la darrera factura]”.

“Aquesta setmana ho arreglam”, és el lema escollit enguany per promocionar la Fira, i expliquen que té voluntat “d’apel·lar a la responsabilitat social i ecològica que totes i totes exercim a través del consum, i a la urgència d’actuar ja i no deixar el nostre compromís ‘per a un altre moment’ davant l’emergència climàtica”. De fet, la Setmana de les Economies Transformadores coincideix amb la vaga climàtica convocada a escala mundial, i és per aquest motiu que el dia 27 no es durà a terme cap activitat, sinó que des de l’organització animen a unir-se a les manifestacions convocades arreu de l’arxipèlag.

Actualment l’economia social i solidària representa ja prop del 2% del PIB de les Illes Balears, tot i que amb el Pla Director de l’Economia Social 2018-2022 es preveu que arribi a un 5%

Actualment l’economia social i solidària representa ja prop del 2% del PIB de les Illes Balears, tot i que amb el Pla Director de l’Economia Social 2018-2022 es preveu que arribi a un 5% . Per ara, del conjunt d’entitats, destaquen sobretot iniciatives que tenen com a objectiu la cura de les persones i la terra, les quals comporten milers de llocs de feina estable, però també està present a altres sectors i serveis com la mobilitat, la informàtica o l’energia.

La Fira té com a principal objectiu “donar a conèixer el món de s’economia social i solidària com un ecosistema, un món interrelacionat entre si on hi ha relacions d’interdependència”, explica Petit. A més, volen “posar damunt la taula que hi ha alternatives, per vèncer aquesta desídia o importància del “no hi ha res a fer”, visibilitzar alternatives de consum ètic responsable que estan funcionant, i rompre tòpics habituals com que “són més cares”. I sobretot, donar a conèixer sa part de responsabilitat social que tenen aquestes alternatives”, les quals tenen “com a primer objectiu les persones, el medi ambient i la seva cura, i que aposten per formes democràtiques d’organitzar-se, produir, distribuir i consumir.”

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!