Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Vaga d'ensenyants contra el "desmantellament de l'escola pública catalana"

Els principals sindicats del sector de l'ensenyament de Catalunya criden a la vaga, aquest dijous 16 de maig, davant del que consideren un Govern de la Generalitat immòbil en les negociacions per revertir el que qualifiquen d'una situació d'infrafinançament endèmic, de precarietat laboral i de desinversió i manca de planificació que pateix des de fa una dècada l'escola pública catalana

| Robert Bonet

“El Govern s’està comportant d’una manera completament tatcherista“. Així defineix Ramon Font, portaveu nacional del principal sindicat de professionals de l’ensenyament, USTEC-SETs (IAC), la “manca de voluntat negociadora” del Govern de la Generalitat durant la taula de mediació amb el comitè de vaga del passat dilluns 13 de maig. “Volen un pols amb els sindicats, i el volen guanyar”, sentencia Font. “Volen enfonsar per complet els sindicats i, per això, nosaltres anirem amb totes” a la que serà, demà dijous 16 de maig, la vaga amb més unitat sindical dels últims sis anys en el sector de l’ensenyament. La convocatòria du per eslògan “ve d’una hora i va de ràtios” i la convoquen la Intersindical CSCUSTEC-SETs (IAC), el sindicat de professorat de Secundària ASPEPC-SPS, la CGT, UGT i CCOO Educació; també compta amb el suport, entre d’altres, de les associacions i sindicats del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), entre els quals hi ha la federació d’associacions de famílies d’alumnes (FaPaC) i sindicats de professors i d’estudiants.

“Demanem recuperar les condicions laborals prèvies a les retallades del 2010,” reivindica Marta Minguella, delegada de la CGT Ensenyament. Entre aquestes condicions ressalta també l’augment pressupostari equivalent a l’augment demogràfic de l’última dècada, la contractació de nou professorat per reduir ràtios, la recuperació salarial i el restabliment per reducció, condició irrenunciable i ja pactada l’any 2017, la recuperació de l’horari de permanència del professorat de Secundària, la conversió del terç de jornada en mitja jornada, la reducció de dues hores de jornada laboral per a majors de 55 anys i la derogació del Decret de Plantilles, símbol d’una precarietat laboral cada cop més instal·lada als claustres i que afecta sobretot a professorat interí i de substitucions. “I el professorat, com sempre, aguantem,” recorda Minguella, “davant d’unes mesures que la Consellera Irene Rigau va assegurar que serien transitòries, i que encara no s’han retirat, després de sis anys de creixement econòmic.” En aquest sentit, Minguella apunta que “si no hi fem res, passarà el que va passar exactament amb el sistema d’educació anglès: un desmantellament de l’escola pública, pitjors condicions que dificulten un bon nivell pedagògic, i una clara i conduïda conversió cap a un model d’escola privada-concertada i, per tant, segregadora. És que estem calcant el mateix procés.”

“El Govern encara és a temps de rectificar cara al curs vinent”

Ramon Font, portaveu d’USTEC-SET, explica a la Directa que “el Parlament, ens va fer saber que es podia derivar una partida de més de 300 milions d’euros en educació per la contractació de nou professorat, i es va comprometre a recolzar un nou Decret Llei si el Govern el tira endavant, i que és el que demanem”. Un Decret Llei, recalca, que serviria per revertir la situació actual de l’Escola Pública Catalana, que tots els sindicats qualifiquen de “greu”, a causa de “l’infrafinançament endèmic” –actualment s’inverteix només un terç del 6% del PIB que estableix la LEC en educació–, la precarització constant de condicions laborals del professorat, l’augment de les ràtios i el tancament de grups-classe. “Tanmateix, des del Departament” denuncia Font, “s’està incentivant la desmobilització, enviant als diferents equips directius dels centres les plantilles fetes per l’any que ve, com a demostració que no cal secundar la vaga perquè no hi ha diners, no hi ha res a fer, quan no és veritat”. Per aquesta raó, es pretén una gran cohesió i seguiment de la vaga, perquè el Govern “encara és a temps de rectificar pel que fa a l’inici del curs vinent,” apunta el portaveu d’USTEC-SET.

“S’excusen en el 155, i en la falta de diners, però en tots els nous pressupostos, hi ha un extrapressupost d’aproximadament 760 milions d’euros per al concert amb l’escola privada. Inverteixen per ideologia”, apunta Marta Minguella, delegada de CGT Ensenyament

Els sindicats educatius tanquen files amb contundència, després de la seva sorpresa col·lectiva davant d’un Departament d’Educació –amb el Director General de Professorat i Personal de Centres Públics, Ignasi Garcia Plata, com a interlocutor– que “no ha atès a cap de les nostres demandes, sempre al·ludint a la falta de pressupost,” explica Marta Minguella, de CGT Ensenyament. “Aquesta vaga també representa una denúncia explícita a ERC”, continua Minguella, fent referència al partit que controla la cartera d’Ensenyament en l’actual Govern català presidit per Quim Torra, amb el conseller Josep Bargalló al capdavant. “Les seves declaracions semblen sempre plenes de bona intenció, però estan buides de pressupost, i després fan unes polítiques que no es diferencien de les de la Conselleria quan era de Convergència,” denuncia Minguella, i sentència que el partit republicà és “el còmplice necessari en el desmantellament de l’escola pública.” “S’excusen en el 155, i en la falta de diners, però en tots els nous pressupostos,” afegeix la delegada de CGT, “hi ha un extrapressupost d’aproximadament 760 milions d’euros per al concert amb l’escola privada. Inverteixen per ideologia”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!