Francesc Ribera Titot (Berga, 1967) és un personatge amb molts fronts oberts que, a més d’haver estat regidor per la CUP a la seva localitat de naixença, ha compaginat la seva tasca com a lletrista i cantant del grup Brams amb altres formacions musicals (com Mesclat, Aramateix o Dijous Paella) i també amb altres disciplines artístiques, com el teatre i la literatura. Dins aquest últim àmbit ja va sorprendre el 2015 amb la publicació d’una novel·la històrica, L’assassinat de Guillem de Berguedà (Amsterdam Llibres)
Vuit anys després, aquest prolífic creador ha tornat a provar sort amb una nova narració de caràcter històric, però si en el primer cas es tractava de recrear la vida d’un personatge real, que era un controvertit trobador medieval, en aquesta ocasió ha traslladat la ficció a la Mallorca del segle XVII, amb l’insospitat recurs que la narració ens explica la vida d’una monja de característiques força inversemblants.
El text està redactat en un mallorquí un punt arcaic, però riquíssim, ple de matisos, d’una gran bellesa estilística, que ens fa pensar, i lamentar, en tot el que la nostra llengua i les seves variants han perdut amb el pas dels segles
Francament, d’entrada costa de creure que algú amb el perfil de Titot es fiqui dins la pell d’una religiosa, ja que la novel·la està concebuda com un diari escrit en primera persona per la protagonista. Això no obstant, l’autor surt ben parat de la prova, tant pel que fa a la construcció de la trama com per la definició de la personalitat de la narradora del relat. I més encara en el que potser és l’element més determinant del projecte: el text està redactat en un mallorquí un punt arcaic, però riquíssim, ple de matisos, d’una gran bellesa estilística, que ens fa pensar, i lamentar, en tot el que la nostra llengua i les seves variants han perdut amb el pas dels segles.
L’acció de la novel·la ens porta a una Mallorca convulsa i violenta, on encara són vius els ecos de la revolta de les Germanies, amb una aristocràcia enfrontada i en crisi, i amb el marc de fons del ressò de la Guerra dels Segadors que es viu a Catalunya. Una època que és descrita per una monja desclassada pertanyent a una família privilegiada, però que està fermament compromesa amb el seu poble. Aquests són els principals ingredients del còctel literari que ens confecciona el Titot, amb rigor historiogràfic i la necessària precisió lingüística.