Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Vint-i-vuit anys de l'assassinat de Pedro Álvarez amb l'amenaça de la prescripció pendent del Tribunal Suprem

La plataforma de suport i la família del jove de la Verneda mort a trets a l'Hospitalet de Llobregat el 15 de desembre de 1992, va presentar fa ara fa un any al jutjat d'instrucció una petició de realitzar noves proves científiques sobre armes i vehicles amb les tècniques d'avui. La demanda va ser desestimada en primera instància i posteriorment per l'Audiència de Barcelona, que va argumentar que el cas ja havia prescrit. El Tribunal Suprem, on s'ha recorregut aquesta decisió, és el darrer recurs per evitar que l'assassinat quedi definitivament sense cap responsabilitat penal

| Bibian Escudero

Com cada any des de 1993, avui es col·locaran flors a l’avinguda de Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat, en el punt exacte on el jove Pedro Álvarez va ser assassinat fa 28 anys. Però a més d’organitzar l’homenatge de cada any i mobilitzacions, la família i el grup de suport han batallat des de l’inici i continuen fent-ho perquè es faci justícia i s’esclareixin els fets. Avui a la tarda, també es farà una concentració a la plaça Universitat de Barcelona, que podria ser, segons el pare d’Álvarez, Juanjo, “la darrera, ja que pretenen tancar el cas definitivament”.

Durant anys, l’entorn solidari ha apuntat que el responsable de la mort de Pedro Álvarez era un policia nacional, i tal com explicàvem a la Directa el 2018, els responsables de la investigació van creure des del començament que els indicis apuntaven clarament a un membre de les Forces de Seguretat de l’Estat.

Després d’un llarg buit jurídic i amb la prescripció prevista l’octubre de 2020, el desembre del 2019 es va tornar a obrir una escletxa per poder revifar judicialment l’assassinat. En una roda de premsa, Juanjo Álvarez, pare de Pedro Álvarez, el seu nou advocat Benet Salellas i integrants de la Plataforma de suport al jove del barri de la Verneda van anunciar la presentació d’una sol·licitud al jutjat número 4 de L’Hospitalet de Llobregat. En concret, es demanaven proves sobre armes, munició i vehicles que, amb les tècniques d’investigació actuals, podien aportar noves informacions sobre el cas. Així mateix, es va demanar que l’Institut de balística dels Mossos d’Esquadra actualitzés els informes que la Policia Nacional espanyola va fer en el seu moment.

El setembre, l’Audiència de Barcelona va celebrar una vista per estudiar la demanda del lletrat de la família, Benet Salellas. Finalment, però, aquest òrgan va desestimar el recurs d’apel·lació entenent que el cas està prescrit i que no calia practicar investigació complementària

El febrer del 2020, el Jutjat d’Instrucció número 4 de l’Hospitalet de Llobregat va dictar un auto en resposta al recurs presentat per la família de Pedro Álvarez D’una banda, denegava la petició de reobertura del cas i no acordava cap nova diligència d’investigació, però, per contra, enviava un ofici al Cos Nacional de Policia espanyola (CNP) on li demanava “si seria viable alguna diligència d’investigació criminal de tipus biològic, químic o tècnic, que, més enllà de reproduir diligències ja practicades, permetés ampliar-les en aspectes d’interès o realitzar-ne d’altres que fossin útils, per a determinar la participació de persones contra les quals la causa no estigui prescrita”.

Juanjo Álvarez, pare de Pedro, llegeix un manifest durant l’acte d’avui |Bibian Escudero

Així i tot, el jutjat va considerar prescrita la causa respecte del policia “inicialment investigat o inculpat José Manuel Segovia Fernández”. Per aquesta raó, la defensa va recórrer a l’Audiència de Barcelona, on es va celebrar una vista el passat mes de setembre. Finalment, però, aquest òrgan va desestimar el recurs d’apel·lació de la família, entenent, de nou, que el cas està prescrit i que no cal practicar investigació complementària.

Però la defensa no ha desistit. “La resolució ens donava la possibilitat d’anar al Tribunal Suprem i això és el que hem fet”, explica l’advocat Benet Salellas. Ara, és aquest el tribunal que ha de decidir si la causa està prescrita. Pel lletrat, “s’ha optat per comptar els terminis de la forma més garantista, una nova maniobra de protecció d’aquest policia nacional”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!