El concepte de bogeria està molt lligat històricament a comportaments associats a l’univers femení i a les dones. Durant el segle XIX, es considerava que el transtorn mental s’originava als òrgans sexuals, concretament a l’úter.
D’aquesta idea prové que la histèria (paraula grega hystera que vol dir úter) hagi estat fins al segle XX, la principal malaltia que s’atribuïa als problemes de salut de les dones quan no aconseguien identificar de què es tractava. Es diagnosticava a partir de desenes de símptomes: inflor, cansament, irritabilitat, tendència a l'”egocentrisme” o a “causar problemes”…
Zauria(k) és un projecte audiovisual col·lectiu impulsatper Maier Irigoien, Isabel Sáez i Iker Oiz que pretén ser un altaveu per a moltes vivències silenciades i invisibilitzades entorn dels malestars i patiments psicosocials de les dones mitjançant expressions artístiques com la narrativa, la il·lustració o la poesia.
Al film, nou dones, lesbianes i trans i les seves històries de vida relaten en primera persona les seves pròpies vivències sobre els malestars psicoemocionals i la seva condició de gènere
Al film, nou dones, lesbianes i trans i les seves històries de vida relaten en primera persona les seves pròpies vivències sobre els malestars psicoemocionals i la seva condició de gènere. La intenció del documental, segons les seves autores, és generar una possibilitat de reflexió crítica i feminista entorn del model hegemònic de la salut mental i les pràctiques psiquiàtriques per crear un marc on poder posar la vulnerabilitat al centre, com a lloc de resistència i lloc des d’on formular discursos sobre la salut.
Des d’una perspectiva feminista i no patologitzadora, amb un estil que trenca amb estereotips sensacionalistes i evita la revictimització de les mateixes persones que narren els seus malestars, Zauria(k) ens parla d’aquelles ferides que serveixen per construir punts d’unió i esborrar la dicotomia que existeix en l’àmbit de la salut mental convencional entre aquelles persones a qui considera boges i les que considera sanes.
La pel·lícula es podrà veure per primer cop a Catalunya aquest dissabte dia 4 al Centre Cívic Fort Pienc, amb presència de membres de l’associació Ràdio Nikosia, que hi han participat.