La protesta ha recorregut el tram entre el pla de la Catedral i la plaça de Sant Miquel, just darrere de l'Ajuntament. Ha estat impulsada des del col·lectiu de Suport a la Casa Buenos Aires de Vallvidrera (desallotjada dimecres passat per la Brimo dels Mossos d'Esquadra), però ha servit alhora per denunciar que se segueixin executant desnonaments enmig de l'estat d'alarma i el toc de queda, un fet que, segons el manifest llegit a l'inici de la marxa, "està convertint Barcelona en una zona de guerra"
Milers de persones han participat aquest dissabte en una manifestació al centre de Barcelona que tenia per objecte denunciar l’onada de desnonaments que pateixen els sectors més vulnerables, 800 a la ciutat des d’inicis de setembre –segons les impulsores de la protesta. La situació s’ha vist agreujada pel decret de mesures restrictives per combatre l’epidèmia de la COVID-19: cal tenir en compte que, durant els mesos del primer estat d’alarma, el març passat, les ordres judicials de desnonament van quedar temporalment aturades, cosa que no ha passat aquest octubre. S’ha impulsat des del col·lectiu de suport a la Casa Buenos Aires (un projecte d’habitatge i espai d’ús social del barri de Vallvidrera, desallotjat per la Brimo dels Mossos d’Esquadra dimecres passat, 28 d’octubre), però bona part dels sindicats d’habitatge i els col·lectius de suport mutu de molts barris de la ciutat també s’han sumat a la protesta. Un recompte de la Directa avalua la participació en 4.000 persones a partir de la superfície ocupada en el moment de màxima afluència, a la Via Laietana, mentre que la Guàrdia Urbana de Barcelona l’ha estimat en 800 persones.
La marxa s’ha iniciat al pla de la Catedral de Barcelona, on les persones que hi han participat han hagut de fer front a un ingent dispositiu policial, que en blindava els accessos
La marxa s’ha iniciat al pla de la Catedral de Barcelona, on les persones que hi han participat han hagut de fer front a un ingent dispositiu policial, amb desenes de furgonetes d’unitats antiavalots que blindaven tots els accessos al barri Gòtic i obligaven a mostrar les bosses de mà a la majoria de les que intentaven accedir-hi. La protesta ha començat amb la lectura d’un manifest enmig de bengales pirotècniques a l’escalinata de davant de la catedral, en el qual s’assenyalava que, amb l’actual proliferació de desnonaments d’habitatges, “ens estan declarant la guerra”: “Ens condemnen a la misèria mentre s’omplen les butxaques. Ens deixen al carrer enmig d’un context de crisi sanitària i social, i ens imposen mesures restrictives que vulneren els drets més bàsics: ens tanquen a casa, ens aïllen de les nostres xarxes comunitàries i ensorren la nostra salut emocional”. “Si Barcelona és la zona de guerra contra els pobres, lluitarem per la pau justa que mereixem”, concloïa la proclama.
Tot seguit, les participants en la protesta han enfilat en manifestació per la Via Laietana en direcció mar, entre consignes de defensa del dret a l’habitatge (“No s’entén, gent sense casa i cases sense gent” o “Cap persona, fora del barri”) i altres de to anticapitalista. A continuació, s’ha desviat pel carrer de Jaume I fins a la plaça de Sant Jaume, on s’ha circumval·lat entre carrers estrets fins a arribar a la plaça de Sant Miquel, on hi ha l’accés a l’edifici nou de l’Ajuntament de Barcelona. Allí la marxa s’ha donat per desconvocada. Poc abans, algunes persones havien trencat una vidriera i fet pintades al vestíbul d’accés a les dependències municipals. Un cop donada per conclosa oficialment la protesta, un grup de persones minoritari que no hi participava directament ha encès una foguera amb uns palets i s’ha enfrontat als agents de les Arro que vigilaven la plaça arrencant tanques d’obres i llançant-los pedres i objectes, els quals han estat resposts amb projectils de foam i amb una detenció per part de l’efectiu policial. Un equip de TV3 que hi connectava en directe també va rebre llançament d’objectes.