La plataforma veïnal i ecologista Ni un pam de terra va presentar una moció al darrer Ple municipal del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) del 13 de gener perquè fos debatuda i votada, però finalment no va prosperar. El govern municipal, format per una coalició entre el grup El Prat en Comú i el PSC, va defensar el plantejament urbanístic que té prevista la construcció de 1.260 habitatges corresponents a la segona fase de l’ARE Prat Sud, que en total suposa 2.666 nous habitatges i la urbanització de 37 hectàrees de camps adjacents al Parc Agrari del Baix Llobregat. A favor de la moció van votar els grups municipals d’ERC i Ciutadans; en contra, El Prat en Comú, el PSC i Podem.
El govern municipal impulsa la construcció de la segona fase de l’ARE Prat Sud, que suposa la urbanització de 37 hectàrees de camps adjacents al parc agrari
Mitjançant la presentació d’aquesta moció, la plataforma veïnal i ecologista instava l’Ajuntament del Prat a sol·licitar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que modifiqui el Pla director urbanístic de les àrees residencials estratègiques (ARE) del Baix Llobregat, amb l’objectiu de deixar sense efecte l’ARE Eixample Sud del Prat de Llobregat, que per a les integrants de la plataforma “afecta una zona d’alt interès ambiental i agrícola”.
Per la seva banda, el govern del municipi defensa l’ARE Prat Sud com l'”única alternativa” que té la població pratenca per optar a un accés assequible a l’habitatge, així com necessària per ampliar els equipaments públics. Segons Lluís Mijoler (El Prat en Comú), alcalde del Prat de Llobregat, aquesta fase del pla és “fonamental” per a la construcció d’habitatge social i de lloguer assequible. En concret, informa que “a la tercera fase del pla hi ha programada la construcció de gairebé 800 habitatges públics”. Tanmateix, “els equipaments a què fa referència l’Ajuntament ocuparan 26.000 metres quadrats i a hores d’ara no tenen cap finalitat concreta”, contraargumenten les veïnes de Ni un pam de terra.
En el redactat de la moció, Ni un pam de terra també demanava al govern municipal que “vetlli perquè els terrenys afectats per la segona fase del projecte urbanístic de l’ARE Eixample Sud, en tant que espais naturals i agrícoles, no siguin urbanitzats i edificats” perquè, segons la plataforma veïnal i ecologista, “l’extensió afectada pel PAU 2 (la segona fase) és la superfície, al sud del nucli urbà, que va des del barri de la Barceloneta fins al riu Llobregat, la major part de la qual està en plena explotació agrícola, adjacent a l’actual parc agrari”.
Pere Bonet, activista de Ni un pam de terra, argumenta que es tracta de l’últim espai agrícola encara existent entre el nucli urbà i els espais naturals del delta
Pere Bonet, activista de Ni un pam de terra, argumenta que es tracta de l’últim espai agrícola encara existent entre el nucli urbà i els espais naturals del delta. “La zona acull espècies de l’Annex I de la Directiva d’Aus de la Unió Europea, per la qual cosa està inclosa dins dels límits de l’IBA (Important Bird Area) núm. 140 del Delta del Llobregat”, afegeixen les ecologistes en el text presentat al Ple municipal, alhora que alerten d’un imminent inici de les obres, encara sense data d’arrencada.
La presentació de la moció al Ple forma part de la campanya veïnal engegada el 14 de desembre de 2019 per Ni un pam de terra i pretén “incrementar la pressió en l’àmbit institucional per tal de capgirar els plans d’expansió immobiliària de l’Ajuntament del Prat i la Generalitat de Catalunya”, segons les activistes. Per tal d’aconseguir l’aturada de les obres que per a les ecologistes “amenacen els terrenys agrícoles”, aquestes han informat la ciutadania, han recollit signatures contra el pla urbanístic i han organitzat accions als carrers, com la manifestació que va recórrer els carrers de la ciutat el passat 12 de desembre i que va aplegar més de 200 persones. La protesta va finalitzar davant dels camps de conreu afectats per l’ARE Prat Sud, amb els parlaments de membres de diversos col·lectius i plataformes implicats en la defensa del territori al Prat i al Baix Llobregat.
Campanya ecologista per aturar tres plans urbanístics
A més de l’esmentat pla objecte de la moció presentada, ara, a la població del Baix Llobregat també hi ha altres plans urbanístics aprovats o en marxa, com l’ARE Ronda Sud-Aeroport o l’Eixample Nord, als quals cal afegir l’ampliació de la tercera pista de l’aeroport del Prat, que amenaça la supervivència de l’estany de la Ricarda i agreuja la degradació del conjunt de l’espai natural del Delta del Llobregat. En conjunt, es tracta de tres plans urbanístics i més de 10.000 nous habitatges previstos al voltant del nucli urbà pratenc.
Segons els criteris i objectius de la proposta d’ordenació del Consorci Prat Nord, ens públic format per l’Institut Català del Sòl i l’Ajuntament del Prat que s’encarrega del desenvolupament dels plans projectats, es pretén dur a terme un “desenvolupament urbanístic sostenible per tal d’aconseguir un espai d’alta qualitat urbana, amb una correcta integració dels valors geogràfics, mediambientals i de paisatge de les zones afectades”.
Al municipi també hi ha altres plans urbanístics aprovats o en marxa, com l’ARE Ronda Sud-Aeroport o l’Eixample Nord, als quals cal afegir l’ampliació de l’aeroport
Per tractar d’impedir-ho es va posar en marxa Ni un pam de terra, col·lectiu format per sectors activistes i ecologistes locals. La iniciativa pratenca, que també lluita amb Zeroport contra l’ampliació de l’aeroport, compta amb el suport de la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, presentada el 12 de març de 2020 i que aplega mig centenar de col·lectius i entitats oposats al mateix nombre de plans urbanístics en l’esmentat territori, com Aturem el Pla de Ponent-Salvem el Calamot (Gavà) o Salvem l’Olla del Rei (Castelldefels).
La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana), per la seva banda, ha presentat al·legacions a dos dels projectes urbanístics, que no han impedit la tramitació de la primera fase del projecte de l’Eixample Sud. Depana argumenta que “les superfícies agrícoles en ús de conreu de caràcter tradicional representen un interès natural extraordinari, per la qual cosa la seva conservació és un objectiu ineludible”, i sol·licita l’elaboració d'”un nou document ambiental que superi les mancances advertides i protegeixi adequadament la zona agrícola afectada del Prat i s’avaluï de forma correcta l’impacte ambiental sobre la IBA del Delta del Llobregat per desestimar la seva transformació en sòl urbà”.
Depana ha presentat al·legacions a dos dels projectes i argumenta que “les superfícies agrícoles en ús de conreu de caràcter tradicional representen un interès natural extraordinari”
Respecte al PGM (pla general metropolità) del Prat Nord en l’àmbit Estació-Seda-Paperera, que forma part de l’Eixample Nord, Depana considera que cal tenir present que dins l’àmbit territorial de l’àrea afectada pel projecte urbanístic s’hi troba una zona amb un valor ambiental considerable, la bassa del Prat i el seu entorn, que acull poblacions d’ocells nidificants com el cabusset, l’ànec collverd, el rascló o el teixidor, i és lloc de repòs per a diversos ocells hivernants.
En aquest mateix sentit, Ni un pam de terra denunciava, en una al·legació presentada el 17 de novembre, una operació que consideren “especulativa i contrària a la preservació i recuperació dels espais naturals del delta del Llobregat” i recorden que el “model de desenvolupament econòmic i ocupació basats en el totxo i en la compravenda d’habitatges és insostenible”. Com a alternativa, proposen que s’hauria de “prioritzar la rehabilitació d’habitatges, lluitar contra l’especulació urbanística i els preus desorbitats dels lloguers, així com protegir i recuperar espais naturals”.