Coincidint amb l’aixecament del confinament domiciliari, el 19 de maig de 2020, diverses entitats coordinades arreu dels Països Catalans, com ara organitzacions de l’Esquerra Independentista, sindicats de barri, xarxes de suport mutu, grups d’habitatge, assemblees grogues o grups de treballadores sanitàries, van convocar concentracions sota el lema “La vida abans que el capital“.
L’objectiu era reclamar mesures econòmiques i socials, així com denunciar els abusos dels governs que, segons l’opinió de les convocants no estaven actuant d’acord al principi bàsic de garantir una vida digna. L’acumulació d’acomiadaments i ERTO, l’estat de precarietat en el qual es trobaven les treballadores sanitàries o la militarització dels barris eren alguns dels ítems que les concentracions denunciaven. Manifestacions encarades, bàsicament, a exigir una resposta social davant la crisi i que tenien també com a repte “blindar el dret humà i fonamental a la protesta”.
Un dia després de les concentracions de protesta, des del compte de Twitter de l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya es piulava que el dret de manifestació no havia estat anul·lat. Hi afegien consideracions, com ara: trobar-se en un espai públic ampli, mantenir la distància física de seguretat o fer ús de pancartes individuals. I ho acompanyaven justament amb una imatge d’una de les concentracions del dia anterior al barri de Sants, a Barcelona.
Les sancions administratives estan emparades per la llei mordassa són de 600 euros cadascuna, i ja afecten una vintena d’activistes sota el supòsit de “desobediència a l’autoritat”
Mig any després de l’inici d’aquestes trobades, que es van anar reproduint setmanalment durant almenys dos mesos, algunes de les participants van començar a rebre multes. Unes sancions administratives emparades per la Llei Orgànica 4/2015 –popularment coneguda com a llei mordassa– de 600 euros cadascuna que ja afecten una vintena d’activistes sota el supòsit de “desobediència a l’autoritat”. En total, doncs, estem parlant de més de 12.000 euros. Una de les membres de la Xarxa de Suport Mutu del Raval valora que “no té cap mena de sentit que per una banda animin a fer ús legítim del dret a manifestar-se i per l’altra impulsin sancions”.
A més, les darreres sancions han arribat fa només dues setmanes, motiu pel qual les persones que ja han estat multades sospiten que potser n’arriben més. Per ara, totes són membres de xarxes de suport mutu, sindicats d’habitatge, xarxes d’aliments i organitzacions polítiques dels barris de Barcelona del Raval, Poble Sec, Gràcia i Sant Andreu, tot i que va haver-hi identificats a altres barris, pobles i ciutats. A Gràcia, per exemple, el cap de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), Jordi Arasa, va ser un dels Mossos d’Esquadra que va participar de les identificacions i va practicar una detenció.
Per denunciar les sancions a aquestes activistes, el 28 de gener es va dur a terme al Raval de Barcelona una concentració sota el lema “Ens volen emmordassades, però ens tindran solidàries i combatives”, en el transcurs de la qual es va criticar que s’imposi aquesta mena de multes mentre “la situació laboral, de l’habitatge i social és terrible per a moltíssimes persones, i no es prenen les decisions i mesures adequades”.
La nova campanya compta amb el suport de l’organització antirepressiva Alerta Solidària, així com de diferents organitzacions i col·lectius impulsors de la campanya “Vida abans que capital”, que volen posar “fil a l’agulla per combatre la nova variant repressiva del govern ultra efectiu de la Generalitat de Catalunya”. Afirmen que “el govern actual, lluny de respectar el dret de protesta, ha esdevingut punta de llança de la repressió en molts fronts i és el màxim causant de la por que ha provocat la davallada de mobilitzacions”.
S’estan recorrent totes les multes i demanant els motius d’aquestes, ja que, tal com explica una portaveu de la campanya, la frase que acompanya la sanció no es correspon a la realitat de què va passar
Així mateix, van assegurar que totes les multes tindran resposta. De fet, com va explicar a la Directa una de les seves portaveus, s’estan recorrent totes les multes a més d’haver demanat el temps d’ampliació necessari per poder fer-ho i que al·leguin els motius d’aquestes, ja que a parer seu la frase que acompanya la sanció no es correspon a la realitat de què va passar. A banda dels tràmits legals, la campanya “Emmordassades” també està organitzant noves accions per fer córrer la veu.
La campanya “Vida abans que capital” va posar sobre la taula les prioritats en la gestió de la pandèmia. Al seu entendre, disposar d’una sanitat 100% pública, protegir els drets socials i laborals, redistribuir la riquesa, construir una societat feminista i antiracista i evitar més retallades. Unes prioritats que manté veient que, per exemple, “la falta d’ajudes i impagaments de l’Estat espanyol ha posat en situació límit a moltíssimes famílies” o bé que “s’han aprovat ajudes de fons europeus amb contrapartides que aprofundiran en la liberalització dels serveis públics”.