Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les mobilitzacions pel judici a l'1-O, minut a minut

La 'Directa' fa seguiment de les principals novetats que es vagin produint al voltant del judici per l'organització del referèndum de l'1 d'Octubre de 2017, tant al Tribunal Suprem i de les mobilitzacions que es vagin produint als carrers al voltant d'aquest esdeveniment

| Victor Serri

Després d’una llarguíssima gestació i una incògnita fins fa pocs dies respecte a la data d’inici, el 12 de febrer s’iniciaven les qüestions prèvies de la vista del judici per les dotze persones que la Sala Segona del Penal del Tribunal Suprem espanyol considera principals responsables de la preparació del referèndum independentista de l’1 d’octubre de l’any 2017 a Catalunya, i de la declaració d’independència proclamada al Parlament 27 dies més tard. Les encausades s’enfronten a unes peticions de presó per part de Fiscalia que sumen 177 anys, per delictes d’aplicació gairebé inèdita en la jurisprudència a l’Estat espanyol dels últims 40 anys, com són els de rebel·lió i sedició.  La Directa ha elaborat un quadern especial amb tota la informació de context sobre aquest macrosumari, que hem titulat La Defensa, i del qual se n’han imprès 80.000 exemplars, que es poden obtenir gratuïtament en diversos punts arreu dels Països Catalans. Una iniciativa unitària integrada per les diverses formacions polítiques independentistes (ERC, PDeCAT, CUP) i entitats de la societat civil i sindicats, han convocat, a partir d’avui mateix, un seguit de mobilitzacions des d’avui mateix i al llarg de les pròximes setmanes, “en defensa de la democràcia” i per denunciar que el judici és una “causa política”. El moviment estudiantil i associatiu juvenil  també va anunciar ahir diverses accions de protesta. I el 21 de febrer hi ha convocada una jornada de vaga general que ha estat tramitada per la Intersindical-CSC i que compta, per ara amb el suport, d’altres formacions sindicals. La Directa anirà actualitzant les principals novetats del que passi al Tribunal Suprem i als carrers al voltant d’aquest procediment judicial de tanta transcendència.

 

16 de març

18.00 h. Arrenca davant de l’estació d’Atocha a Madrid la manifestació contra la judicialització del moviment independentista. La marxa està encapçalada per una gran pancarta on s’hi llegeix, en castellà “l’autodeterminació no és delicte, democràcia és decidir”, el lema de la convocatòria. La marxa té previst recórrer el passeig del Prado entre les rotondes de Colón i la de la Cibeles, on s’han previst diversos parlaments en un escenari habilitat per a l’ocasió. Formalment, la mobilització ha estat convocada per les entitats sobiranistes Assemblea Nacional Catalana. Hi donen suport també, els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i la CUP, altres formacions polítiques i sindicals, i entitats representatives de la societat civil. La gran majoria de participants provenen de Catalunya, i han arribat a la capital de regne d’Espanya des de punts molt diversos, amb més de 500 autocars, vuit trens de l’AVE i una munió incomptable de vehicles particulars. També s’hi han sumat, però, persones arribades en autocars i avió des d’altes punts de la península Ibèrica, com Galícia, el País Basc, Andalusia, Castella o les Canàries. Igualment han donat suport a la marxa la plataforma Madrilenys pel De Decidir i una quarantena d’entitats, ateneus populars, sindicats, sindicats d’estudiants i organitzacions polítiques extraparlamentàries de la capital de l’Estat (com Izquierda Castellana) que fa uns dies van signar un manifest titulat “No hi ha democràcia sense dret a decidir”, de suport a la convocatòria. Hores abans de la manifestació, efectius del Cos Nacional de Policia han detingut Jordi Alemany, membre del secretariat de l’ANC.   Alemany és una de les 21 persones que van ser detingudes per una actuació policial fa un mes a Girona (suposadament relacionada amb l’ocupació de les vies de l’AVE durant el primer aniversari de l’1 d’Octubre, però l’ordre judicial de la qual no s’ha aclarit) i que ahir estava citat a declarar als jutjats gironins; però va optar per no presentar-s’hi. L’organització ha xifrat la presència a la manifestació en 120.000 persones mentre que la Delegació del Govern espanyol a Madrid l’ha rebaixada a 18.000; el recompte de la Directa estima que hi han pres part al voltant de 90.000 manifestants.

 

16 de febrer

18.30 h. Acaba la manifestació contra el judici a les líders independentistes a Barcelona. La superfície entre plaça Espanya i Universitat ha arribat a estar completament plena, quan han començat els parlaments en l’escenari situat en aquest darrer punt, i encara quedaven algunes persones al lloc de sortida. La Directa, a partir d’un càlcul de superfície ocupada i densitat, xifra la participació aproximada en 380.000 persones; al seu torn, la Guàrdia Urbana l’ha estimat en 200.000 participants, i les entitats convocants han difós la xifra de 500.000. Bona part de la concurrència ha exhibit bandes de paper amb l’eslògan “L’autodeterminació no és delicte”, repartides per l’organització. La consigna més taral·lejada, a part de les habituals “Independència” i “llibertat presos polítics”, ha estat “unitat”, una al·lusió a les forces polítiques independentistes a aparcar les seves diferències estratègiques. S’ha vist també alguna bandera espanyola, sense que aquest fet hagi causat cap mena d’incident. A l’escenari han intervingut Marcel Mauri (vicepresident d’Òmnium Cultural), Elisenda Paluzié (presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana), Josep Maria Cervera (de l’Associació de Municipis per la Independència), una representant dels CDR de nom Ivette, Montserrat Bassa (germana de la processada Dolors Bassa, que ha parlat en nom de l’Associació Catalana pels Drets Civils), Marta Bolinches (de l’associació de jurístes Irídia), Jordi Palau (de l’ONG de defensa dels drets humans Novact), l’activista madrileny Isaac Izquierdo (de la Coordinadora 25-S), Joan Josep Nuet (de Catalunya en Comú, exmembre de la Mesa del Parlament processat en la peça del judici que ha de jutjar el TSJC) i Natàlia Sànchez (CUP), Gabriel Rufián (ERC), Elsa Artadi (Junts per Catalunya), Ramon Font (del sindicat d’ensenyament USTEC-STEs) i Àngels Masip (de la Intersindical-CSC, que ha recordat els motius oficials de la vaga general de dijous vinent). Les intervinents han destacat, amb accents diferents, el caràcter “antidemocràtic” del judici que té lloc al Tribunal Suprem i els dèficits quant a llibertats civils i polítiques de l’Estat espanyol, També s’han proclamat defenses del dret a l’autodeterminació i s’han fet crides a participar en la vaga general convocada per aquest 21 de febrer i la manifestació prevista a Madrid el 16 de març. El cantautor Cesk Freixas ha interpretat la cançó “Diumenge”.

| Victor Serri

 

17.00 h. Arrenca la manifestació convocada a Barcelona amb l’encapçalament “L’autodeterminació no és delicte”, que té previst recórrer la Gran Via entre la plaça d’Espanya i la plaça de la Universitat. La marxa ha estat convocada per una iniciativa unitària en la qual s’hi han integrat partits polítics (ERC, PDECat, la CUP, Demòcrates, la Crida i Catalunya en Comú), així com les habituals entitats sobiranistes (l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, l’Associació Catalana pels Drets Civils (creada per familiars de les persones empresonades i exiliades com a conseqüència de la repressió judicial al procés sobiranista) i altres organitzacions i sindicats representatives de la societat civil catalana de perfil no estrictament sobiranista (l’Associació de Municipis per la Independència, el CIEMEN, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Escoltes Catalans, FemCatIrídiaLafede.cat, la FAPAC, els Minyons Escoltes i Guies, Novact, la Plataforma per la Llengua, Unió de Pagesos, la Intersindical-CSC i la USTEC). La capçalera de la manifestació, on hi ha el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, així com diversos representants de partits i entitats convocants, s’ha situat a la cruïlla entre la Gran Via i el carrer de Casanova. L’espai entre aquest punt i la plaça d’Espanya es troba col·lapsat de gent. Les banderes estelades i les pancartes amb la consigna de “llibertat presos polítics” predominen a parts iguals en el paisatge de la convocatòria.

| Victor Serri

 

12 de febrer

19.00 h. Concentracions a desenes de ciutats dels Països Catalans concentracions per protestar per l’inici de les sessions del judici a les líders independentistes i reclamar que “el dret a l’autodeterminació no és delicte”, A Barcelona l’acte té lloc a la plaça de Catalunya on s’hi ha instal·lat un escenari on representants de les entitats i partits que integren la iniciativa unitària convocant.

 

| Miguel López Mallach


14.35 h.
La policia catalana acaba de retirar el grup de persones que feien resistència pacífica asseguda a terra davant de la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya, a Barcelona. La darrera persona desallotjada ha estat el diputat de la CUP al Parlament Carles Riera.

| Victor Serri

 

13. 20 h. Els Mossos d’Esquadra retiren una per una les 215 persones que protesten assegudes a terra davant la Fiscalia Superior de Catalunya.

| Victor Serri

 

13.10 h. Una manifestació estudiantil convocada pel Sindicat d’Estudiants baixa per la Via Laietana de Barcelona, encapçalada per una pancarta on hi diu: “Per la República del poble”

/ Estel·la Marcos

 

13.00 h. En roda de premsa, Adriana Roca de l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista Arran i portaveu de la campanya Alcem-nos, reivindica la protesta davant de la Fiscalia Superior de Catalunya: “És una mostra de protesta pel judici polític i contra el dret a l’autodeterminació que comença avui. És un judici contra totes, totes som culpables. També és una forma de reivindicar la desobediència que ens va portar a l’1-O”.

/ Victor Serri

 

12.05 h. Es realitzen aturades davant dels centres de treball, una convocatòria que es va anunciar en roda de premsa unitària la setmana passada. Al barri de Sants de Barcelona, la gent es concentra a la Carretera de Sants.

/ David Bou

 

12.00 h. Unes 250 membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) es concentren a les portes de la Fiscalia Superior de Catalunya, el màxim òrgan del Ministeri Fiscal espanyol. A la porta d’entrada hi ha dos mossos d’esquadra i altres quatre en una furgoneta davant l’edifici. Criden: “La nostra millor arma la solidaritat” i porten una pancarta on hi diu “El poble de Catalunya no es jutja”. Un agent crida reforços.

/ Victor Serri

 

10.35 h. Concentració de suport als presos i les preses independentistes a la plaça Colón de Madrid, quan comença el judici al Tribunal Suprem. Al mateix lloc també hi ha un grup de simpatitzants del partit d’extrema Vox.

/ Álvaro Minguito

 

 

10.30 h. Malgrat que el Tribunal Suprem no havia reservat espai a la sala per als observadors internacionals, finalment hi han entrat membres d’American Bar Association, la Federació Internacional de Drets Humans, EuroMed Rights, Advocats Demòcrates (AED) i l’Associació Europea d’Advocats per la Democràcia i pels Drets Humans en el Món (ELDH).

 

10.25 h. Comença el judici al referèndum de l’1-O. Marchena encapçala el tribunal que seu a la banqueta del saló de plens del Suprem els nou líders polítics i socials catalans presos i Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó.

 

 

9.50 h. Javier Ortega Smith i Pedro Fernández, els dos mandataris del partit d’extrema dreta Vox que faran d’advocats de l’acusació popular entren al Tribunal Suprem. Conrad Bosch al suplement La Defensa repassa els seus perfils

/ Álvaro Minguito

 

9.00 h. Els observadors internacionals, organitzats en la plataforma International Trial Watch, davant la negativa del Suprem a reservar-los un espai, han fet cua des de les sis del matí davant del tribunal per aconseguir entrar-hi. Membres de l’American Bar Association, la Federació Internacional de Drets Humans, EuroMed Rights, Advocats Demòcrates (AED) i l’Associació Europea d’Advocats per la Democràcia i pels Drets Humans en el Món (ELDH), així com el jurista Pérez Royo i Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional.

/ Álvaro Minguito

 

07.12 h. Els Comitès de Defensa de la República (CDR) tallen vies a diversos barris de Barcelona – Diagonal, Gran Via Glòria i Rocafort, així com l’AP-7 entre Sant Celoni i Hostalric i la C-25 a Santa Maria d’Oló, direcció Manresa.

 

 

11 de febrer

23.oo h. Projecten imatges de les càrregues policials de l’1 d’octubre de 2017 a la façana del Tribunal Suprem, amb el missatge “Spanish democracy”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!