Demà comença la Catorzena setmana per les alternatives als pesticides organitzada pel Collectif Alternatives aux Pesticides. Una ‘setmana’ que durarà en realitat 22 dies per sensibilitzar la població amb prop d’una trentena d’actes repartits pel territori de Catalunya Nord i per denunciar les conseqüències de l’ús d’additius químics en els conreus i per a reclamar-ne la prohibició
Pablo Bonat | @pablobonat
Aquest divendres, 15 de març, es donarà el tret de sortida a la Catorzena setmana per les alternatives als pesticides, una iniciativa impulsada pel Collectif Alternatives aux Pesticides que pretén sensibilitzar la població sobre les conseqüències negatives de l’ús d’aquests productes químics. El cicle, que s’allargarà fins al divendres 5 d’abril, programarà conferències, tallers, projeccions i animacions de tota mena a una vintena de localitats de Catalunya Nord.
Gerard Llorca, membre del col·lectiu, explica que “és imprescindible aturar l’ús dels pesticides químics a l’agricultura perquè és perillós tant pels agricultors com per als consumidors i també per a la terra que es cultiva”, motiu pel qual l’organització planteja activitats de sensibilització i denúncia arreu del territori nord-català. En aquesta línia, Llorca destaca que la mobilització ha estat clau per aconseguir dues victòries recents del moviment contra els pesticides. I és que arreu de l’Estat francès, des del primer de gener de 2017, els municipis no poden utilitzar aquesta mena de productes per als seus treballs de jardineria i, des del primer de gener de 2019, la venda de pesticides al gran públic està prohibida.
Des del primer de gener de 2017, els municipis de l’Estat francès no poden utilitzar aquesta mena de productes per als seus treballs de jardineria i, des del primer de gener de 2019, la venda de pesticides al gran públic està prohibida. Per l’organització de les jornades, la mobilització social ha estat clau per assolir aquestes conquestes
Enguany, el cicle posa l’accent en dues campanyes en curs. D’una banda, la iniciativa “J’ai des pesticides dans mes urines, et toi?” (Tinc pesticides a la meva orina, i tu?), que ha analitzat l’orina de 53 persones a Catalunya Nord (i centenars a l’Estat francès) i ha trobat que absolutament en totes les mostres hi havia glifosat. 45 d’aquestes persones estan decidides a posar una denúncia al Tribunal de Gran Instància de Perpinyà en una dinàmica a escala estatal. I d’altra banda, la campanya “Nous voulons des coquelicots” (Volem roselles) que pretén prohibir els anomenats pesticides de síntesi. Aquestes dues campanyes seran, doncs, presents a la graella d’actes de la setmana.
Entre els 29 actes destaca la presència, diumenge 17 de març a Perpinyà, d’Alain Baraton, jardiner en cap del Gran Parc del castell de Versalles i conegut per haver prohibit l’ús d’insecticides al parc l’any 1999. També a Perpinyà, el pròxim dia 22 de març, tindrà lloc la xerrada “Le pain et le vin” amb forners i vinyaters locals que treballen exclusivament amb productes biològics. A més s’han previst fins a 6 mercats d’intercanvi de llavors i planters i diverses projeccions de pel·lícules com l’estrena de l’argentina Viaje a los pueblos fumigados de Fernando Solanas, que explica les conseqüències dramàtiques de la cultura intensiva de soja transgènica en un país que és el primer exportador mundial d’oli de soja.